12.6 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Cele mai bune 13 plante care ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala (TA) este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor in timpul ciclului cardiac. Aceasta este masurata in milimetri de mercur (mmHg) si consta din: TA sistolica (cea mai mare cifra) si TA diastolica (cea mai mica cifra). TA sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange in timpul contractiei inimii, iar TA diastolica reprezinta presiunea exercitata de sange in timpul relaxarii inimii.

Valorile normale ale TA sunt considerate a fi de sub 120/80 mmHg. Daca TA depaseste aceste valori, poate insemna o tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), care poate fi un factor de risc pentru boli cardiace si accident vascular cerebral.

Exista mai multi factori care pot afecta TA, inclusiv varsta, nivelul de activitate fizica, dieta, stresul si anumite boli sau medicamente. Tensiunea arteriala poate fi masurata cu ajutorul unui tensiometru, iar persoanele cu TA crescuta pot fi tratate cu modificari ale stilului de viata, medicamente sau o combinatie a acestora, dar trebuie sa stii ca si plantele te pot ajuta.

Iata cele mai bune plante care ajuta la reducerea tensiunii arteriale:

1.Paducel

Paducelul este o planta folosita ca remediu din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscut ca un antiinflamator si cardio-protector. Planta este capabila sa imbunatateasca circulatia, sa reduca tensiunea arteriala si sa scada riscul aparitiei cheagurilor de sange, toate acestea putand creste nivelul de energie si prevenii astfel atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.

De regula, planta este folosita sub forma de ceai, dar exista si tablete/capsule disponibile care pot fi achizitionate din magazinele naturiste.

Vezi si: Siropul de paducel, un tonic pentru inima ta

2.Valeriana

Aceasta planta are proprietati sedative si anxiolitice si poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii, care pot contribui la tensiune arteriala crescuta.

Planta contine acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmitator care trimite mesaje chimice prin creier si sistemul nervos. Rolul sau este de a inhiba sau reduce activitatea neuronilor sau a celulelor nervoase. De asemenea, studii ample au descoperit ca GABA regleaza si tensiunea arteriala. Presiunea arteriala reglementata in mod corespunzator are un impact pozitiv direct asupra sanatatii inimii.

Vezi si: 6 beneficii incredibile ale ceaiului din radacina de valeriana

3.Usturoi

Acesta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sange si prin reducerea nivelului de colesterol.

Usturoiul este foarte bogat in antioxidanti, iar ingredientele active din el pot indeparta placa de pe peretii arterelor, pot scadea nivelul tensiunii arteriale, pot reduce colesterolul si, in general, iti poate intari intregul sistem cardiovascular.

Ca si utilizare, usturoiul poate fi adaugat in diferite preparate culinare (supe, tocanite etc.) sau chiar consumat crud.

4.Lavanda

Uleiul esential de lavanda poate fi folosit pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a ajuta la reducerea stresului si anxietatii.

In cazul afectiunilor cardio-vasculare (hipertensiune, nevroza cardiaca), tinctura de lavanda este foarte eficienta. Se foloseste tinctura de levantica, cate 30 pi­caturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de ginkgo bilo­ba sau saschiu.

5.Ceai verde

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti (epigalocatechinele si compusii fenolici) care au proprietati antiinflamatoare excelente si care pot ajuta la vindecarea oricaror daune cauzate de hipertensiunea arteriala. De exemplu, cercetarile arata ca un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de hipertensiune arteriala cu aproape 50%.

Cel mai frecvent mod de a-l consuma este sub forma de ceai, dar extractul de ceai verde a devenit, de asemenea, destul de popular in ultimii ani. Pentru rezultate eficiente, se bea doar 2-3 cani de ceai verde pe zi.

6.Musetel

Aceasta planta are proprietati relaxante si calmante, ceea ce o face utila in reducerea stresului si anxietatii, care pot contribui la tensiune arteriala crescuta.

Cercetarile publicate de Universitatea Tufts din Boston, MA, arata ca ceaiul de musetel poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol LDL (rau), facand inima mai sanatoasa. Totodata, un alt studiu arata ca poate reduce si aparitia diferitelor probleme cardiovasculare.

Vezi si: Uleiul de musetel. Cum se prepara si ce efecte terapeutice are

7.Cardamom

Cardamomul este un condiment asiatic care a fost amplu studiat, descoperindu-se ca utilizarea sa regulata poate scadea nivelul de baza a tensiunii arteriale si poate reduce riscul de complicatii cardiovasculare. In plus, condimentul este legat de niveluri mai scazute de stres si depresie, care pot fi un factor din spatele hipertensiunii.

Ca si utilizare, se deschid pastaile de cardamom, apoi se scot semintele si se macina pana la obtinerea unei pudre, dupa care se adauga in bauturi, alimente dulci sau sarate.

8.Hibiscus

Plin de proprietati antiinflamatorii, ceaiul de hibiscus este un remediu excelent pentru sanatatea inimii si poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale pe partea dreapta. De exemplu, un studiu a aratat ca doar consumul a trei cani de ceai de hibiscus, la adultii cu risc de hipertensiune arteriala, a fost suficient pentru a observa o scadere a tensiunii arteriale sistolice, in comparatie cu cei carora li s-a administrat un placebo.

9.Busuioc

Busuiocul este bogat in acid ursolic si eugenol, fiind capabil sa reduca simptomele hipertensiunii si sa promoveze calmul in corp si minte, facandu-l una dintre cele mai bune plante medicinale pentru hipertensiune arteriala.

Acesta se poate utiliza proaspat, dar extractul sau poate fi folosit si pentru o doza mai concentrata de beneficii.

Vezi si:Tulsi. Ce beneficii are ceaiul de busuioc sfant

10.Curcuma

Curcuma sau turmericul, cum mai este cunoscut, are un ingredient activ – curcumina, careofera nenumarate beneficii organismului, printre care inhibarea receptorilor de angiotensina din sistemul vascular, impiedicand strangerea vaselor de sange si a arterelor, ameliorand astfel presiunea asupra inimii.

Curcuma poate fi adaugat in aproape orice fel de mancare, dar si amestecat in smoothie-uri/shake-uri, ceaiuri sau chiar pastile.

11.Gheara pisicii

Aceasta planta a fost folosita de mii de ani si este direct legata de scaderea tensiunii arteriale, deoarece poate afecta canalele de calciu din organism, care regleaza echilibrul apei si ajuta la minimizarea simptomelor de hipertensiune arteriala.

De regula, se folosesc extractele din radacina si scoarta plantei care sunt de obicei disponibile sub forma de capsule/tablete.

12.Ginkgo biloba

Ginkgo biloba contine substante care nu doare ca reduc tensiunea asupra vaselor de sange si arterelor, ci si imbunatateste circulatia.

De regula, planta se foloseste sub forma de extract, asa ca poti cumpara tablete sau capsule de la majoritatea magazinelor naturiste.

Vezi si: Ce efecte benefice pentru barbati are Ginkgo Biloba si cum se consuma

13.Seminte de telina

In urma unor cercetari de la Universitatea din Chicago s-a obsevat ca telina contine substante care echilibreaza presiunea sangelui (prin relaxarea vaselor de sange).

Cele mai importante componente ale semintelor de telina sunt ftalidele, compusi antiinflamatori care pot ajuta la scaderea semnificativa a tensiunii arteriale.

Ca si utilizare, poti adauga seminte de telina la o varietate de preparate alimentare sau poate fi chiar preparata sub forma de ceai.

Vezi si: Telina, radacina puternic mirositoare ce trateaza diverse boli

!!! Nu uita ca este important sa consulti medicul inainte de a lua orice plante pentru a reduce tensiunea arteriala, deoarece unele pot interactiona cu anumite medicamente sau pot avea efecte secundare. De asemenea, plantele nu trebuie sa fie folosite ca substitut pentru tratamentul medical prescris de medic.

Sfat!

Este important sa se monitorizeze regulat TA si sa se ia masuri pentru mentinerea in limite normale, astfel incat sa se reduca riscul de complicatii de sanatate asociate cu tensiunea arteriala crescuta. In plus, modificarile stilului de viata, cum ar fi reducerea consumului de sare, cresterea activitatii fizice si mentinerea unei greutati sanatoase, pot contribui la mentinerea TA la valori normale si la imbunatatirea sanatatii generale a organismului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole