11 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Ceaiul Rooibos – 10 beneficii uimitoare pentru sanatate

Ceaiul Rooibos este un ceai fermentat si uscat, de culoare rosie, originar din Africa de Sud si preparat din planta Rooibosul (Aspalathus Linearis), despre care se spune ca are proprietati medicinale.  

Ceaiul Rooibos are o aroma naturala dulce si blanda, cu tonuri de nuca si contine nutrienti rari, cum ar fi quercetina si bioflavonoidele, care ajuta la buna circulatie a sangelui si impiedica hemoragia.

Bogat in antioxidanti (aspalathina si nothofagina), ceaiul rooibos este o bautura excelenta care poate stimula sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva tuturor tipurilor de boli, inclusiv a complicatiilor diabetului. Totodata, ceaiul are si proprietati antiinflamatoare, antivirale si antimutagene datorita polifenolilor, flavonolilor, flavonoidelor si dihidrochalconilor.

Asadar, plin de nutrienti, acesta este un ceai cu zero calorii, o cofeina si cu tanin scazut, folosit tot mai mult pentru efectele sale antiinflamatorii.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului rooibos rosu

1-Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante

Mai multe studii sugereaza ca bautul acestui ceai poate proteja celulele de daune cauzate de radicalii liberi si de inflamatie. De asemenea, datorita continutului de quercetina, ceaiul rooibos are utilizari pe scara larga atunci cand vine vorba de protejarea impotriva bolilor, inclusiv a bolilor cardiovasculare cum ar fi intarirea arterelor (ateroscleroza), colesterol si tensiune, diabet, cataracta, febra fanului, ulcer si multe altele.

Totodatat, trebuie stiut ca rooibos este singura sursa naturala cunoscuta de aspalathin, conform Consiliului botanic american.

2-Imbunatateste sanatatea inimii

Datorita efectului antiinflamator, ceaiul Rooibos ajuta la reducerea tensiunii arteriale si elimina radicalii liberi in mod similar cu alti antioxidanti. De exemplu, un studiu realizat de cercetatorii suedezi arata ca acest ceai rosu este un inhibitor natural al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la cresterea sanatatii inimii.

Aspalatina nu numai ca ajuta la protejarea impotriva inflamatiei vasculare, dar studiile sugereaza ca poate proteja inima impotriva oxidarii si ischemiei (o lipsa de alimentare cu sange a inimii) legate de cardiomiopatia diabetica. In plus, un studiu din 2019 a aratat ca poate proteja inima si vasele de sange impotriva toxicitatii si a leziunilor cauzate de expunerea chimica.

3-Poate ajuta la prevenirea cancerului

Mai multi specialisti din domeniul sanatatii raporteaza eficienta quercetinei sub forma de supliment in tratarea cancerului, deoarece exista dovezi ca poate ajuta la suprimarea cresterii tumorii maligne prin oprirea proceselor implicate in mutatia celulara. Totodata, acest ceai para sa ajute si sistemul imunitar sa produca anticorpi care sunt necesari pentru a preveni si vindeca o varietate de boli cronice, inclusiv unele tipuri de cancer.

4-Ajuta la gestionarea diabetului

Dupa cum am spus si mai sus, aspalatina din rooibos are cateva calitati unice. De exemplu, un studiu publicat in revista Molecules in 2018 a constatat ca acest antioxidant poate ajuta la echilibrarea zaharului din sange, la imbunatatirea rezistentei la insulina si a absorbtiei de glucoza de catre muschi si la cresterea secretiei de insulina din pancreas. Prin urmare, ceaiul rooibos este un bun remediu impotriva dezvoltarii diabetului de tip 2.

5-Imbunatateste sanatatea oaselor

Ceaiul rooibos este bogat in minerale fluorurate, calciu si mangan, care contribuie la mentinerea unei structuri osoase bune si a dintilor mai puternici. In plus, un studiu sugereaza ca ceaiul rooibos rosu are suficient fluor pentru a prevenii aparitia cariilor dentare.

Asadar, prin cresterea biodisponibilitatii mineralelor din sistemul tau, poti reduce sansele de a dezvolta afectiuni precum artrita, osteoporoza, durerile articulare cronice sau carii.

6-Ajuta la reducerea alergiilor

S-a dovedit ca ceaiul de plante rooibos poate fi un bun remdiu in tratare a alergiilor precum eczema, febra fanului si bronsita legata de alergii. Totul se datoreaza quercetinei care are calitati antiinflamatorii si, din acest motiv, este prescris si pentru astm si reactii alergice topice.

7-Ameliorarea crampelor de stomac

Acest ceai este o sursa bogata de agenti antispastici, care pot ameliora crampele abdominale severe si durerile abdominale. In plus, poate ajuta si la durerea colicilor.

Acest lucru se datoreaza in principal activarii ionilor de K+ (potasiu) in organism fara a antagoniza activitatile calciului, potrivit unui raport publicat in Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology.

8-Insomnie

Ceaiul Rooibos nu contine cofeina si, prin urmare, este recomandat celor care sufera de insomnie. Asadar, o ceasca de ceai rooibos chiar inainte de a merge la culcare te poate ajuta sa dormi mai bine, potrivit cercetarilor din Economic Botany. De asemenea, prin eliminarea cofeinei poti reduce nivelul de stres si sa-ti imbunatatesti starea de spirit si sanatatea inimii.

9-Previne pietrele la rinichi

Unele dovezi anecdotice arata ca ceaiul rooibos ii poate ajuta pe cei cu pietre la rinichi, deoarece nu are cofeina sau acid oxalic (o substanta care formeaza cristale) care poate agrava si mai mult prezenta pietrelor de calciu sau a altor cresteri dureroase in rinichi, facandu-i mai mari.

10-Are grija de pielea ta si incetineste procesul de imbatranire

Antioxidantii prezenti in ceaiul rooibos incetinesc procesul de imbatranire si intaresc imunitatea.

Acidul alfa-hidroxi si zincul din aceasta pudra de ceai rooibos sunt foarte bune pentru piele. Un studiu din Africa de Sud asupra ceaiului rooibos a constatat ca acesta are capacitatea de a restabili partial functia celulelor imbatranite, reducand astfel semnele ridurilor si alte simptome de imbatranire prematura.

De asemenea, ajuta la mentinerea cognitiva intacte, deoarece reduce impactul subproduselor oxidative in caile neuronale, stimuland astfel concentrarea si concentrarea.

Efecte secundare

Desi este sigur de consumat, efectele secundare ale ceaiului rooibos sunt inca posibile. Prin urmare, se recomanda precautie daca vrei sa beti cantitati mari de ceai rooibos rosu, deoarece cercetarile sugereaza ca acesta poate avea un efect advers asupra fertilitatii masculine (desi in cantitati „normale”, se pare ca spermatozoizii sunt mai mari. concentrat).

Vezi si: Ceaiul Matcha. Ce beneficii are unul dintre cele mai fine si rafinate tipuri de ceai

Vezi si: Cele mai bune 10 ceaiuri pentru energizare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole