9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Ce factori duc la slabirea sistemului imunitar si cum ne putem intari imunitatea

Organismul uman detine propriul sistem de aparare, menit sa ne protejeze de boli. Un sistem imunitar slabit este reprimat, iar cand incercam sa ne indopam cu tot felul de medicamente, nu facem altceva decat sa ne agravam starea de sanatate. De exemplu, antibioticele prescrise pentru afectiuni reumatice nu se elimina din organismul nostru timp de 5 ani, iar o cantitate mare acumulata in timp slabeste considerabil imunitatea.

Printre cele mai evidente simptome ale unei imunitati scazute se afla virozele respiratorii repetate, raguseala persistenta, oboseala cronica, acutizarea bolilor cronice deja existente, inflamatia ganglionilor limfatici, durerile musculare, scaderea sau cresterea brusca in greutate sau tulburarile de tranzit intestinal.

Factori care duc la slabirea imunitatii

Sezonul rece suprasolicita mecanismele naturale de aparare a organismului si din acest motiv, iarna sistemul nostru imunitar este mai slabit si apar mai multe infectii, precum raceala, gripa sau pneumonia. De asemenea, un alt factor care contribuie la slabirea imunitatii sunt si virozele repetate, care uneori pot duce la reaparitia unor afectiuni grave.

Abuzul de antibiotice este un alt factor care duce la slabirea sistemului imunitar. Acest fapt se intampla deoarece oamenii tind sa se trateze in mod gresit de raceala si gripa, acestea neavand niciun efect asupra infectiilor virale. In plus, aceste medicamente, administrate incorect si pe termen lung, distrug microflora intestinala, slabind sistemul imunitar. Asadar, este indicat sa se ia antibiotice doar atunci cand este cu adevarat necesar si dupa ce s-a facut o antibiograma.

Si stresul este un factor al slabirii sistemului imunitar. Nivelurile ridicate de cortizon din organism slabesc sistemul imunitar. Atunci cand apare stresul, organismul nu mai poate lupta impotriva radicalilor liberi, a bolilor (astfel este favorizata aparitia bolilor, racelilor, gripelor). Un astfel de efect il are si lipsa somnului. Nerespectarea duratei somnului poate slabi sistemul imunitar, persoanele care dorm doar cateva ore pe noapte pot sa se imbolnaveasca.

O alta cauza este alimentatia nesanatoasa, alcatuita din grasimi, dulciuri, carne, produse de patiserie – toate produsele prin care se introduc substante nocive in organism determina slabirea sistemului imunitar. Pe cand hrana alcatuita din alimentele crude, naturale, de origine vegetala reprezinta un medicament care ne intareste sistemul imunitar.

De asemenea, activitatea sistemului imunitar scade foarte mult pe masura ce imbatranim. Acesta poate fi un motiv pentru care o persoana in varsta este mai sensibila si mai predispusa imbolnavirilor.

Cum ne putem intari imunitatea

Hipocrate spunea mereu : “Alimentele voastre sa fie medicamente si medicamentele voastre sa fie alimente!”. Din Antichitate si pana acum nu s-a schimbat nimic, deoarece expertii sustin importanta unui regim alimentar bine echilibrat, care poate fi cel mai bun medicament si remediu. Se pare ca o dieta adecvata este primul pas pentru intarirea imunitatii.

Sistemul imunitar poate fi ajutat si revigorat prin perioade de dezintoxicare, printr-o alimentatie corespunzatoare. Vitaminele si mineralele in stare naturala fac adevarate minuni pentru sistemul imunitar si pentru organism. De exemplu, vitamina C este cel mai mult implicata in procesele imunitare; se prefera procurarea dozei necesare din produsele vegetale (catina alba, patrunjelul, macesele s.a.). Zincul, mineralul care raspunde de sistemul imunitar (stimuleaza producerea majoritatii celulelor cu rol in activitatea de aparare a organismului, este foarte important in cazurile in care imunitatea slabeste din cauza factorilor poluanti). Dieteticienii sustin ca numai consumul a cel putin 500 g fructe si legume in fiecare zi ne poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si implicit la protejarea organismului in general fata de boli.

Alimentele care perturba imunitatea sunt produsele suprarafinate, zaharul (dulciuri, bomboane s.a.), margarina, alimente care contin conservanti sintetici si aditivi alimentari (E-uri), alcoolul, produsele de cofetarie, sucurile preparate cu conservanti si aromatizanti sintetici. Renuntand la grasimi animale, prajeli, afumaturi, margarina, sare, zahar, conserve, bauturi acidulate, alcool, prajituri, vom contribui la intarirea sistemului imunitar. Cantitatile excesive de grasimi consumate, deprima activitatea unor celule cu rol important in sistemul imunitar, declara Dr. Alin Scarlat.

Pentru intarirea imunitatii celulare se recomanda legumele si fructele de culoare verde (varza, broccoli, ardei grasi verzi, gulii, fasole verde, patrunjel, leustean, marar, spanac, castraveti, kiwi, struguri, pere verzi s.a.).
Pentru intarirea imunitatii umorale si cresterea numarului de anticorpi sunt preferate legumele si fructele portocalii (morcovii, dovleacul portocaliu, pepenele galben, portocalele, mandarinele, caisele s.a.).
Pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate legumele si fructele de culoare galbena (rosii galbene, ardei gras galben, pere, gutui, banane, mere galbene, lamai etc).

De asemenea, mersul pe jos intareste organismul. Chiar daca frigul de afara ne imiedica sa facem uneori activitati fizice, e bine sa nu intram in monotonia anotimpului si sa ne gasim timp pentru o plimbare de cel putin o jumatate de ora. Aerul proaspat ajuta la oxigenarea organismul, ceea ce face mai usoara lupta cu virusii si bacteriile.

Cititi si:

Maghiranul. Imunitate instant cu o planta populara

Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea imunitatii

Cura cu boabe de ienupar. Leacul iernii pentru activarea sistemului imunitar

Tinctura de ciuperci-retete stramosesti de stimulare naturala a imunitatii

Vin negru cu plante aromate. Reteta stramoseasca pentru stimularea imunitatii

Mierea de pin. O reteta veche pentru stimulare naturala a imunitatii

3 retete cu produse apicole pentru stimularea naturala a imunitatii

Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar la inceput de toamna

6 alimente obisnuite pentru sustinerea imunitatii

Cum intarim imunitatea celor mici. 6 retete naturiste si sfaturi utile

Remedii naturiste care cresc sistemul imunitar

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole