Semintele de anason sunt cu siguranta cele mai active din punct de vedere terapeutic. Inca din Antichitate, semintele aromatice ale anasonului au fost considerate un adevarat medicament pentru numeroase afectiuni ale sistemului digestiv. Peste tot in lume, anasonul este folosit ca tonic pentru digestie si ca remediu de urgenta pentru orice deranjament gastric sau intestinal.
Anasonul este o planta destul de inalta, de aproximativ 1 metru, care la începutul verii face flori mici, alb-galbui, foarte asemanatoare cu cele ale mararului. Pe timpul verii, florile se maturizeaza si se transforma, la inceputul toamnei, in seminte cu un miros foarte aromatic.
Semintele de anason intra in compozitia ceaiului gastric. Acestea contin ulei volatil, care au actiune stimulativa asupra apetitului. Uleiul volatil din semintele de anason excita secretiile pancreatice si intestinale, ajutand astfel digestia. Vezi si: Ulei de anason si fenicul, un bun remediu extern contra gazelor intestinale
Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza (galactogog), calmeaza colicile intestinale si stomacale la sugari si copii, ajuta la eliminarea gazelor din stomac (carminativ). Infuzia preparata din 10 g seminte la 100 ml apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Pentru sugari, anasonul se foloseste oparind 5-6 seminte la o canita de ceai. Pentru adulti, ceaiul se poate prepara dintr-o jumatate lingurita de seminte la un sfert de litru de apa. Ceaiul se bea caldut, de preferinta inainte de masa.
Iata mai jos in ce afectiuni este indicat anasonul:
-
Toxiinfectia alimentara
Ceaiul de anason in combinatie combru combate eficient simptomele toxinfectiei alimentare severe. Cele doua plante isi potenteaza reciproc actiunea antiinfectioasa, avand darul de a anihila rapid bacteriile, fungii sau virusii patogeni din tubul digestiv. Se administreaza un amestec de pulberi din cele doua plante, combinate in proportii egale, din care se iau cate 3-6 lingurite pe zi, pana la disparitia totala a semnelor bolii. De asemenea, se recomanda si infuzia combinata de anason, in care se adauga 2-3 picaturi de ulei volatil de cimbru. Se pot administra pana la maximum 1 litru pe zi din acest amestec.
-
Balonare (meteorism) si digestie dificila
Seminţele de anason reprezinta un bun remediu pentru usurarea digestiei, pentru combaterea balonarii, a colitei de fermentatie si a sindromului colonului iritabil. Dupa fiecare masa, la 10 minute, se mesteca o jumatate de lingurita de seminte de anason sau pulbere. De asemenea, semintele de anason contin principii active care echilibreaza secretia si evacuarea bilei si a sucurilor gastrice, imbunatatind digestia.
Pulberea de anason se obtine prin macinarea cu rasnita electrica a semintelor plantei, din ea administrandu-se de 2-3 ori pe zi, cate un sfert sau jumatate de lingurita.
-
Gastrita hiperacida
Infuzia de anason, in combinatie cu in are rolul de a reduce destul de rapid leziunile mucoasei gastrice produse de sucurile gastrice, precum si de alte substante toxice.
-
Bufeuri provocate de menopauza
Acest efect terapeutic exceptonal se datoreaza prezentei in semintele acestei plante a unor substante cu efecte hormonale, asa numitţii fitoestrogeni, care compenseaza reducerea activitatii ovarelor, care survine la menopauza. Se administreaza tinctura de anason, cate 1 lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, urmate de 1 luna pauza. Tincrura se poate prepara in felul urmator: se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte, care se acopera cu alcool alimentar sau rachiu de 40-50 de grade, amestecand in continuu. Cand intreaga pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 10-12 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
-
Candidoza
Aceasta afectiune poate fi tratata cu ajutorul anasonului. Se iadministreaza zilnic cate 3 lingurite dintr-o combinatie de pulbere de seminte de anason si pulbere de radacina de cicoare, amestecate in proportii egale. Cele doua plante au o actiune sinergica, anasonul avand efect antifungic, iar cicoarea stimuland dezvoltarea unei flore normale. De asemenea, contra candidozei vaginale se fac spalaturi vaginale, de 3-4 ori pe saptamana, cu infuzie combinata de anason, in care se pun 2 lingurite de tulpini inflorite de pelin.
-
Lactatie
Cea mai eficienta combinatie pentru stimularea lactatiei este cea dintre anason si schinduf. Cele douaa plante stimuleaza natural, prin actiunea lor hormonala, producerea laptelui, imbunatatind totodata compozitia si calitatile nutritive ale acestuia. Mai mult, o parte dintre principiile active ale anasonului sunt transferate in lapte, avand efecte de stimulare blanda a digestiei si de combatere a colicilor sugarului. Se administreaza, de 3 ori pe zi, cate o lingurita rasa din combinatia de pulbere de anason si schinduf.
-
Astm
Studiile arata faprul ca ceaiul de anason are un efect relaxant asupra arborelui bronsic, usurand respiratia si ajutand la eliminarea mucusului in exces de pe caile respiratorii. Ca tratament pe termen lung, se recomanda administrarea unei combinatii de pulberi de anason, musetel si trei frati patati, amestecate in proportii egale, din care se va lua cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura cu aceasta combinatie de plante dureaza 3 luni si se face de minimum doua ori pe an.
-
Tuse, tuse convulsiva
Se recomanda infuzia fierbinte de anason, care are efect antispastic si antitusiv. In tusea care apare pe fondul infectiilor bacteriene, se poate adauga si cimbru. Efectele antispastice si antitusive sunt exercitate mari rapid daca se face si baie de aburi cu infuzie de anason. Infuzia fierbinte se prepara prin oparirea unei lingurite de seminte de anason cu o cana de apa, dupa care se lasa acoperit amestecul sa infuzeze vreme de 10-15 minute si apoi se filtreaza.
-
Diabet
Studii efectuate in 2011 au demonstrat ca anasonul ajuta la scaderea gradata a zaharului din sange. La pacientii care au participat la studiu s-a observat pe langa imbunatatirea valorii glicemiei si imbunatatira valorii colesterolului (LDL). Deci pulberea din seminte de anason stabilizeaza glicemia, scade nivelul triglicerielor si a colesterolului din sange.
Precautii si contraindicatii
Anasonul se administreaza cu prudenta (doar un sfert de doza), in primele 3 zile de tratament, persoanelor cu gastrita, enterita sau colita acuta deoarece pot exista mici sensibilitati digestive. Dozele recomandate nu vor trebuie sa se depaseasca deoarece anetolul, o substanta volatila continuta in semintele de anason, poate avea efecte adverse: voma, greata, ameteli, dureri de cap.
Limonada cu ghimbir. Reteta racoritoare care stimuleaza digestia si arderea grasimilor
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Citeste si: Anasonul, cel mai bun „medicament” pentru numeroase afectiuni digestive […]
[…] Anasonul, cel mai bun „medicament” pentru numeroase afectiuni digestive […]