17.2 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Ceaiul Matcha. Ce beneficii are unul dintre cele mai fine si rafinate tipuri de ceai

In prezent, ceaiul Matcha este una dintre cele mai la moda bauturi, iar beneficiile sale pentru sanatate sunt uimitoare. Matcha este de fapt o pudra de ceai verde preparata din frunzele plantei Camellia sinensis, un arbust vesnic verde, dar preparat diferit de majoritatea ceaiurilor.

Spre deosebire de ceaiul verde obisnuit, care este inmuiat, pudra matcha este amestecata bine in apa fierbinte pentru a crea o bautura spumoasa. In plus, aceasta nu numai ca are o consistenta minunata, dar ne ofera si multiple beneficii pentru sanatate.

Pentru a face aceasta bautura cremoasa, plantele de ceai sunt cultivate special, umbrite timp de doua saptamani, pentru a creste nivelul de clorofila inainte de culesul frunzelor. Dupa recoltare, frunzele sunt aburite, uscate si macinate intr-o pulbere fina. Asadar, spre deosebire de alte tipuri de ceai, matcha ofera o sursa mai concentrata de nutrienti, are o aroma puternica, distincta, pe care multi o compara cu spanacul sau iarba de grau.

Toate beneficiile acestui ceai sunt datorate compusilor care se gasesc in planta, compusi  numiti catechine, care sunt un tip de antioxidant. In plus, ceaiul matcha mai este bogat si in vitaminei C, beta-caroten, acidului folic, saponine, potasiu, calciu si fosfor, dar si a cofeinei care contribuie major la multe dintre beneficiile pentru sanatate.

Ceaiul Matcha – Beneficii pentru sanatate

-Ajuta la detoxifierea organismului

Culoarea verde a acestui ceai este data de continutul mare de clorofila, un pigment vegetal responsabil de absorbtia luminii in procesul de fotosinteza, care creeaza energie. In plus, clorofila ajuta si la detoxifiere, promovand eliminarea toxinelor, substantelor chimice si a metalelor grele din organism.

Prin urmare, consumul zilnic de o ceasca de ceai matcha poate sustine capacitatea naturala a corpului de a se detoxifica.

-Lupta impotriva bolilor

Catechina este cea mai buna sursa alimentara care poate lupta impotriva bolilor (boli de inima, diabet si cancer). De exemplu, se crede ca aceste substante sunt mai puternice si decat vitaminele C si E in oprirea daunelor oxidative ale celulelor.

Totodata, cercetarile arata ca ceaiul matcha are un continut semnificativ mai mare in catechine decat alte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde obisnuit. De exemplu, intr-un studiu realizat la Universitatea din Colorado, cercetatorii au raportat o concentratie de EGCG disponibila din consumul de matcha de 137 de ori mai mare decat cantitatea de EGCG disponibila din ceaiul verde.

-Poate creste energia

Continutul bogat de vitamine, minerale, cofeina si antioxidanti din acest ceai verde ne ofera un boost de energie. Asadar, daca vrei sa-ti cresteti productivitatea cu o minte limpede si un risc mai mic de avarie cu cofeina, ceaiul matcha este alegerea ideala.

-Reduce riscul bolilor de inima si hipertensiune arteriala

Unele studii arata ca ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de probleme cardiace datorita bogatiei de antioxidanti si catechine. Mai exact, un studiu efectuat pe 40.000 de persoane a constatat ca cei care beau mai mult de cinci cesti de ceai verde zilnic aveau un risc cu 26% mai mic de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral, comparativ cu cei care beau mai putin de o ceasca de ceai verde pe zi.

-Poate ajuta la prevenirea cancerului

Se pare ca multe dintre componentele benefice ale ceaiului matcha au fost cercetate pentru proprietățile lor anticancerigene. Asadar, exista studii care examineaza consumul de ceai verde si efectele inverse ale cancerelor gastrice. Un astfel de studiu din Cancer Causes & Control, format din peste 1.400 de persoane, a descoperit ca ceaiul verde a fost asociat cu un risc mai scazut de cancer de stomac. In plus, catechinele si acidul galic din matcha au fost utilizate impreuna cu tratamentele de chimioterapie si au fost cercetate pentru a vedea daca imbunatatesc eficacitatea anumitor medicamente pentru chimioterapie.

Iata si alte studii efectuate:

  • Cancer de vezica urinara – Un studiu pe 882 de femei a aratat ca riscul de cancer de vezica urinara a fost redus semnificativ la femeile care au consumat matcha.
  • Cancer de san – o meta-analiza a mai multor studii a constatat ca femeile care au baut cel mai mult ceai verde au un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer de san.
  • Cancer de colon si rectal – Un studiu efectuat pe 69.710 de femei a constatat ca cele care au baut ceai verde aveau un risc cu 57% mai mic de cancer colorectal.
  • Cancer de prostata – Un studiu amplu a constatat ca barbatii japonezi care beau cinci sau mai multe cani de ceai verde pe zi au un risc cu 48% mai mic de a dezvolta cancer de prostata.

-Promoveaza pierderea in greutate

Mai multe studii au descoperit ca ceaiul matcha poate ajuta la promovarea si sustinerea pierderii in greutate de lunga durata. De exemplu, Institutul National pentru Sanatate afirma ca ceaiul verde „creste consumul de energie si oxidarea grasimilor, reduce lipogeneza si absorbtia grasimilor” si are un „efect posibil modest asupra greutatii corporale”.

Ceai Matcha – Reteta

Intr-o cana cu apa fierbinte (90 grade C) se adauga 1 lingurita de pudra matcha. Se amesteca bine (ideal ar fi cu o perie speciala de bambus sau cu un tel de ceai) timp de 1-2 minute, pana cand ceaiul capata cu consistenta cremoasa si spumoasa. Dar iata AICI un video care sa te faca sa intelegi mai bine:

Trebuie sa stii ca pe langa prepararea ceaiului, acest ingredient poate fi folosit si la prepararea prajiturilor, pentru smoothie-uri etc.

Atentionari!!!

Din cauza continutului de cofeina, ceaiul Matcha nu este recomandat copiilor sau femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Ceai verde nu este indicat a se consuma pe stomacul gol, deoarece poate provoca dureri de stomac si greata. Cel mai bine este sa-l bei dupa masa.

Totodata, trebuie sa stii ca daca ai anemie feripriva, consumul de ceai verde poate duce la o scadere a absorbtiei fierului din alimente.

Vezi si: Ceaiul verde Sencha. 6 beneficii dovedite de studii

Vezi si: Rooibos. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta din care se prepara ceaiul rosu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole