Ceaiul negru este una dintre cele mai populare bauturi din lume si este cunoscut pentru gustul sau puternic si astringent. Este produs din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis si este fermentat inainte de a fi uscat, ceea ce ii confera culoarea si aroma distinctiva. In acest articol iti vom arata 10 beneficii ale ceaiului negru pentru sanatate, sustinute de cercetari.
Ceaiul negru este originar din China, dar a devenit popular in intreaga lume, in special in tari precum India, Sri Lanka si Kenya. Este disponibil in mai multe marci si sortimente (Darjeeling, Earl Grey etc.), fiecare avand propriul sau gust si arome distincte.
Desi ceaiul negru este cunoscut in primul rand pentru gustul sau puternic si bogat, are si unele beneficii pentru sanatate. Este renumit pentru calitatile sale antibacteriene si antioxidante care ajuta la reducerea inflamatiei si previne daunele oxidative la nivel celular, potrivit unui studiu din 2017, publicat in British Journal of Pharmacology. De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si ateroscleroza, datorita continutului de flavonoide.
Trebuie sa mai stii ca ceaiul negru contine si cofeina, ceea ce il face o alternativa populara pentru cafea. Cofeina poate ajuta la cresterea nivelului de energie si concentrare, dar este important sa consumam in mod moderat, deoarece prea multa cofeina poate duce la anxietate, insomnie si alte efecte secundare.
Care este diferenta dintre ceaiul negru, verde si alb
Principala diferenta este modul in care sunt procesate plantele. In timpul etapei de procesare, ceaiul negru este fermentat si oxidat, pe cand ceaiul verde si cel alb nu sunt fermentate. Ceaiul negru are o aroma mult mai puternica in comparatie cu celelalte ceaiuri.
Ce proprietati are ceaiul negru
Dupa cum am spus si mai sus, ceaiul negru este bogat in antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli si catechine, care ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, capacitatea sa de oxidare este mai mare decat ceaiul oolong, ceaiul alb si ceaiul verde. Totodata, acest ceai, ca si alte ceaiuri, contine si cofeina. Ca si o comparatie, o ceasca de ceai de 240 ml contine in jur de 48 mg cofeina, ceaiul verde contine 28,8 mg cofeina, iar cafeaua contine o cantitate dubla fata de o ceasca medie preparata care contine cel putin 96 mg de cofeina.
Beneficii ale ceaiului negru pentru sanatate
1.Poate preveni bolile cardiace
Ceaiul negru contine cantitati mari de flavanoli, flavonoli, teaflavine si derivati ai acidului galic care ajuta la repararea disfunctiilor arterelor coronare. De asemenea, poate inversa functionarea anormala a vaselor de sange, ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza si alte afectiuni cardiovasculare.
Mai multe studii au aratat ca ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscurilor prezentate de bolile cardiovasculare. Un studiu publicat in AHA Journals a aratat ca un consum regulat de ceai negru a redus morbiditatea si mortalitatea cardiovasculara. In mod similar, un alt studiu a aratat ca ceaiul negru reduce riscurile asociate cu bolile de inima.
In plus, un studiu din 2022 publicat in Annals of Internal Medicine a constatat ca ceaiul negru aduce beneficii longevitatii. S-a constatat ca adultii care au baut cel putin doua cani de ceai negru pe zi au avut un risc mai scazut de mortalitate de orice cauza, in plus fata de riscul mai scazut de deces din cauza bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.
2.Poate ameliora stresul
In timp ce cafeaua este cunoscuta pentru ca ofera prea multa energie, ceaiul are reputatia de a fi mai mult o sursa de cofeina echilibrata si chiar o bautura de relaxare care poate functiona ca un calmant al stresului in organism.
Intr-un articol publicat in Nature, autorii au explorat diferite studii pentru a descoperi ca ceaiul are capacitatea de a ne ridica starea de spirit si poate chiar aduce beneficii persoanelor cu boli mintale. Se crede ca ingredientele cheie sunt L-teanina si EGCG din ceaiul negru. Acestea actioneaza fie singure, fie in combinatie cu o combinatie de cofeina pentru a ne ridica starea de spirit.
3.Imbunatateste vigilenta si poate scadea riscul de a dezvolta boala Alzheimer si Parkinson
Cofeina din ceaiul negru este cunoscuta a fi un psihostimulent care mareste vigilenta si imbunatateste performanta. De exemplu, o revizuire, publicata in The American Journal of Clinical Nutrition, a gasit patru studii care au examinat asocierea dintre ceai si vigilenta si s-a constatat ca ceaiul negru imbunatateste performanta si acuratetea imediat dupa consum.
Cercetarile obtinute din studierea a 957 de batrani chinezi de 55 de ani si peste au mai descoperit ca „un consum regulat de ceai scade riscul de declin cognitiv la varstnici cu 50%, in timp ce purtatorii genei APOE e4 care prezinta risc genetic de a dezvolta boala Alzheimer pot prezenta o reducere a riscului de afectare cognitiva cu pana la 86 la suta.”
De asemenea, s-a mai constatat ca barbatii care au consumat zilnic 421 pana la 2.716 mg de cofeina totala par sa aiba cel mai mic risc de a dezvolta boala Parkinson. Cu toate acestea, barbatii care beau doar 124 pana la 208 miligrame de cofeina (aproximativ una pana la trei cani) zilnic au, de asemenea, sanse semnificativ mai mici de a dezvolta boala Parkinson. La femei, una pana la patru cani pe zi pare sa fie cea mai buna.
4.Poate imbunatati digestia
Ceaiul negru este bogat in taninuri si alte substante chimice care pot avea un efect pozitiv si relaxant asupra sistemului digestiv. Aceasta calitate posibil antiinflamatoare a ceaiului este de asemenea utila pentru vindecarea tulburarilor digestive.
De asemenea, daca esti deshidratat, poti opta pentru ceai negru decofeinizat. Un studiu din 2016 a aratat ca la pacientii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani cu diaree acuta nebacteriana, tabletele de ceai negru au fost nu numai eficiente, ci si o modalitate sigura si ieftina de a ajuta la gestionarea diareei care nu sunt cauzate de bacterii.
5.Poate preveni accidentele vasculare cerebrale
Consumul zilnic a mai mult de o cana de ceai negru sau verde ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale ischemice. Mai exact, cercetatorii au indicat ca cei care au baut echivalentul a trei sau mai multe cani de ceai in fiecare zi au avut un risc general cu 21% mai mic de accident vascular cerebral in comparatie cu subiectii care au baut mai putin de o ceasca pe zi.
6.Poate creste imunitatea si poate ajuta la combaterea cancerului
Dovezile arata ca un consumul regulat de ceai negru poate ajuta la cresterea imunitatii. Acest lucru poate fi atribuit polifenolilor din ceai, care pot ajuta la prevenirea bolilor si la intarirea sistemului imunitar din interior.
Totodata, acesta lupta si impotriva cancerului. De exemplu, un studiu din 2013 publicat in Jurnalul American de Epidemiologie a investigat efectele consumului de ceai negru bogat in flavonoide asupra riscului de cancer de prostata la peste 58.000 de barbati din Tarile de Jos, care au furnizat informatii de referinta detaliate despre mai multi factori de risc de cancer. La final, studiul a aratat ca aportul crescut de flavonoide si ceai negru a fost legat de un risc mai scazut de cancer de prostata in stadiu avansat.
De asemenea, un alt studiu publicat in 2016 a aratat ca teaflavina-3 gasita in ceaiul negru are o capacitate puternica de a opri cresterea celulelor canceroase ovariane rezistente la cisplatina (unul dintre cele mai eficiente medicamente anticancer cu spectru larg). In plus, teaflavina-3 a fost mai putin toxica pentru celulele canceroase ovariene sanatoase.
7.Poate ajuta la gestionarea diabetului
Consumul de ceai pe termen lung este asociat cu niveluri reduse de glicemie si rate mai scazute ale diabetului de tip 2. Compusii bioactivi majori din ceaiul negru sunt polifenolii care scad indicele glicemic.
Un studiu din 2020 a constatat ca ceaiul negru a functionat pentru a reduce nivelul zaharului din sange atat la adultii sanatosi, cat si la cei prediabetici. Rezultatele sugereaza ca polifenolii din ceaiul negru ajuta la reducerea zaharului din sange la aproximativ o ora dupa consum.
8.Imbunatateste sanatatea orala
Polifenolii din ceaiul negru pot avea un efect antimicrobian si o actiune inhibitoare asupra enzimelor bacteriene si salivare. Prin urmare, 1-2 cesti de ceai ajuta la reducerea inflamatiei, prevenirea cariilor si poate opri cresterea bacteriilor in gura.
9.Ajuta la ingrijirea pielii si parului
Mai multe dovezi arata ca polifenolii si catechinele puternice din ceaiul negru pot ajuta la rezolvarea problemelor legate de ingrijirea pielii si a parului. De exemplu, o revizuire din 2019 a extractelor de ceai din cosmetice, publicata in revista Molecules, a constatat ca catechinele din ceai sunt responsabile pentru proprietatile anti-imbatranire, fotoprotectoare si antioxidante.
10.Poate ajuta la pierderea in greutate
Ceaiul negru neindulcit ar putea fi bautura daca vrei sa slabesti.
O cercetare UCLA a descoperit ca ceaiul negru poate modifica metabolismul energetic prin schimbarea bacteriilor din intestin, ajutand astfel la pierderea in greutate. De asemenea, s-a descoperit ca ceaiurile complet fermentate precum ceaiul negru sunt la fel de eficiente ca ceaiul verde pentru pierderea in greutate.
Cum se face ceai negru?
Ingrediente:
- 1 cana cu apa
- 1 lingura ceai negru din frunze vrac (2-3 grame)
- optional: 1 lingurita lapte, lamaie, zahar, miere
Mod de preparare:
Turna 1 cana de apa intr-un ceainic si incalzeste-o la foc mediu. Pe masura ce apa ajunge la fierbere, adauga 1-2 linguri de ceai negru. Apoi acopera ceaiul si lasa-l la infuzat pentru 3-4 minute. La final, poti adauga lapte sau miere.
*Sfat:
Pentru un ceai mai tare, foloseste mai multe frunze de ceai in loc sa-l gatesti mai mult timp pentru a evita gustul amar. Totodata, pentru o aroma mai interesanta, poti adauga indulcitori naturali, condimente, ciocolata sau chiar plante, inclusiv ghimbir, scortisoara, cardamom sau busuioc sfant (tulsi).
Efecte secundare
Ceaiul negru este perfect sigur, dar intr-o cantitate prea mare poate avea cateva efecte adverse, precum: dureri de cap, nervozitate si iritabilitate, insomnii, varsaturi, arsuri la stomac, diaree, batai neregulate ale inimii, ameteli, tiuit in urechi, confuzie si convulsii.
Totodata, se recomanda consumul prudent in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu anemie, probleme cardiace, anxietate si tulburari de sangerare. De asemenea, persoanele cu glaucom, afectiuni sensibile la hormoni, IBS si hipertensiune arteriala ar trebui sa-si mentina consumul de ceai la minimum.
Vezi si:
Ceaiul Rooibos – 10 beneficii uimitoare pentru sanatate
Ceaiul Yerba Mate, o bautura ce poate lupta impotriva multor boli
Ceaiul Matcha. Ce beneficii are unul dintre cele mai fine si rafinate tipuri de ceai
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: