10.9 C
București
joi, martie 21, 2024

Ce beneficii miraculoase are radacina de brusture

Brusturul (Arctium lappa) este o planta bienala, ierboasa, cu radacina carnoasa, brun inchisa la exterior si alb-galbuie la interior. Aceasta creste spontan in locurile necultivate. In primul an, brusturele are doar frunze care hraneste cu substante nutritive radacina, iar din aceasta radacina va creste o tulpina inalta de 2 metri, cu flori purpurii, care toamna se transforma in scaieti.

In scop terapeutic, se foloseste foarte des radacina si mai rar frunzele si fructul. Radacina de brusture se recolteaza in septembrie-octombrie. Dupa culegere, radacinile se spala, apoi se despica in lungime si se pun la uscat in strat subtire, intr-un loc fara umezeala si calduros. Dupa incheierea procesului de uscare, se depoziteaza in saci de hartie in locuri uscate si curate.

Brusturele are in compozitia sa nitrat de potasiu, ulei volatil, mucilagii, inulina, acid palmitic, acid cafeic, sigmasterol, sitosterol, inulina, substante amare, substante antimicrobiene, vitamine B, saruri minerale inclusiv de potasiu, etc.

Radacina de brusture – Efecte terapeutice

Aceasta are efect aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactagog, reduce starile de voma, antiseptic intestinal, carminativ, stimuleaza digestia, diuretic, antiinflamator renal, calmeaza durerile de cap, expectorant, antiseptic pulmonar, antiinflamator gastric, antitumoral, aromatizant, antidiareic usor.

Datorita proprietatilor sale depurative, brusturele curata sangele de toxine si scade nivelul zaharului din sange, stimuleaza activitatea bilei, ajutand la eliminarea calculilor biliari.

Totodata, radacina plantei ajuta la impiedicarea infectiilor si inmultirea microbilor (poate sa distruga stafilococul datorita lactonei), are actiune antitermica, este astringent excelent si provoaca dezintoxicarea organismului, regleaza secretiile organismului, ajuta cicatrizarea etc.

Administrarea radacinii de brusture nu are contraindicatie. Singurele precautii vor fi la persoanele diabetice, care vor trebui sa ajusteze dozele de insulina la administrarea acestui remediu.

Brusture – Indicatii terapeutice

Aceasta se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

-Curata sangele de toxine

Vreme de secole, radacina de brusture a fost considerata drept cel mai important remediu pentru curatirea sangelui, iar cercetarile recente confirma acest lucru. Aceasta planta are puterea de a neutraliza radicalii liberi din sange, de a ajuta la eliminarea mult mai rapida a ureei si a altor substante reziduale din organism, de a scadea nivelul colesterolului si trigliceridelor din sange. Totodata, radacina acestei plante curata prompt si eficient colonul, spala rinichii prin efectul diuretic puternic, ajuta la eliminarea surplusului de apa din corp prin transpiratie si urina. In afectiunile sangelui, se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura in cure de 1 luna (vezi mai jos metodele de preparare). Se pot asocia si plante specifice afectiunii respective.

-Afectiuni dermatologice:

  • Boli de piele, dermatoza de contact, descuamarea pielii, micoze, urticarie, eczeme, psoriazis, eritem, erizipel, rani, varice – infuzie, macerat, decoct, tinctura sau ulei atat intern, cat si extern, eventual cataplasme care se tin in functie de toleranta. In caz de psoriazis, se pot face si spalaturi locale sau chiar crema/unguent. In aceasta afectiune combinatia in proportii egale, de radacina de brusture si de Iarba de Trei frati patati, administrate sub forma de pulbere. Se administreaza 6 lingurite din aceasta combinatie, pe stomacul gol, inaintea meselor principale. Se tine un tratament cu o durata de 3 luni, dublat de un regim lacto-vegetarian, in care 60% din hrana zilnica sa fie constituita din legume, fructe si cereale nepreparate termic. Se recomanda de asemenea consumul de lichide, minim 3 litri pe zi, sub forma sucurilor proaspete de fructe sau legume, a infuziilor din plante cum ar fi Musetelul, Roinita, Menta.
  • Acnee – intern, se consuma zilnic 2 cani de decoct (timp de 1 luna), iar extern se tamponeaza local cu tinctura.
  • Ulceratiile pielii vechi sau zemuinde – praf de planta sau cataplasme.
  • Furunculoza – se aplica cataplasma calda in faza de maturare. Se tine in functie de toleranta. Dupa ce se sparge se poate aplica compresa cu ceai simplu sub forma de decoct. Intern se consuma macerat, infuzie, decoct, tinctura perioade mai lungi de timp.
  • Alopecie – spalaturi cu decoct, frectii cu tinctura. Se fac o data la 2 zile.
  • Matreata – spalaturi cu infuzie sau decoct. Ultima clatire a parului, dupa spalare se face cu 500 ml infuzie combinata de brusture in care se pun 3-4 picaturi de ulei de Lavanda. Se toarna incet, frectionand usor pielea.
  • Ten seboreic – intern sub orice forma si extern tinctura se tamponeaza tenul.
  • Mancarimi de piele – infuzie, macerat, decoct, tinctura, intern si extern se aplica otet sub forma de tamponari pentru trecerea mancarimii locale.

-Afectiuni bucale:

  • Abces – se aplica cataplasma calda in faza de maturare. Se tine in functie de toleranta. Dupa ce se sparge se poate aplica compresa cu ceai simplu sub forma de decoct.
  • Afte – clatirea gurii cu decoct sau ulei de mai multe ori pe zi.

-Afectiuni respiratorii:

  • Bronsita acuta si cronica – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se asociaza cu ceapa, cimbru, lichen sau scai vanat.
  • Faringite – infuzie, macerat, decoct, tinctura intern si extern cataplasme aplicate calde. Se poate asocia cu nalba, lichen, cimbru, busuioc.
  • Guturai – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se mai poate adauga ceai de tei, soc, lamaie multa sub forma de sucuri, portocale, scortisoara sau chiar sinapisme cu mustar. Se pot face spalaturi ale foselor nazale cu apa cu sare (la 1 litru apa se pune 1 lingurita de sare) si cateva picaturi de suc de lamaie.
  • Insuficienta respiratorie – infuzie, macerat, decoct, tinctura, intern perioade lungi de timp. Se mai poate adauga: catina, cimbru, ciubotica cucului, hrean, podbal, lichen, plop negru.

-Afectiuni ale cailor urinare:

  • Se fac cure de lunga durata (minimum 15 zile) cu decoct, infuzie, macerat sau daca este si constipatie asociata se ia seara 1 lingura de ulei. In functie de afectiune se va combina si cu alte plante medicinale.
  • Cistite – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se poate lua suplimentar si tratament de la medic si se mai pot folosi ceaiuri specifice afectiunii: cerentel, galbenele, coada soricelului. O categorie de principii active din radacina de Brusture (poliacetilenele) au un efect antibiotic foarte puternic, fiind de un imens ajutor in tratarea infectiilor urinare.
  • Infectii urinare – infuzie, macerat, decoct, tinctura, intern pe toata perioada afectiunii. Suplimentar in functie de afectiune se mai poate adauga: afin, branca ursului, cimbru, ciubotica cucului, echinacea, fasole pastai, ienupar, maghiran, patlagina, salcie, tataneasa, valeriana.
  • Infectii urogenitale cu infrabacterii (Clamydia trachomatis, Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum) se trateaza cu o jumatate de lingurita de tinctura de brusture, in amestec cu o jumatate de lingurita de tinctura de ienupar si o jumatate de lingurita de tinctura de afin boabe. Toate acestea se pun intr-un pahar cu apa si se beau 3-4 pahare din acestea pe zi cu 30 minute, inaintea meselor principale.
  • Retentii de urina – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se mai poate adauga matase de porumb, ceapa sub forma de ceapa in alimentatie sau taiata felii si aplicata pe abdomen sau rinichi cataplasma cu ceapa cruda. Se mai poate lua si ienupar bace sau chiar tinctura.

-Gripa, raceala

Infuzie, macerat, decoct, tinctura – perioade lungi de timp. Se mai poate adauga ceai de tei, soc, lamaie multa sub forma de sucuri, portocale, scortisoara sau chiar sinapisme cu mustar. In caz de raceala, se mai poate adauga: catina, cimbru, ciubotica cucului, hrean, podbal, lichen, plop negru.

-Cancer

  • Boala canceroasa – mai multe studii au aratat ca administrarea acestei plante previne aparitia si evolutia tumorilor canceroase, cu diferite localizari. Intre altele, substantele active din radacina acestei plante previn malignizarea celulelor normale, sub actiunea substantelor chimice cancerigene si a radiatiilor. Apoi, Brusturele are actiuni specifice in diferite forme de cancer.
  • Cancer de colon – radacina acestei plante are efecte antitumorale directe, este antiinflamatoare si in plus stimuleaza tranzitul intestinal, eliminarea toxinelor, normalizeaza flora in colon, are efecte de neutralizare al radicalilor liberi. Se ia sub forma de pulbere 4-8 g pe zi in cure de 45 de zile, cu 15 zile de pauza.
  • Cancerul de piele – se amesteca in parti egale radacina de brusture, coada calului, trei frati patati si radacina de urzica. Se macina, apoi se pun 4 linguri din aceasta pulbere la 1 litru de apa seara si se lasa pana dimineata. Se strecoara, apoi peste aceleasi plante strecurate se mai pune 500 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se lasa apoi acoperit, pana se raceste si se strecoara peste lichidul obtinut prin macerare anterior. Se consuma intern cu 30 minute inainte de mesele principale, cate un pahar. Cu plantele ramase se poate face cataplasma externa, puse intre 2 pansamente sterile.
  • Cancer de san si alte localizari – infuzie, macerat, decoct, tinctura sau ulei atat intern cat si in aplicatii externe, eventual cataplasme care se tin in functie de toleranta. Se asociaza cu plante antimorale specifice afectiunii si cu tratamentul dat de medic. Curele cu Brusture, administrat sub forma de infuzie combinata, cate 500 ml pe zi, in cure de minimum 40 zile, sunt un excelent profilactic pentru cancerul la san. Tratamentul este valabil si pentru femeile care au fibroame sau chisturi mamare cu risc de malignizare. Brusturele are o actiune reglatoare hormonala, mai ales asupra ovarelor, lenta, dar foarte eficienta, care ajuta la prevenirea acestei forme de cancer.
  • Cancerul intestinal – se administreaza maceratul la rece de radacina de brusture, cate un pahar inainte de fiecare masa, in cure de 2-3 luni, urmata de 1 luna de pauza, dupa care se poate relua. Acest tratament dreneaza din colon materiile fecale stagnante, ajuta la mentinerea sau la refacerea florei intestinale normale si are efecte antitumorale directe la nivelul colonului.

-SIDA

Un studiu chinez realizat in 1996, arata ca anumite substante active din Brusture (numite lignani) pur si simplu blocheaza replicarea virusului care produce temuta maladie. Se recomanda administrarea de pulbere de Brusture, ca adjuvant, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni.

-Diabet:

In urma unui studiu s-a observat ca tratamentul cu brusture reduce glicemia cu aproximativ 12%, efectele fiind amplificate de asocierea sau cu radacina de cicoare sau cu frunze de anghinare. Se administreaza decoctul combinat, obtinut din cele trei plante, amestecat in proportii egale, din care se bea cate 1 litru pe zi. Persoanele care se afla deja sub tratament cu insulina trebuie sa fie supravegheate in timpul acestui tratament de catre medicul specialist, deoarece scaderile glicemiei sunt atat de puternice, incat trebuie ajustate dozele de insulina.

-Reumatism

  • se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura intern si se pot face si bai zilnice cu infuzii puse in cada. Se pune 50 g radacina la 5 litri se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se fac bai zilnic minim 3 saptamani, cu 1 saptamana pauza, apoi se poate repeta. Local cataplasme. Se zdrobesc frunze proaspete de brustur si se pun la macerat in ulei presat la rece, in care se adauga si putin camfor. Se lasa 2 saptamani si apoi se strecoara. Se unge local si durerile trec foarte rapid.
  • Artrita reumatoida – la venirea anotimpului rece, se tine o cura cu decoct combinat de radacina de brusture, din care se administreaza cate 2-3 cani pe zi, in cure de 4-6 saptamani. Tratamentul va fi dublat de administrarea de plante vitaminizante, cum ar fi macesul si catina. Aceasta terapie previne si combate eficient puseele reumatice, pentru ca brusturele stopeaza procesele degenerative la nivelul articulatiilor, are efecte antiinflamatoare articulare, ajuta la stoparea proceselor de distructie la nivelul finelor tesuturi cartilaginoase din articulatii, prin actiunea sa antioxidanta.

-Guta

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. La durere cataplasma locala. Se poate asocia cu ceaiuri diuretice care sa elimine surplusul de acid uric din organism. Se tin cure cu o durata de minimum 5 saptamani, timp in care se bea in jur de 1 litru de decoct combinat de brusture pe zi. Acest tratament mobilizeaza si ajuta la eliminarea ureei din organism, atat prin urina, cat si prin transpiratie. Sa nu va sperie daca in primele saptamani transpiratia si urina vor capata un miros foarte intepator- este semnul clar ca aceasta planta isi face efectul, iar excesul de saruri ale acidului uric din organism este eliminat

-Afectiuni ale ficatului

Se ia infuzie, macerat, decoct, care va place sau chiar tinctura. Din primele se beau cate 3 cani de ceai pe zi, cu 15 minute inaintea meselor, iar tinctura cate 1 lingurita diluata cu 100 ml apa de 3 ori pe zi. Se combina in functie de afectiune cu anghinare, armurariu, rostopasca, etc. Daca este vorba despre o bila lenesa se poate lua cate 1 lingura de ulei seara.

-Afectiuni pulmonare

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, ori care din acestea 3 cani pe zi, consumate cu 15 minute inaintea meselor sau 3 lingurite de tinctura pe zi, diluate cu 100 ml apa. Se adauga ceaiuri in functie de afectiune (podbal, lichen, scai vanat, etc.).

-Afectiunile splinei

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se pot face cure de 3-4 luni si in cazul durerilor cataplasme externe aplicate calde.

-Afectiuni stomacale

  • Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. In functie de afectiune se pot asocia si plante specifice afectiunii (cartof, varza, obligeana, brusture).
  • Balonari intestinale – infuzie, macerat, decoct, tinctura sau ulei. Se poate asocia si cu ceai de busuioc.
  • Colici intestinale – infuzie, macerat, decoct, tinctura, ulei sau cataplasme calde extern pentru calmarea durerilor.
  • Colita de fermentatie – infuzie, macerat, decoct, tinctura, ulei.
  • Constipatie- ulei sau decoct. Se consuma tarate de grau, prune sau moare de varza. Zaharurile nedigerabile din radacina de brusture stimuleaza formarea de bacterii „prietenoase“ de tip Bifidus, in colon, fac sa creasca biomasa fecalelor si continutul lor in apa, stimuleaza peristaltismul intestinal, imbunatatind eliminarea. Se administreaza pulberea, cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Un tratament dureaza 3 saptamani si se poate relua dupa 5 zile de pauza.
  • Diaree – decoct 1-2 cani la nevoie. Se asociaza si afine, coarne, orez, morcovi.
  • Ulcer gastric – infuzie, macerat, decoct, tinctura intern de 2 ori pe an, primavara si toamna. Suplimentar varza, cartof, morcov sub forma de sucuri baute de 3 ori pe zi.

-Colesterol

In caz de colesterol crescut, se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se consuma multe fructe si sucuri de legume.

-Alergii

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se poate combina in acest caz si cu ceai de trei frati patati. Se poate lua si sub forma de praf din planta cate 1 lingura din fiecare din cele 2 plante de 3 ori pe zi, cu 30 minute, inaintea meselor principale.

-Anorexie

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se poate adauga si tratamentul dat de medicul de specialitate sau ceaiuri din plante specifice afectiunii: branca ursului, cerentel, salvie, etc.

-Calculoza biliara

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura- suplimentar se consuma sucuri de lamaie si multe fructe proaspete sau sub forma de sucuri obtinute cu storcatorul de fructe.Se recomanda – infuzie, macerat, decoct, tinctura- suplimentar se consuma sucuri de lamaie si multe fructe proaspete sau sub forma de sucuri obtinute cu storcatorul de fructe.

-Dischinezie biliara

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament de mai lunga durata si se poate asocia cu anghinare. La dureri cataplasme calde aplicate pe regiunea ficatului.Se recomanda – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament de mai lunga durata si se poate asocia cu anghinare. La dureri cataplasme calde aplicate pe regiunea ficatului.

-Dispepsie

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament de 2-3 luni.

-Dureri de cap

Se recomanda intern decoct sau tincturaextern ungeri locale cu tinctura sau otet.

-Eliminarea toxinelor din organism

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament si cu anghinare, matase de porumb, mesteacan, osul iepurelui, turita mare.

-Epilepsie

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament de lunga durata si se adauga si sunatoare, paducel, ciubotica cucului, valeriana.Se recomanda – infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se face tratament de lunga durata si se adauga si sunatoare, paducel, ciubotica cucului, valeriana.

-Exces de uree

Se tin cure cu o durata de minimum 5 saptamani, timp in care se bea in jur de 1 litru de decoct combinat de brusture pe zi. Acest tratament mobilizeaza si ajuta la eliminarea ureei din organism, atat prin urina, cat si prin transpiratie. Sa nu va sperie daca in primele saptamani transpiratia si urina vor capata un miros foarte intepator- este semnul clar ca aceasta planta isi face efectul, iar excesul de saruri ale acidului uric din organism este eliminat.

-Expunere la radiatii

Studiile au aratat ca aceasta planta ajuta organismul sa reziste mai mult la actiunea mutagena a radiatiilor. Ca atare, persoanelor expuse la radiatii le este recomandata pulberea de brusture, din care se administreaza cate 10 g zilnic in cure minime de 1 luna.

-Hemoroizi

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura sau ulei atat intern cat si in aplicatii externe, eventual cataplasme care se tin in functie de toleranta.

-Hepatita virala si alcoolica

Mai multe studii facute in China au aratat ca extractele din brusture au efecte antivirale directe si in plus protejeaza ficatul de actiunea agentilor toxici, inclusiv a alcoolului. Se tin cure de cate 60 de zile, timp in care se administreaza radacina de Brusture sub forma de pulbere cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Este un tratament care ajuta la regenerarea celulei hepatice, impiedeca evolutia bolii spre ciroza sau spre cancer hepatic.

-Hipertensiune

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se va lua concomitent si tratamentul instituit de medic si se poate de asemenea asocia o serie de ceaiuri contra tensiunii ridicate (paducel, vasc, traista ciobanului, roinita, etc). Se fac tratamente de lunga durata.

-Inflamatii acute si cronice

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura intern perioade lungi de timp pentru dezintoxicarea organismului. Se mai adauga arnica, branca ursului, ciubotica cucului, mesteacan, nalba, mustar, plop negru, salcie, salvie.

-Leucoree

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura intern si extern se fac spalaturi cu ceaiuri de galbenele, coada soricelului, iasomie, etc.

-Litiaza biliara

3 cani de decoct pe zi si suplimentar mult suc de lamaie, pentru dizolvarea si eliminarea pietrelor.

-Litiaza renala

Radacina de brusture este unul din remediile diuretice si antiinflamatoare renale cele mai sigure si eficiente. Se administreaza pentru eliminarea micro-litiazei renale, precum si pentru a usura migrarea calculilor de mari dimensiuni, aflati deja pe uretre. Se bea cate 1 litru de decoct combinat pe zi.

-Nefrite

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura intern. Se mai pot adauga ceaiuri de mesteacan, coada calului.Se recomanda – infuzie, macerat, decoct, tinctura intern. Se mai pot adauga ceaiuri de mesteacan, coada calului.

-Pielo-nefrite

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura. Se poate lua suplimentar si tratament de la medic si se mai pot folosi ceaiuri specifice afectiunii: cerentel, galbenele, coada soricelului. O categorie de principii active din radacina de brusture (poliacetilenele) au un efect antibiotic foarte puternic, fiind de un imens ajutor in tratarea infectiilor urinare.

-Toxiinfectii alimentare

Se recomanda infuzie, macerat, decoct, tinctura intern, timp de 2 saptamani.

-Tromboflebita

Mai multe studii efectuate pe animale de laborator tratate cu brusture au aratat ca au o predispozitie mult mai redusa spre formarea cheagurilor de sange si spre inflamarea peretilor venosi. Pentru prevenirea acestei afectiuni (inclusiv a recidivelor) este recomandata cura cu infuzie combinata de radacina de brusture, din care se bea cate un pahar (200 ml de 2 pe zi.

Radacina de brusture – Metode de preparare si administrare

-Pulbere de radacina de Brusture – radacinile de brusture se macina fin, cu rasnita de cafea sau in piua, dupa care se cern prin sita. Pulberea fina rezultata se depoziteaza intr-un borcan de sticla inchis ermetic. In general, pulberea de Brusture nu isi pastreaza calitatile mai mult de 14 zile, deoarece prin oxidare tinde sa-si piarda rapid proprietatile. Se administreaza o jumatate de lingurita rasa de pulbere, de 3-6 ori pe zi, pe nemancate. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.

-Infuzie – 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va lasa acoperit pentru 10 minute, apoi se va consuma dupa mese. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se consuma de fiecare data cu 15 minute inainte de mesele principale.

-Macerat la rece – 1 lingurita de radacina maruntita se poate lasa in 250 ml apa peste noapte la temperatura camerei. Se strecoara si apoi se incalzeste la temperatura corpului si daca nu exista contraindicatii se indulceste cu miere. Este foarte eficient pentru intarirea stomacului, boli de sange, splina, ficat sau vezica biliara. Se pot consuma 1- 3 cani pe zi. Se consuma de fiecare data cu 15 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi perioade lungi de timp, dar in functie de afectiune de obicei dureaza 3-6 saptamani.

-Decoct – 1 lingurita de radacina se marunteste si se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute. Se strecoara si apoi se pot consuma intr-o zi 3-4 cani. Extern, se aplica sub forma de compresa. Se mai poate face din 2-4 linguri de radacina maruntita pusa la 1 litru de apa si apoi fiert doar 2 minute, dupa care se va lasa acoperit pentru 20 minute apoi se strecoara se indulceste si se consuma in cursul unei zile.

-Tinctura – daca este posibil se va face din radacina proaspata. Se va pune 50 g de radacina spalata si maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se acopera pentru 15 zile tinandu-se la temperatura camerei. Se agita de mai multe ori pe zi. Se va strecura apoi si se pune la rece in sticla mai mica. Se inchide ermetic. Se va lua 1 lingurita diluata in 100 ml apa de 2-3 ori pe zi. Se consuma de fiecare data cu 15 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi in acest fel la afectiunile de mai sus. Se poate lua perioade lungi de timp.

-Cataplasma – se fierbe radacina maruntita/macinata in putina apa timp de 10 minute, apoi se strecoara si se intinde pe un pansament cu care se va pansa local. Cu ceaiul obtinut se pot face spalaturi.

-Compresa – se aplica ceai de radacina de brusture pentru cei cu tenurile seboreice, acneice si in cazul eczemelor uscate.

-Unguent – se fierbe in 250 ml ulei 50 g de planta maruntita timp de 3 ore pe baia de apa. Se unge cu el local. Se mai poate din nou pune pe baia de apa si se adauga ceara de albine in functie de cat de tare doriti sa obtineti crema. Se poate de asemenea adauga si putin propolis.

-Otet – se pun intr-o sticla 50 g de radacina maruntita si apoi se umple sticla cu otet alimentar de 9°. Se tine timp de 10 zile agitand des si apoi se strecoara. Este foarte util la bataturi sau alte intarituri ale pielii.

-Ulei – 50 g radacina maruntita se pune intr-o sticla de 1 litru si apoi se umple cu ulei alimentar sau chiar de masline (este mai bun). Se tine apoi timp de 6 saptamani la soare. Se pot pune si 10 g de cuisoare. Dupa 6 saptamani, timp in care se agita de mai multe ori pe zi, se strecoara si se poate folosi la diferite afectiuni ale pielii sau se fac diferite crème sau unguente. Intern se poate lua la constipatie sau alte afectiuni interne cate 1 lingura eventual seara.

Vezi si: Efectele miraculoase ale ceaiului de brusture. De ce este bine sa bei aceasta licoare

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole