-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Rostopasca – Metode de preparare si administrare in functie de afectiuni

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta medicinala care face parte din familia macului (Papaveraceae). Aceasta planta are frunze verzi-albastrui si flori galbene in forma de stea si este utilizata in mod traditional in medicina populara pentru tratarea multor afectiuni, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, analgezice si antispastice. 

Rostopasca – Indicatii terapeutice

Rostopasca se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni:

Exista mai multe metode de preparare si administrare a plantei, in functie de afectiunea tratata.

Rostopasca – Administrare

-Afectiuni hepatice:

Pentru a trata afectiunile hepatice, se poate prepara o infuzie dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10-15 minute si se bea de doua ori pe zi. De asemenea, se poate utiliza si extractul lichid de rostopasca, care se poate adauga in apa sau suc.

-Boli de piele:

Rostopasca poate fi utilizata si pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul sau negii. Se poate aplica o pasta din frunze de rostopasca proaspata direct pe zona afectata, de cateva ori pe zi. De asemenea, se poate utiliza si un unguent sau o crema cu extract de rostopasca.

-Dureri de cap:

Rostopasca poate fi utilizata si pentru tratarea durerilor de cap. Se poate prepara o infuzie dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10-15 minute si se bea de doua ori pe zi.

Rostopasca – Metode de preparare

In scop terapeutic, se culeg cei 20-30 cm de sus ai mugurilor plantei fara partile mai groase ale tulpinii, in timpul infloririi. De asemenea, trebuie stiut ca radacinile sunt colectate cu rizomul toamna tarziu sau primavara devreme, dar la inceputul verii, acestea au cel mai mare continut de substante active.

Dupa recoltare, florile si frunzele sunt uscate intr-un strat subtire, iar radacinile curatate trebuie asezate una langa alta pentru a se usca corespunzator. Se pastreaza separat, deoarece sunt medicamente foarte puternice.

  • Pulbere de rostopasca – Se obtine prin macinarea fina a tulpinilor uscate cu rasnita de cafea, iar depozitarea se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci pe o perioada de maxim 3 saptamani (deoarece principiile active se oxideaza rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate un sfert de lingurita (aproximativ 1 g) pe stomacul gol.
  • Infuzie de rostopasca – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi;
  • Infuzie combinata – Se pun 3-4 linguri de rostopasca maruntita la macerat intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, apoi se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in 500 ml apa pentru 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. La final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de preparat, care se foloseste mai ales extern, sub forma de comprese, gargara si bai.
  • Decoct de rostopasca – La o cana cu apa (250 ml), se pune o lingurita de planta maruntita si se lasa la macerat de seara pana dimineata. La final, se strecoara, iar planta ramasa se va pune in alte 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se poate consuma in 24 ore in afectiunile interne sau extern.
  • Vin de rostopasca – Peste 2 linguri de planta maruntita se va pune 1 litru de vin fierbinte. Se lasa doua zile la macerat, apoi se filtreaza. Este foarte util in afectiunile ficatului, splinei sau alte afectiuni interne. Se poate lua 30-50 ml o data, dar se poate lua de trei ori pe zi inainte de mesele principale.
  • Tinctura de rostopasca – Intr-un borcan steril se adauga 50 g planta maruntita uscata sau proaspata si 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va lasa apoi la macerat timp de 15 zile, la temperatura camerei, agitand des, dupa care se strecoara. Doza 40 de picaturi o data si se va putea lua de 3 ori pe zi, in dilutie cu putina apa.
  • Unguent – In tuberculoza pielii: se amesteca 30 g pulbere fina de planta dupa ce a fost cernuta, 15 g lanolina si 15 g vaselina. Se adauga 10 picaturi de acid fenic. Se unge rana, iar pansamentul se va mentine timp de 2-3 zile. Se va schimba apoi si se continua asa pana la vindecarea deplina.
  • Cataplasma – Praf de planta obtinut cu rasnita de cafea, se pune intr-un vas, apoi se pune putina apa calda cat sa umezeasca planta. Se amesteca pentru omogenizare, apoi se intinde pe un pansament care se aplica bandajand lejer locul afectat. Daca este bine tolerata se poate tine 24 ore, apoi se schimba cu alta identica, pana la vindecare.
  • Suc de rostopasca – Acesta se obtine din planta proaspata si se va aplica pe negi si pe veruci sau in cazurile in care se doreste disparitia parului de prisos, de mai multe ori pe zi, pana la vindecare. La fel se poate aplica sucul proaspat la toate afectiunile maligne ale pielii de mai multe ori pe zi.

!!! Chiar daca are numeroase beneficii, este important sa se consulte intotdeauna un medic sau un specialist inainte de a utiliza rostopasca pentru tratarea unei afectiuni. De asemenea, rostopasca poate avea efecte secundare si poate interactiona cu alte medicamente. Asadar, este important sa se urmeze instructiunile cu atentie si sa nu se depaseasca dozele recomandate.

Vezi si: Tataneasa, o planta care trateaza ranile si reduce inflamatia

Vezi si: Pelin alb. Ce proprietati medicinale are si cum se administreaza in functie de afectiune

Vezi si: Ce beneficii miraculoase are radacina de brusture

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole