Calin. Arbustul cu fructe toxice si scoarta plina de beneficii

arbust -Calin-beneficii

Calin (Viburnum opulus) si viburn, cum mai este cunoscut, este un arbust ornamental, inalt de pana la 5 m, stufos si cu flori parfumate, bombate in forma de minge, ce apar din mai pana in iunie. Acesta prefera tufisurile si padurile mai umede. Dar, pe langa rolul ornamental, se pare ca inca din secolul al XVIII-lea scoarta plantei se folosea ca remediu pentru a trata durerile asociate cu spasme musculare sau crampe din diverse cauze, cum ar fi dismenoree, dureri menstruale, dureri de cap, dureri de spate etc. 

In scop terapeutic, se foloseste scoarta plantei, recoltata in lunile aprilie-mai de pe ramurile si tulpinile tinere. Dupa uscare (la temperatura de 45°), aceasta are un gust amarui-astringent.

Scoarta de calin contine o glicozida amara (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic si amidon.

Aceste substante active, ii ofera plantei actiune sedativa, antispastica si hemostatica, tonica pentu sistemului nervos si de sedativ uterin.

Ce beneficii are scoarta de calin:

-Preparatele din scoarta de calin stimuleaza pofta de mancare;

-De asemenea, ajuta la disparitia aciditatii gastrice;

-In cazul femeilor aflate la menopauza, ajuta la disparitia bufeurilor de caldura;

-Calmeaza durerilor mai ales in sfera genitala si abdominala;

-Ajuta la mentinerea sarcinii, scapand femeile de eventuale pericole de avort;

-Ajuta la distrugerea germenilor patogeni, in special la aparatul respirator superior;

-Ajuta la refacerea muschiului inimii;

-Aare un puternic efect antihemoragic;

-Datorita continutului de tanin, planta poate fi eficienta in diminuarea transpiratiilor excesive si chiar in caz de tuse.

Calin – Indicatii terapeutice

Scoarta plantei se poate folosi la in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • accidente nervoase ale sarcinii (calmant)
  • afectiuni vaginale
  • bufeuri (de caldura)
  • cancer
  • colici
  • dismenoree
  • dureri abdominale
  • eminenta de avort
  • gastrite hiper-acide
  • gripe
  • hemoragii uterine
  • inima (intareste muschiul inimii)
  • raceli
  • transpiratii excesive
  • tuse

Preparare si administrare:

-Decoct: La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de scoarta maruntita si se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. In cazul spalaturilor vaginale sau al ranilor, se va face cu cantitate dubla de planta.

Vezi si: Scoarta de pin maritim. Cercetarile o recomanda in peste 80 de boli

– Tinctura: Intr-un borcan, se adauga o parte coaja macinata de calin si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 sapramani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese, diluata cu putina apa. Pe langa calmarea nervoasa pe care o produce, aceasta ajuta in foarte multe cazuri.

Fructele se administreaza doar sub stricta subraveghere a unui specialist, deoarece, consumate in doze mari sunt toxice.

Din fructele de calin, se extrage sucul cu ajutorul unui storcator si se consuma cate 40 ml in cazul gastritelor hiper-acide sau chiar in cancer, in scop preventiv. Totodata, in combinatie cu suc de coacaze, in parti egale, luat de 3 ori pe zi, se poate lua de cei care fac chimioterapie, pentru a diminua efectele negative ale acestui tratament.

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Fructele arbustului sunt toxice si nu trebuie consumate. Acestea au actiune vezicanta asupra mucoaselor si a pielii. Consumate, pot produce gastroenterite.

In cazul copiilor, o doza mare de fructe poate produce moartea. In acest caz, se intervine cu vomitive.

Nu folosi calin daca ai o sensibilitate la aspirina.

Va rugam sa consultati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Calin si NU depasiti niciodata doza recomandata.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...