13.3 C
București
joi, martie 28, 2024

Sanzienele, leac magic pentru numeroase afectiuni

Sanzienele sunt acele flori de camp, galbene-aurii, cu un parfum dulce si gust amar. Acestea infloresc vara, iar in scopuri terapeutice se recolteaza doar varfurile inflorite ale tulpinilor.

Florile de sanziene contin substante care le fac cu adevarat tamaduitoare in diverse afectiuni, daca stii cum sa le folosesti. De exemplu, studiile recente au aratat ca terapia cu sanziene reprezinta un remediu util in numeroase afectiuni grave: boli renale (cistite, calculi si nisip la rinichi si la vezica urinara), boli ale glandei tiroide si ale corzilor vocale, dereglari neuro-vegetative, intoxicatii, cancer al limbii si al laringelui, hipertensiune, anemie, depresie, ulcer si cancer de piele.

Sanzienele, un bun remediu pentru bolile de ficat si rinichi

Ceaiul de sanziene ajuta la curatarea rinichilor, ficatului, pancreasului si splinei de factorii patogeni. Cei ce sufera de tulburari ale sistemului limfatic ar trebui sa bea zilnic din acest ceai. De asemenea, ceaiul de sanziene este indicat si in cloroza, hidropizie si junghiuri intercostale. Se recomanda atat ca utilizare externa pentru a se trata afectiunile de vezica urinara, rinichi, ficat, pancreas, glanda tiroida, dar si pentru uz intern, prin administrarea a 2-3 cani de ceai zilnic, pentru a trata dermatoze cronice, petele pigmentare, furuncule, declara fitoterapeutul Maria Treben in cartea sa „Sanatate din farmacia Domnului”.

Majoritatea terapeutilor recomanda utilizarea maceratului la rece din flori de sanziene, deoarece acesta pastreaza cel mai bine proprietatile vindecatoare ale plantei. Maceratul se prepara dintr-o lingura flori uscate sau proaspete de sanziene la o cana cu apa rece. Planta se lasa la macerat in apa rece timp de 12 ore, apoi se strecoara si se bea cate o cana, dimineata pe stomacul gol, timp de 1 luna de zile, cu pauza de 3 saptamani, dupa care se poate relua.

Citeste si: Anasonul, cel mai bun „medicament” pentru numeroase afectiuni digestive

Sanzienele sunt eficiente in tiroida

Ceaiul de sanziene este eficient in reglarea tiroidei. Florile de sanziene sunt indicate atat in hipotiroidism, cat si in hipertiroidism. Foarte eficienta este gargara cu infuzie concentrata de sanziene. Aceasta se prepara din 3 lingurite de sanziene uscate la 250 ml apa clocotita si zilnic se face gargara cu cate 3 cani de infuzie. De asemenea, un remediu foarte eficient pentru afectiunile tiroidei este si maceratul preparat din coji verzi de nuci (uscate si macinate) si din sanziene (cate 3 linguri din fiecare). Plantele se lasa la macerat in apa rece, de seara pana dimineata. Se beau 3 cani de ceai pe zi, dar prima se consuma inainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 pana la 24 de luni). In acest interval, seara, se unge zona externa corespunzatoare tiroidei cu tinctura de sanziene, apoi cu ulei de sanziene.

Vezi si: Salvia. Planta care te „salveaza” de numeroase afectiuni

Sanzienele te apara de raceala si gripa

Un antiseptic puternic, ceaiul de sanziene este recomandat de catre terapeuti in toate bolile inflamatorii, dar si in raceala si gripa, in alergii.

Sanzienele, un bun adjuvant in ulcer

Ceaiul de sanziene mai este folosit si pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv, fiind totodata un adjuvant in tratarea gastritei sau a ulcerului.

Ceaiului de sanziene ajuta si la scaderea riscului si ameliorarea simptomelor in dementa, boala Alzheimer, tulburari de memorie si ameteli.

Sanzienele, florile frumusetii

-Extractele din flori de sanziene se folosesc cu succes in tratamentele antirid si de reintinerire. Se fac comprese cu ceai de sanziene care se mentin timp de 30 de minute pe ten sau pe zonele cu probleme, cum ar fi dermatite, psoriazis sau chiar arsuri solare.

-Ungunetul cu sanziene este folosit pentru tratarea ranilor, cicatricilor, vergeturilor. De asemenea, unguentul de sanziene ajuta si la amelioararea durerilor reumatologice. Unguentul se prepara din 500 g untura de porc si 4 pumni de sanziene. Intr-o tigaie se incinge untura si apoi se adauga planta. Se lasa sa clocoteasca putin, se amesteca, dupa care se ia de pe foc. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa se raceasca peste noapte. A doua zi se incinge din nou, pana ce untura este suficient de lichida pentru a putea fi strecurata printr-o panza curata de in. Plantele ramase in stergar se preseaza cu putere si alifia astfel obtinuta se toarna in borcane mici, cu capac. Se pastreaza la frigider. Se aplica de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare. Pentru tratarea eczemelor, se poate folosi si sucul stors din planta proaspat culeasa.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole