7.7 C
București
joi, martie 7, 2024

Ceaiul de catina, „polivitamina” naturala de care ai nevoie in aceasta perioada

Chiar daca este folosita din cele mai vechi timpuri, catina a castigat notorietate de-abia in ultimii ani cand, conform cercetarilor efectuate, s-a dovedit ca aceasta are cel mai bogat continut chimic din intreaga lume.

Micile bobite de catina au un gist acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primei brume devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului.

Catina este foarte bogata in vitamina C (10 ori mai multa vitamina C decat citricele), dar contine si o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, vitaminele B, si B2, acid folic, acizi grasi si fito-steroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc. Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate o „polivitamina” naturala.

Vezi si: Combinatie pentru imunitate: polen, praf de catina si miere

Catina poate fi consumata ca atate, proaspata sau uscata, ca suc, sirop, sau dulceata, dar astazi vom vorbi despre utilizarea ei ca ceai.

Ceai de catina – Beneficii

-Intareste sistemul imunitar. Consumat in sezonul rece, ceaiul de catina face organismul mai rezistent in fata virusilor. Specialistii in domeniu afirma ca daca urmezi o cura cu catina timp de 3 saptamani, ai sanse mari sa nu racesti in sezonul rece.

-Este un tonic natural. Atunci cand te simti lipsit de energie, o cana cu ceai de catina iti revigoreaza organismul si te va ajuta sa te concentrezi mai bine.

-Un bun adjuvand in afectiunile gastrice. Ceaiul de catina are efect antiinflamator si de sustinere a regenerarii, fiind un bun remediu in cazul afectiunilor gastrice, pentru calmarea durerilor si in cazul balonarii.

-Datorita efectului antiinflamator, ceaiul de catina este eficient si in cazul durerilor articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si durerile de cap.

-Datorita continutului mare de antioxidanti, ceaiul de catina previne si aparita cancerului. Pentru un efect mai puternic se poate folosi si uleiul de catina, fiind mai concentrat.

-Previne imbatranirea prematura. Aceste bobite mici ajuta la mentinerea pielii mai supla, mai luminoasa, intareste unghiile si previne caderea parului. Pentru pielea cu probleme, aplica o compresa cu ceai de catina, de cateva ori pe zi, iar efectele vor fi vizibile in doar cateva zile.

-Ceaiul de catina are efect de curatare a vaselor de sange, prevenind astfel complicatiile cauzate de colesterol. Totodata, acesta este benefic si in anumite afectiuni cardiovasculare, deoarece fluidizeaza sangele, facilitand o mai buna circulatie a acestuia.

Cum se prepara ceaiul de catina:

Intr-o cana cu apa fierbinte se adauga 1-2 lingurite fructe de catina zdrobite. Se acopera si se lasa la infuzat 8-10 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2-3 cani de ceai de catina pe zi. Se poate indulci cu miere.

Se pot folosi bobite proaspete sau uscate, intregi sau pulbere.

Sfat: In combinatie cu macesele, ceaiul de catina este si mai eficient impotriva racelilor.

Vezi si: Imunitate puternica cu sirop de catina, ghimbir, lamaie si miere. Reteta

Vezi si: Macesul, podoaba toamnei. Indicatii terapeutice si metode de preparare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole