14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Tinctura de rostopasca. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de rostopasca. Rostopasca este o planta perena, intalnita in paduri, gradini, campii sau zone montane. Datorita proprietatilor sale, rostopasca este considerata una dintre cele mai puternice plante de leac utilizate in terapie de-alungul timpului. In prezent, aceasta planta medicinala este recomandata ca remediu in peste 150 de afectiuni, de la dermatoze si pana la cancer sau la infectiile virale.

Rostopasca poate fi utilizata sub forma de ceai, tinctura, pulbere, infuzie combinata sau ca si catapalsma. Astazi am ales sa vorbim despre tinctura de rostopasca.

In primul rand, trebuie stiut ca dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de rostopasca:

Tinctura se prepara din planta uscata si macinata cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se iau 20 de linguri din aceasta pulbere si se adauga intr-un litru de alcool de 50-60 de grade. Se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. La final, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate 50-100 de picaturi, diluate in putina apa.

Iata mai jos in ce afectiuni este recomandata tinctura de rostopasca:

Tinctura de rostopasca are urmatoarele actiuni terapeutice: stimuleaza si regleaza secretia hepatica de bila, stimuleaza tonusul si peristaltismul vezicii biliare ameliorand fluxul biliar, hepatoprotector, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, normalizeaza valorile bilirubinei si ale colesterolului, antilitiazic, analgezic, antispastic, antiinflamator, sedativ si narcotic al centrilor nervosi superiori, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral. Extern, are efect cicatrizant, antibacterian, antimicotic, antiviral si antitumoral.

Tinctura de rostopasca se utilizeaza ca adjuvant in:

  • Spasme digestive – aceaste simptome sunt eficient combatute cu ajutorul tincturii de rostopasca deoarece anumite substante continute de aceasta planta (alcaloizi) relaxeaza prompt musculatura neteda a tubului digestiv. Se administreaza cate 3-4 lingurite pe zi. Tratamentul se face simptomatic, de cate ori apar spasme;
  • Indigestia, dischinezii biliare, colecistite acute si cronice – conform cercetarilor medicului german J.C. Bauman, nu exista medicament mai eficient ca rostopasca in tratarea problemelor legate de digestie. Jumatate de lingurita de tinctura, administrata de 4 ori pe zi, diminueaza senzatia de greata, stimuleaza puternic producerea de sucuri gastrice si de bila, elimina starea de disconfort, de greutate in stomac, ce apare in cazul indigestiei. Fiecare doza de rostopasca se ia cu 10 minute inainte de masa. Se tin cure de cate 3 saptamani;
  • Herpesul bucal si herpesul genital – se recomanda tinctura de rostopasca atat intern, cat si extern. Intern, se administreaza cate o lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi in cure de 12 zile. Pentru utilizarea externa, se combina tinctura de rostopasca, in proportii egale, cu tinctura de propolis, si se aplica prin picurare pe zona afectata, de 4-6 ori pe zi. Efectele sunt rapide si de durata;
  • Extern, se utilizeaza ca adjuvant in: dermatoze, psoriazis, infectii cronicizate ale pielii, negi, bataturi, cheratita si tumori cutanate. In caz de rani infectate, se pun comprese cu tinctura de rostopasca pe zona afectata si se tin vreme de 30 de minute. Se fac 2-3 aplicatii pe zi. Eficienta lor este imediatadeoarece are rolul de a distruge bacteriile patogene din zona tratata si reuseste si sa penetreze tesuturile in profunzime, vindecand astfel infectia complet. In caz de eczeme infectioase, se aplica, vreme de 1 ora pe zi, cataplasme cu rostopasca. Tratamentul se face vreme de 1 luna are efecte excelente;
  • De asemenea, tinctura de rostopasca este recomandata si in hepatite cronice, ciroza hepatica, tuse spastica si tumori de esofag, pancreas, ficat si plamani.

Administrare tinctura de rostopasca:

-Intern: cura dureaza 10 zile, urmata de o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Se ia, de regula, cate jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
-Extern: se aplica sub forma de comprese cu tinctura pe zona afectata. Vezi si articolul Crema de rostopasca. Reteta si beneficii

Precautii si contraindicatii

Rostopasca este o planta puternic activa si din acest motiv se utilizeaza numai la recomandarea medicului.

Tinctura de rostopasca este contraindicata copiilor sub 14 ani, in sarcina, alaptare si alergie la rostopasca.

In caz de supradozare (intoxicatia apare la doze de peste 7 g pe zi), apar: greturi, varsaturi, diaree, colici abdominale, somnolenta, fenomene toxice hepatice, dureri de cap, ameteli, delir, halucinatii si asfixie.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole