13.9 C
București
miercuri, aprilie 2, 2025

Catina romaneasca, superalimentul care iti revitalizeaza organismul si intareste imunitatea!

Catina (Hippophae rhamnoides), supranumita „ginsengul romanesc„, este una dintre cele mai valoroase plante medicinale din flora autohtona. Datorita continutului sau impresionant de vitamine, antioxidanti si acizi grasi esentiali, catina este considerata un adevarat superaliment, fiind utilizata de secole pentru intarirea imunitatii, combaterea inflamatiilor si revitalizarea organismului.

De ce este catina un superaliment?

Catina romaneasca este recunoscuta pentru profilul sau nutritional exceptional, continand:

  • Vitamina C in cantitati impresionante – de pana la 10 ori mai multa decat citricele, fiind un aliat puternic impotriva racelilor si infectiilor.
  • Vitamina A si betacaroten, esentiale pentru sanatatea pielii si a vederii.
    Complexul de vitamine B, care sustine functionarea sistemului nervos si metabolismul energetic.
  • Vitamina E si flavonoide, cu efect antioxidant si antiinflamator.
    Acizi grasi Omega 3, 6, 7 si 9, benefici pentru sanatatea cardiovasculara si regenerarea celulara.

Datorita acestei compozitii unice, catina este utilizata atat in alimentatie, cat si in medicina naturista, avand o gama larga de beneficii pentru sanatate. De exemplu, boabele de catina contin antioxidanti puternici care inhiba sau previn daunele cauzate celulelor organismului de radicalii liberi.

Beneficiile consumului de catina

-Intareste sistemul imunitar

Continutul ridicat de vitamina C si antioxidanti ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, reducand riscul de raceala si gripa.

-Efect antiimbatranire si revitalizant

Datorita antioxidantilor puternici, catina previne imbatranirea prematura, protejand pielea si organele impotriva stresului oxidativ.

-Beneficii pentru piele

O revizuire din 2017 a raportat diferite utilizari ale catinei pentru piele. Potrivit recenziei, catina topica poate fi utila in urmatoarele moduri:

  • Hidratarea pielii
  • Ameliorarea iritatiilor
  • Tratarea acneei
  • Vindecarea daunelor legate de imbatranire
  • Ingrijirea parului, inclusiv caderea parului

Exista studii mai vechi care sugereaza ca suplimentele orale cu catina pot ajuta la tratarea dermatitei atopice. Totodata, exista o analiza a literaturii din 2019 a 37 de studii care sugereaza ca exista dovezi pentru utilizarea catinei in reducerea severitatii dermatitei atopice. In plus, unele studii au sugerat ca uleiul de catina poate promova vindecarea ranilor atunci cand este aplicat local. De exemplu, un studiu din 2021 pe 55 de persoane cu arsuri de gradul doi a comparat favorabil pansamentele de catina cu crema mai conventionala cu sulfadiazina de argint 1%. Utilizarea catinei a imbunatatit timpii de vindecare.

-Sustine sanatatea cardiovasculara

Acizii grasi Omega contribuie la reglarea colesterolului si la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, prevenind bolile de inima. De exemplu, o revizuire a 11 studii despre catina a gasit un model de imbunatatire a nivelului de colesterol la persoanele care aveau un istoric de colesterol ridicat sau boala hepatica grasa nealcoolica, numita acum boaa hepatica steatotica asociata disfunctiei metabolice.

-Energizant natural

Este recomandata in perioadele de efort fizic sau intelectual intens, oferind un plus de energie si reducand oboseala.

-Protejeaza ficatul si digestia

Catina are efect hepatoprotector si contribuie la detoxifierea organismului, sustinand functionarea optima a ficatului.

-Imbunatateste starea de spirit

Datorita vitaminelor din complexul B si flavonoidelor, catina poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii.

-Cancer

Potrivit unei scurte recenzii, se crede ca substantele antioxidante si antiinflamatorii ale catinei au proprietati anticancerigene. Totusi, sunt necesare mai multe teste pe oameni inainte ca potentialele efecte anticancerigene ale acesteia sa poata fi confirmate.

Cum poate fi consumata catina?

Catina poate fi integrata usor in alimentatie, sub diverse forme:

  • Suc de catina cu miere – una dintre cele mai populare modalitati de consum, pastrand toate proprietatile nutritive ale fructului.
  • Pulbere de catina – adaugata in smoothie-uri sau iaurt, ofera un boost de energie si antioxidanti.
  • Ceai de catina – ideal pentru intarirea imunitatii in sezonul rece.
  • Ulei de catina – utilizat atat intern, pentru sanatatea pielii si a sistemului digestiv, cat si extern, pentru hidratarea si protectia pielii. Uleiul de catina poate fi numit si uleiul minune atotputernic, avand in vedere profilul sau nutritional intens bogat, care include vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K si P; carotenoide; flavonoide; aminoacizi; fenoli; acid folic; acizi organici; si 20 de elemente minerale, ca sa nu mai vorbim de profilul sau de acizi grasi esentiali. Totodata, poate fi singura planta din lume care contine toate cele patru omega: omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9. Acesta este un cocktail puternic vindecator, potrivit studiilor.

Vezi si: Cum putem consuma sirop de catina pe tot parcursul anului?

Catina romaneasca – O resursa valoroasa

Catina creste atat in zonele montane, cat si in regiunile de campie din Romania, fiind o resursa naturala valoroasa. Traditiile locale pun accent pe recoltarea manuala a fructelor, urmata de procesarea lor prin metode care pastreaza intacte principiile active.

Nu uita! Fie ca este consumata sub forma de suc, pulbere, ceai sau ulei, aceasta planta miraculoasa sustine imunitatea, revitalizeaza organismul si contribuie la mentinerea unui stil de viata sanatos.

Vezi si: Afaceri profitabile in agricultura. Iata 3 arbusti care va pot imbogati: Catina, Afinul si Goji

Vezi si: Cea mai buna miere din lume se gaseste in Romania si este superioara celebrei mieri de Manuka

Vezi si: Apa termala din Romania: Un elixir pentru sanatate si relaxare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole