11.9 C
București
luni, martie 25, 2024

Tataneasa, o planta care trateaza ranile si reduce inflamatia

Tataneasa (Symphytum officinale) este o planta perena, cu flori in forma de clopot rosu-violet sau galbui care infloresc din mai pana la sfarsitul lui august. Tataneasa este originara din Europa si Asia si folosita de-a lungul timpului ca planta medicinala. In special, utilizarea radacinii are o traditie indelungata. 

In scop terapeutic, se recolteaza partile subterane, adica radacina cu rizomul, din martie pana in aprilie sau din septembrie pana in octombrie.

Tataneasa are in compozitia sa chimica ulei volatil, alantoina, consolidina, asparagina, zaharuri, rezine, tanin, colina, mucilagii, alcaloizi (sinfito-cinoglosina) si saruri minerale. Totodata, aceasta este bogata in proteine si este una dintre plantele care contine vitamina B12, o vitamina care se gaseste doar in regnul animal.

In acelasi timp, planta este si un excelent ingrasamant bogat in potasiu, complementar cu urzica care este bogata in azot.

Iata ce efecte terapeutice are tataneasa:

  • Antiinflamator puternic
  • Analgezica
  • Antitumoral puternic
  • Emolient
  • Astringent
  • Antihemoragic
  • Expectorant
  • Cicatrizant
  • Calmant
  • Actiune antimitotica
  • Decongestiv
  • Emolient
  • Antidiareic
  • Regenerator al mucoaselor respiratorii, digestive si urinare
  • Calmeaza tusea
  • Diminueaza temperatura corpului
  • Tonic general
  • Este unul dintre cele mai puternice stimulente ale cresterii tesuturilor interne si externe (oase, dinti, par, mucoase, plamani in special dupa interventii chirurgicale).
  • Alantoina pe care o contine este un puternic activator al cresterii celulare.

!!!Tataneasa NU trebuie consumata in cantitati mari.

In prezent, exista tot mai multe dezbateri cu privire la siguranta utilizarii plantei, deoarece unele dintre componentele chimice volatile pot fi periculoase atunci cand sunt administrate necorespunzator. De exemplu, FDA din Statele Unite ale Americii (Food and Drug Administration) nu recomanda utilizarea sa interna. Cu toate acestea, multi dintre compusii organici gasiti in tataneasa isi pot transfera beneficiile prin aplicarea externa, in diferite unguente si lotiuni pentru tratamentul topic al afectiunilor musculare si articulare dureroase.

Totodata, exista dovezi clinice care spun ca planta amelioreaza durerea, inflamatia si umflarea muschilor si articulatiilor in cazul artritei degenerative, mialgii acute la spate, entorse, contuzii si incordari dupa leziuni sportive si accidente, inclusiv la copiii cu varsta de 3 ani si peste.

Ce beneficii pentru sanatate are tataneasa

-Ajuta la vindecarea ranilor

Aplicarea plantei pe piele poate avea unele beneficii asupra eruptiilor cutanate si iritatiilor. Continutul ridicat de antioxidanti si vitamina C fac din cremele/unguentele de tataneasa remediul perfect pentru grabirea vindecarii ranilor. Totodata, antioxidantii ajuta la eliminarea substantelor straine din organism si la prevenirea mortii celulare, in timp ce importanta vitaminei C in producerea de colagen inseamna ca este necesara producerea de noi celule ale pielii pentru vindecare. (vezi AICI sursa)

In cazul ranilor, se piseaza varfurile inflorite ale plantei si se amesteca cu putina faina de secara sau orez (asemanator unui aluat), apoi se aplica pe rani, varice, plagi maligne etc.

In cazul ranilor pe col, se prepara un decoct de tataneasa si se pune intr-un irigator, apoi se fac spalaturi zilnice, timp de 2 saptamani. Dupa introducerea decoctului, bazinul se tine mai ridicat decat trunchiul, asa incat lichidul sa ajunga in profunzime.

-Reduce durerea

Daca te confrunti cu o durere cronica in corp sau daca te recuperezi dupa o accidentare sau o interventie chirurgicala, aplicarea de unguente/lotiuni de tataneasa pe acele zone poate calma rapid durerea. Proprietatile analgezice ale plantei sunt deosebit de valoroase, iar compusii sai organici si antioxidantii sunt excelenti pentru calmarea durerilor.

-Are proprietati antiinflamatoare

La fel ca si substantele analgezice din tataneasa, diferitii compusi organici, cum ar fi saponinele si taninurile, au rol antiinflamator. Asadar, daca suferi de artrita, guta sau alte afectiuni inflamatorii, foloseste cu incredere unguente de tataneaza.

-Intareste sistemul imunitar

Vitamina C este o componenta majora a plantei, iar rolul principal al acidului ascorbic in organism este de a stimula productia de celule albe din sange, care este prima linie de aparare a sistemului imunitar al organismului. Prin cresterea fortei sistemului imunitar, chiar si din aplicatii topice, puteti imbunatati conditii precum icterul si diverse deficiente de vitamine si imun.

-Are proprietati antitumorale puternice

Judecand dupa rezultatele obtinute, se pare ca tataneasa este unul dintre cele mai puternice remedii anticancerigene din plante, alaturi de spanz si de marul lupului.

Substantele antioxidante gasite in planta au proprietati anticancerigene. Dr. Sangeeta Shrotriya, Dr. Gagan Deep, Dr. Kumaraguruparan Ramasamy, et al. a publicat un studiu in Carcinogenesis Integrative Research Center Journal conform caruia antioxidantii cauta radicalii liberi, subprodusii periculosi ai metabolismului celular si ii elimina din sistem, impiedicandu-i sa provoace mutatii sau moartea altor celule.

Este utilizata ca anticancerigen atat intern cat si extern, cu rezultate de exceptie. Intern, este preferabil sa fie folosita cat mai aproape de forma sa naturala, pulbere, macerat la rece combinat cu decoct, mai rar tinctura. Extern, se foloseste in forme cat mai concentrate si eventual asociata cu alte plante anticancerigene si antitumorale puternice (rostopasca, marul lupului, muguri de plop, piperul lupului, iedera, cimisir).

In cazul cancerului (cu diferite localizari: bucal, limba, plamani, colon, ficat, rect, esofag, piele, etc), se recomanda urmatorul remediu:
-La o cana cu apa se adauga 1 lingurita de radacina maruntita si se lasa la macerat de seara pana dimineata, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Are un efect antitumoral remarcabil.

In cazul cancerului de piele, se aplica extract fluid de tataneasa, de 3 ori pe zi, pe locul afectat. Pentru a spori aderenta pe tesutul tratat se adauga in extract, inainte de aplicare, 10-20 picaturi tinctura de propolis. Extractul fluid se intinde pe o bucata de vata pe toata suprafata, care anterior a fost curatata cu apa fiarta si racita.

*In tratamentul cancerului este strict interzis consumul de carne, zahar, alimente cu conservanti, prajeli.

Vezi si: O veche reteta cu tataneasa este confirmata de Institutul Oncologic ca fiind un excelent adjuvant in metastaze

-Imbunatateste sanatate respiratorie

Daca te confrunti cu sinusuri infundate sau congestie in tractul respirator, aceasta planta te poate ajuta. Planta nu trebuie neaparat administrata intern. Ea poate fi aplicata si extern, prin inhalarea sau frecarea pe piept, avand efect expectorant.

  • In caz de bronsita, se foloseste decoct sau tinctura, de 3 ori pe zi, pana la trecerea afectiunii. De asemenea, se poate aplica pe torace cataplasma cu planta.
  • In cazul infectiilor de la nivelul gatului, se clateste gura de mai multe ori pe zi cu decoct cald sau tinctura diluata cu apa, facandu-se gargara. Dupa clatire lichidul se arunca, nu se inghite.
  •  In caz de astm, tuberculoza, infectii pulmonare, se recomanda decoctul. La o cana cu apa, se adauga 1 lingurita de radacina maruntita si se lasa la macerat de seara pana dimineata cand se strecoara. Se pot consuma 2- 3 cani pe zi cu 15 minute inaintea meselor.
  •  In caz de tuse seaca si iritativa, se recomanda decoctul sau tinctura diluata (100 ml apa cu 1 lingurita de tinctura). Se ia cu lingurita din acest lichid la nevoie, fiind un foarte bun calmant al tusei si contribuind si la distrugerea unor germeni patogeni.

-Are grija de pielea ta

In caz de intepaturi de insecte sau diferite eczeme, planta poate ajuta la atenuarea simptomelor si la reducerea iritatiei. O combinatie de vitamina C, antioxidanti si compusi antiinflamatori face din aceasta solutia perfecta pentru iritatiile pielii de toate tipurile, de la psoriazis la acnee.

  • Ten iritabil cu pete, ofilit. Se face o pasta din pulbere de radacina de tataneasa si smantana, apoi se aplica pe ten, lasand sa actioneze timp de 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Se mai poate folosi si tinctura diluata (la 100 ml apa se pune 2 lingurite de tinctura) – se tamponeaza locul afectat.
  • Bataturi. 20 g radacina macinata se adauga in 100 ml otet alimentar si se lasa la macerat 3 zile, apoi cu acest preparat se umezeste un pansament care se aplica pe batatura si se lasa sa actioneze de seara pana dimineata, apoi se spala si se aplica un alt tratament identic.
  • Eczeme. Se poate spala zona afectata cu decoct din radacina si apoi se tamponeaza local cu tinctura in diferite dilutii, in functie de toleranta individuala (dilutia se face cu apa fiarta si racita).
  • Alunitele care tind sa se transforme in formatiuni tumorale. Se amesteca tinctura de tataneasa cu tinctura de rostopasca si se evapora. Se fac aplicatii pe locul afectat, de 4 ori pe zi, apoi se lasa sa se usuce fara bandaj in aer liber (locul sa nu fie acoperit cu imbracaminte cel putin 20 de minute. Aceste formatiuni dispar in 2-4 saptamani.
  • Arsuri. Se face o spalare cu decoct, apoi se foloseste unguentul, aplicat in strat subtire, de 2 ori pe zi.
  • Cicatrice cheloide sau ulceratii ale pielii rebele la tratament. Se spala cu tinctura diluata in functie de toleranta individuala, apoi se aplica unguent. Se face tratamentul pana la vindecarea completa.
  •  Escare. Pe langa propolis, se poate aplica cu mare succes tinctura si apoi unguentul. Tinctura distruge germenii patogeni si unguentul contribuie la cicatrizare. Pentru profilaxie, este suficient sa se unga cu unguent de 2 ori pe zi.
  •  Fisuri anale. Se aplica extern foi de planta proaspete unse cu untdelemn sau se poate aplica local unguent de 2 ori pe zi, pana la trecerea afectiunii.
  •  Fisurile sanului sau la mucoase. Se recomanda unguentul de tataneasa care se aplica dupa spalarea sanului cu decoct si apoi aplicarea in strat subtire de 2 ori pe zi.

Vezi si: Top 10 cele mai bune plante vindecatoare pentru afectiunile pielii

Tataneasa se mai poate folosi si in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • Afectiuni digestive, ulcer stomacal. Decoctul are efect de calmant gastric putand ajuta la disparitia aciditatii gastrice si in plus este un foarte bun cicatrizant. Se poate consuma cate 3 cani pe zi, preferabil in acest caz sa se ia inainte de mese.
  • Afte bucale, gingivite, parodontoza, stomatite. Se clateste gura de mai multe ori pe zi cu decoct cald sau cu tinctura diluata cu apa. Dupa clatire, lichidul se arunca, nu se inghite.
  • Artrita. Se recomanda tinctura de tataneasa (50 g de radacina maruntita se vor pune in 250 ml alcool de 40° si se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara), intre 10 si 20 picaturi (1 lingurita), de 3 ori pe zi, inainte de mese.
  • Boli venerice, fibrom uterin, vaginite. Se fac spalaturi vaginale cu decoct de tataneasa in fiecare seara, cu ajutorul irigatorului. De asemenea, se poate folosi concomitent si tinctura (1 lingurita la un pahar de apa).
  • Fracturi (mai ales in perioada de consolidare de dupa scoaterea ghipsului). Se recomanda tinctura folosita in diferite dilutii cu apa in functie de toleranta individuala. Aceasta ajuta la consolidarea fracturilor.
  • Reumatism, hemoroizi, luxatii. Se pot aplica local frunze proaspete, unse cu un pic de ulei si se panseaza locul dureros. De asemenea se poate folosi cataplasma sau unguentul.
  • Guta, hematoame. Se recomanda decoctul de tataneasa, cate 2-3 cani pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Extern, se poate folosi unguentul.
  • Varice sangerande. Se ia dupa fiecare masa cate o jumatate de lingurita de pulbere de tataneasa. Aceasta contribuie la oprirea hemoragiilor. Extern, se piseaza varfurile inflorite de planta si se amesteca cu putina faina, dupa care se aplica pe zona afectata.

Tataneasa – Preparare si administrare:

Intern:

  • Macerat= La o cana cu apa se adauga 1 lingurita de radacina maruntita si se lasa la macerat de seara pana dimineata, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, cu 15 minute inaintea meselor.
  • Infuzie= Radacina – La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de radacina maruntita si se lasa la infuzat 8 ore, apoi se strecoara si se consuma. Frunze – la o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de varf de frunze maruntite si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se consuma 3-4 cani pe zi, cu inghitituri rare, pe parcursul zilei.
  • Tinctura= La o cana cu alcool de 40° se adauga 50 g de radacina maruntita si se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se strecoara si se administreaza intre 10 si 20 picaturi (1 lingurita), de 3 ori pe zi inainte de mese. Extern, se unge locul bolnav de mai multe ori pe zi, pana la vindecare. Este utila si la ulcer varicos.

Extern:

  • Decoct= 200 g de radacina se fierbe la un litru de apa 15 minute (avand in vedere puterea regeneratoare a plantei, acest decoct poate fi folosit la toate afectiunile pielii sau in cosmetica). Se poate folosi apa in care a fiert pentru comprese sau spalaturi sau plantele puse in tifon si aplicate local. Se tin in functie de toleranta locala, apoi se
    schimba. De asemenea se poate folosi sub forma de comprese sau spalaturi.
  • Cataplasme= Se macina cu rasnita electrica radacina uscata, apoi se pune intr-un vas cu putina apa calda si se amesteca pana se omogenizeaza, dupa care se intinde pe un pansament steril si se aplica local. Cantitatea de radacina se dubleaza si se pot face bai de sezut, bai sau clisme.
  • Unguent= Intr-un borcan, se adauga 100 ml alcool sanitar si 50 g de radacina de tataneasa. Se inchide ermetic, apoi se lasa 24 ore la macerat, dupa care se pune intr-o cratita cu 200 g untura nesarata sau lanolina (varianta vegetala). Se lasa pana incepe sa faca spuma, apoi se acopera cu un capac si se lasa asa alte 24 ore. Apoi, se mai incalzeste iar pana incepe sa fiarba, dupa care se strecoara prin tifon si se pune in recipiente mici, la rece. Se aplica pe rani externe (pentru cicatrizare) sau sub pansament (in strat mai gros) la bataturi. Totodata, unguentul exista si in farmacii, gata preparat.
  • Alifie= 250 g radacina de tataneasa, 35 g lanolina, 250 g ulei de floarea soarelui, 10 g osanza, 15 g ceara de albine. Se taie marunt sau se dau prin razatoare radacinile de tataneasa, apoi se incalzeste lanolina pe baia de abur. Se adauga apoi uleiul si tataneasa si se lasa 25 de minute sa se infierbante, dar fara sa dea in clocot. Se amesteca in continuu, dupa care se ia vasul de pe foc si se strecoara amestecul. Intr-un alt vas, se topeste ceara si osanza, apoi se adauga amestecul de ulei si tataneasa si se infierbanta bine. Se amesteca pana se obtine un produs uniform. Alifia fierbinte se toarna in recipiente sterile si se pastreaza la rece.

Precautii si contraindicatii:

Preparatele din tataneasa nu se vor folosi mai mult de 4-6 saptamani, deoarece poate duce la intoxicatii.

Atentie! Administrata in doze mari provoaca paralizia centrala. Totodata, unii compusi din tataneasa pot induce tumori canceroase sau pot determina leziuni hepatice severe in caz de administrare zilnica de ceai sau capsule.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole