13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Ceaiul de trifoi rosu – Beneficii si efecte secundare

Ceaiul de trifoi rosu este facut din florile si frunzele plantei de trifoi rosu, o planta cunoscuta si laudata pe scara larga pentru valoarea sa medicinala. Multe dintre beneficiile pentru sanatate atribuite acestui ceai se datoreaza prezentei izoflavonelor, pe care corpul uman le poate transforma in fitoestrogeni care seamana cu estrogenul uman.

Trifoiul rosu este folosit pentru a face un supliment pe baza de plante care poate avea unele efecte hormonale pozitive si de stimulare a sistemului imunitar, in special pentru femeile aflate in postmenopauza. Totodata, pe langa efectele terapeutice, trebuie sa stii ca trifoiul este adesea folosit pe culturi de acoperire in ferme si in gradini. Acesta fixeaza azotul in sol, poate sparge solurile argiloase grele si ofera biomasa organica care imbunatateste solul. Asadar, daca esti gradinar, ia in considerare cultivarea trifoiului rosu in gradina ta si recoltarea florilor inainte de a sapa planta inapoi in pamant.

Beneficiile ceaiului de trifoi rosu

-Amelioreaza simptomele menstruatiei

In menopauza, apar tot felul de simptome suparatoare (bufeuri, dureri de cap, anxietate, schimbari de dispozitie, insomnie, palpitatii ale inimii). Totusi, multe studii au aratat ca izoflavonele gasite in ceaiul de trifoi rosu pot atenua multe dintre aceste simptome. De asemenea, imitand efectul estrogenului in organism, aceste substante pot atenua durerea anumitor simptome menstruale, cum ar fi crampele si sangerarile abundente.

-Are grija de sanatatea pielii si a parului

Trifoiul rosu este folosit in mod obisnuit ca planta alterativa pentru a sustine sanatatea pielii. Fitoterapeutii il folosesc pentru o varietate de afectiuni ale pielii, de la eczeme la psoriazis la acnee.

Intr-un studiu randomizat pe 109 femei aflate in postmenopauza, participantii au raportat imbunatatiri semnificative ale texturii parului si pielii, aspectului si calitatii generale dupa ce au luat 80 mg de extract de trifoi rosu timp de 90 de zile (25Sursa de incredere).

-Imbunatateste densitatea osoasa

Unul dintre cele mai mari riscuri pe masura ce oamenii imbatranesc este pierderea densitatii osoase, in special in menopauza. Totusi, trifoiul rosu contine izoflavone, un tip de fitoestrogen care poate imita slab estrogenul din organism. De exemplu, unele cercetari au aratat o legatura intre aportul de izoflavone si scaderea riscului de osteoporoza.

-Protejeaza sanatatea inimii

Cercetarile au aratat ca ceaiul de trifoi rosu scade in mod activ nivelul de colesterol LDL din organism, ceea ce poate duce adesea la ateroscleroza, atacuri de cord si accident vascular cerebral, pe langa bolile cardiovasculare. Totodata, acest ceai ajuta si la reducerea tensiunii asupra inimii.

-Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului de vitamina C, acest ceai poate stimula sistemul imunitar si poate actiona ca un antioxidant, cautand radicalii liberi si prevenind stresul oxidativ in tesuturi si sisteme de organe.

Ceai de trifoi rosu – Preparare

Se culeg capetele inflorite de trifoi, recomandat la 1-2 saptamani dupa prima inflorire, apoi se pun la uscat, intr-un loc cald, intunecat si bine ventilat, timp de 1-2 saptamani. Ar trebui sa intorci florile la fiecare cateva zile si sa nu se atinga una de alta.

La 500 ml apa clocotita, adauga 3 lingurite de flori uscate de trifoi rosu. Lasa la infuzat 10-15 minute, apoi strecoara.

Vezi si: Ce beneficii are ceaiul albastru preparat din fasolea fluturilor

Efectele secundare ale ceaiului de trifoi rosu

Pentru ca trifoiul rosu are o concentratie foarte mare de izoflavone, ceaiul poate avea o serie de efecte secundare:

  • utilizarea acestui ceai nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza;
  • unele interactiuni au fost raportate de acele femei care iau contraceptive orale, asa ca, daca esti sub controlul nasterilor, discuta cu medicul inainte;
  • boala dependenta de hormoni –  Un studiu publicat in PLOS-One Journal de o echipa de cercetatori canadieni, sugereaza ca efectele de tip estrogen ale izoflavonelor gasite in trifoiul rosu pot exacerba afectiuni precum cancerul de san, endometrioza, cancerul ovarian sau cancerul uterin;
  • ceaiul de trifoi rosu incetineste sau previne coagularea sangelui, ceea ce este periculos daca esti supus unei interventii chirurgicale sau daca ai un istoric de tulburari de sangerare. Totodata, daca iei deja medicamente anticoagulante, acest efect suplimentar de subtiere a sangelui poate fi periculos daca estiti ranit intr-un fel si poate duce adesea la vanatai usoare.

Vezi si: Zârna Australiană – o planta toxica cu actiune hormonala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole