21.9 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Tulsi. Ce beneficii are ceaiul de busuioc sfant

De foarte mult timp, Tulsi sau „busuiocul sfant” (ocimum sanctum), cum mai este cunoscut, este considerat in India drept “Regina plantelor”, fiind una dintre cele mai sacre plante in medicina ayurvedica datorita beneficiilor aduse sanatatii.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza in special frunzele, preparate ca ceaiuri si decocturi, dar si semintele si radacina uscata. 

Busuiocul sfant este o planta aromatica, ce emite un miros picant si un gust amarui. Planta are in compozitia sa vitamine (A, C si K), minerale (mangan, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, cupru, zinc, folat), clorofila, carbohidrati, proteine, fitonutrienti si multe alte substante active (eugenol, acid rosmarinic, acid ursolic, acid oleanolic).

Sub forma de ceai, planta ajuta organismul sa se adapteze si sa isi recapete echilibrul intern. Ceaiul Tulsi are puternice proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si adaptogene.

Dupa cum spuneam si mai sus, in medicina ayurvedica, tulsi este considerata o planta sacra, iar ceaiul un elixir al vietii, deoarece sustine longevitatea si lupta impotriva multor boli.

Ceaiul Tulsi – Beneficii

-Ceaiul Tulsi are proprietati antidepresive si anxiolitice, iar studiile au aratat ca un consum regulat duce la imbunatatirea calitatii somnului, reduce stresul, imbunatateste memoria si nivelul de energie.

-Datorita proprietatilor anibacteriene si antifungice, ceaiui Tulsi amelioreaza afectiunile respiratorii. Acesta ajuta la intarirea imunitatii, la reducerea tusei si la stimularea expectoratiilor, combatand astmul, gripa, raceala si te scapa de nasul infundat.

-Amelioreaza durerile de cap (cele provocate de sinuzita, alergii sau raceala), fiind un sedativ excelent.

-Darorita efectului antiinflamator si antioxidant, ceaiul Tulsi combate bolile cardiace, reduce inflamatia tesutului cardiac, mentine tensiunea arteriala si nivelul colesterolului in limite normale.

-Ceaiul Tulsi stimuleaza sistemul digestiv, fiind un bun pansament gastric. Acesta scade aciditatea stomacala, stimuleaza secretiile mucoasei si imbunatateste calitatea celulelor mucoase.

-Este un elixir al tineretii datorita continutului mare de vitamina C, A, fitonutrientii si uleiuri esentiale. Acesta previne imbatranirea prematura, te face sa te simti mai tanar.

Ceai Tulsi – Reteta

La o cana cu apa fierbinte se adauga 2-3 lingurite de frunze sau pulbere de tulsi si se lasa la infuzat pentru 5-6 minute.

Vezi si: Antiinflamator natural pentru caile respiratorii: previne racelile si astmul

Vezi si: Ceai de sofran – excelent pentru raceli, sanatatea inimii si anti-depresiv

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole