12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Gheara pisicii – Radacina plantei are un amestec unic si benefic de substante chimice

Gheara pisicii (Uncaria tomentosa) sau gheara matei, cum mai este cunoscuta la noi, este o vita de vie tropicala care poate creste pana la 30 de metri inaltime. Numele sau provine de la spinii sai in forma de carlig, care seamana cu o gheara de pisica. In scop terapeutic, scoarta si radacina au fost folosite de secole in America de Sud ca medicament traditional pentru multe afectiuni.

 

Radacina si scoarta plantei sunt transformate in ceaiuri, tincturi, capsule sau tablete, iar studiile au aratat ca acestea contin un amestec unic de substante chimice, inclusiv alcaloizi si antioxidanti, care ofera organismului nostru multe beneficii.

Cercetarile arata ca gheara pisicii contine peste 30 de constituenti cunoscuti, inclusiv cel putin 17 alcaloizi, impreuna cu glicozide, taninuri, flavonoide, fractiuni de steroli si alti compusi care pot face lucruri uimitoare in organism.

Gheara pisicii – Beneficii pentru sanatate dovedite de studii

1-Intareste sistemul imunitar

Atat studiile pe animale, cat si pe oameni au demonstrat abilitatile puternice de stimulare a sistemului imunitar ale plantei.

Bogatia de alcaloizi gasiti in planta pot ajuta la stimularea raspunsului imunitar al organismului, si anume cresterea numarului de globule albe si stimularea actiunii antioxidante in intregul organism. Acest lucru poate ajuta la prevenirea raspandirii bolilor si, de asemenea, poate elimina infectiile bacteriene si orice alti agenti patogeni care ar putea incerca sa slabeasca sistemul.

2-Are efect antiinflamator si poate trata si artrita

Planta are uimitoare proprietati antiinflamatorii. Acest lucru se realizeaza prin efectele aparente de imunomodulare ale substantelor chimice din planta si ale componentelor organice care pot preveni scurgerea sangelui si a substantelor inflamatorii in anumite zone ale corpului, cum ar fi articulatiile si ranile recente.

Totodata, mai multe studii au confirmat utilizarea plantei pentru a imbunatati in mod natural atat simptomele osteoartritei, cat si ale poliartritei reumatoide. De exemplu, intr-un studiu din 2001, 45 de subiecti care sufereau de osteoartrita a genunchiului fie au luat 100 mg/zi de gheara pisicii liofilizata, fie un placebo timp de patru saptamani. La final, cercetatorii au descoperit ca durerea asociata cu activitatea, scorurile evaluarii medicale si ale pacientului au fost toate semnificativ reduse, beneficiile care au aparut in prima saptamana de terapie. Durerea de genunchi in repaus nu a fost redusa semnificativ in timpul studiului scurt, dar rezultatele au condus cercetatorii la concluzia ca aceasta planta este un tratament eficient pentru osteoartrita, fara efecte secundare semnificative.

3-Ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor

Pe vremuri, planta era adesea folosita pentru a accelera vindecarea ranilor si pentru persoanele care erau bolnave. In prezent, avand in vedere studiile despre compusii antioxidanti puternici gasiti in gheara pisicii, nu este surprinzator faptul ca acestia sunt capabili sa ajute la prevenirea infectiei ranilor si sa stimuleze o recuperare rapida dupa boala, deoarece lupta impotriva oricaror invadatori suplimentari ai sistemului.

4-Are proprietati anticancer

Dr. Manuel Sandoval Chacón, Dr. JH Thompson si colab., cercetatori de la LSU Medical Center, Departamentul de Pediatrie si Stanely S Scott Cancer Center, New Orleans, Los Angeles, SUA, au publicat un studiu in care vorbesc pe larg despre potentialul antiinflamator al acestei plante.

Studiile stiintifice sugereaza ca gheara pisicii poate ajuta la uciderea celulelor tumorale si canceroase din eprubete. De exemplu, un studiu in vivo din 2001 a demonstrat ca scoarta plantei a impiedicat cresterea liniei celulare de cancer de san uman MCF7, avand efecte antimutagene si antiproliferative asupra celulelor canceroase. Totodata, planta si-a demonstrat eficienta si in cazul leucemiei. De exemplu, un studiu din 2006 publicat in British Journal of Hematology a investigat efectele antiproliferative si apoptotice ale a cinci alcaloizi oxindol foarte purificati ai Uncaria tomentosa, inclusiv izopteropodina, pteropodina, izomitrafilina, uncarine F si mitrafilina. Patru dintre cei cinci alcaloizi au inhibat proliferarea celulelor leucemice umane in laborator, dar cercetatorii au descoperit ca pteropodina cu gheara pisicii si F uncarine au fost deosebit de impresionante. Acesti alcaloizi au fost cei mai puternici atat in ​​inhibarea cresterii celulelor leucemice umane, cat si in inducerea celulelor sa sufere moartea celulara programata sau apoptoza. (sursa AICI)

5-De ajutor in afectiunile digestive

Planta ofera sprijin intestinal. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamatiei, reducand astfel durerea si prevenind aparitia accidentelor. Prin urmare, daca te confrunti cu sindromul colonului iritabil, aceasta planta este perfecta pentru tine, deoarece juta la curatarea intregului tract digestiv, eliminand bacteriile periculoase si restabilind un micromediu sanatos in intestin, astfel incat digestia sa fie eficienta si intestinele sa fie reglate.

Cercetari in curs de derulare:

Pe langa cele enumerate, gheara pisicii este studiata in prezent si pentru o serie de alte utilizari posibile, ca de exemplu: HIV, boala Crohn, scleroza multipla, lupus eritematos sistemic, endometrioza, afectiuni ale rinichilor, cancerul vezicii urinare si Alzheimer.

Atentionare!

In general, ca si in cazul tuturor remediilor pe baza de plante, este indicat sa discuti cu un medic specialist inainte de a utiliza ceva la fel de puternic precum gheara pisicii.

Vezi si :Gheara diavolului, planta care „pune pe fuga” bolile inflamatorii. Iata 12 indicatii terapeutice care te vor uimi

Vezi si: Gheara-ursului, o planta cu beneficii nestiute

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole