9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Sânger. Ce indicatii terapeutice are arbustul ornamental

Sânger (Cornus sanguinea) este un arbust lemnos, care se remarca prin capacitatea sa deosebita de regenerare. Acesta se inrudeste si se aseamana cu Cornul (Cornus mas) si il putem intalni frecvent in padurile de la campie si de la deal si sporadic in cele de la munte. Apare atat ca planta spontana, cat si ca specie ornamentala cultivata.

Scoarta sa este marunt solzoasa, iar lujerii sunt subtiri, purpurii si lucitori. Acesta infloreste in iunie-iulie, dupa infrunzire, iar spre toamna, frunzele arbustului se inrosesc puternic.

Fructele de culoare apar in septembrie, cand au o culoare rosiatica, iar spre maturitate capata o nuanta negru-albastrui.

Sângerul nu este un arbust pretentios. Acesta tolereaza bine toate tipurile de sol, suport, gerul, inundatiile si seceta. Din acest motiv, este adesea cultivat pentru decorarea gradinilor, tulpinile, frunzele si florile sale fiind un punct de atractie tot timpul anului. Totusi, pe langa rolul decorativ, arbustul are si cateva indicatii terapeutice.

In scop terapeutic, se utilizeaza scoarta de pe lujerii de 1-2 ani primavara devreme sau toamna tarziu si fructele. Atat scoarta, cat si fructele contin tanin. In plus, semintele sunt foarte bogate in ulei gras de buna calitate, cu multi acizi grasi, mono si polinesaturati.

Sânger – Indicatii si efecte terapeutice

-Un consum mic de fructe de sanger au efect stomahic si febrifug.

-Diaree, febra si erizipel – Se prepara un decoct dintr-o lingura de scoarta uscata si maruntita la  300 ml apa. Se fierbe pana ce se evapora cam o treime, apoi se strecoara si se consuma.

-Dermatoze – Se prepara un decoct din scoarta tulpinii, 5 g la 250 ml apa.

-Hemoroizi – La 1 litru de apa se adauga 4 linguri de scoarta si se fierbe timp de 30 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi extern, fiind foarte eficient la spalaturi contra hemoroizilor.

-Sistem cardiovascular, factori de coagulare, tiroida – Se recomanda extractul din muguri de sanger. Adulti, in general, 2-3 ml, in putina apa, o data pe zi, inainte de masa. Durata administrarii poate varia intre 1-3 luni de zile.

-Tinctura din coaja- se vor pune 50 g de coaja maruntita cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tin tot 15 zile si apoi se strecoara. Se vor lua 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate.

Precautii si contraindicatii:

Toate cercetarile si studiile efectuate au aratat ca planta nu este toxica. Totusi, din cauza unor principii iritante asupra mucoasei gastrice, drupele consumate in cantitate mare devin emetice.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole