24.6 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Ceaiul verde Sencha. 6 beneficii dovedite de studii

Sencha este o varietate de ceai verde ce provine din Japonia, unde reprezinta unul dintre cele mai populare si consumate sortimente. Ceaiul verde Sencha este preparat cu frunzele plantei Camellia sinensis, o planta ce ii ofera ceaiului cateva beneficii impresionante pentru sanatate, dar si o aroma usoara si un gust dulce-amar.

Ceaiul verde Sencha este bogat in antioxidanti (ajuta la intarirea imunitatii), catechine (distrug radicalii liberi nocivi, responsabili de provocarea a numeroase afectiuni in organism), vitamina C, beta-caroten, acid folic, saponine, potasiu, calciu si fosfor. De asemenea, acesta contine si cofeina, care contribuie major la multe dintre beneficiile pentru sanatate.

Trebuie stiut ca aroma ceaiului Sencha depinde foarte mult de sezonul si locul din care se cultiva. De regula, ceaiul obtinut din prima recoltare a frunzelor este considerat cel mai bun. Pe timp de iarna, planta acumuleaza substante nutritive, astfel ca frunzulitele care apar in primavara contin o concentratie mare de nutrienti.  

Foto: createtea com

Dupa recoltarea plantei, incepe expunerea acesteia la aburi pentru 15-20 de secunde (pentru a preveni oxidarea). Datorita acestui procedeu, ceaiul verde japonez isi pastreaza gustul vegetal, usor ierbos. Apoi, frunzele sunt rulate si uscate, dupa care se sorteaza si se impart in diferite categorii, in functie de calitate.

Dupa preparare, ceaiul are o culoare verde-aurie, iar gustul variaza in functie gradul de expunere la aburi: de la o aroma dulceaga, in cazul expunerii scurte, pana la una mai puternica, daca frunzele au fost supuse procesului pentru mai mult timp. Dar iata-i denumirile:

  • Asamushi sencha: Acest ceai este o forma usor aburita de ceai verde sencha, cu o aroma usoara.
  • Fukamushi sencha: Acesta este un ceai puternic obtinut prin inmuierea frunzelor pentru o perioada mai lunga de timp. Are o culoare inchisa si o aroma intensa.
  • Chumushi sencha: Acesta este un amestec de ceaiuri asamushi si fukamushi sencha. Este un ceai moderat aburit, cu o culoare verde-galbuie si o aroma usoara de unt.

Dar care este diferenta dintre ceaiul Sencha si ceaiul Matcha?

Ceaiurile Sencha si Matcha sunt doua dintre cele mai apreciate consumate ceaiuri din Japonia, iar diferenta dintre ele este ca ceaiul Sencha se prepara prin prepararea frunzelor de ceai in apa fierbinte, in timp ce ceaiul matcha se face prin amestecarea frunzelor de ceai verde sub forma de pudra in apa fierbinte pana devine spumos.

Ceaiul verde Sencha – Beneficii pentru sanatate

1.Ofera un boost de energie

Datorita bogatiei de vitamine, minerale, cofeina si antioxidanti, ceaiul verde poate fi considerat un amplificator de energie. Asadar, daca vrei sa-ti cresti productivitatea cu o minte limpede, ceaiul sencha este alegerea ideala. 

Si, nu trebuie sa iti faci griji din cauza cofeinei. O ceasca de Sencha contine in jur de 20-30 mg cofeina, in timp ce omologul sau, cafeaua, contine mai mult de 200 mg.

2.Poate stimula sistemul imunitar

Datorita continutului mare de vitamina C, dar si a antioxidantilor, acest ceai este un sustinator perfect al sistemului imunitar. Ceaiul Sencha stimuleaza productia de globule albe din sange, care pot lupta impotriva infectiilor, in acelasi timp accelerand vindecarea daca te confrunti cu o raceala/gripa. 

De asemenea, cei care sufera de tulburari infectioase, inclusiv COVID-19, pot beneficia de caracteristicile imunomodulatoare si antivirale ale ceaiului verde (sursa: Wolfram S. Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health. Journal of the American College of Nutrition). 

3.Reduce nivelul de colesterol

Ceaiul sencha reduce LDL (colesterolul rau), iar asta se intampla datorita catechinelor din acest ceai care pot afecta metabolismul lipidelor prin scaderea absorbtiei grasimilor si, prin urmare, a trigliceridelor si a colesterolului. Totodata, acest lucru duce si la stimularea metabolismului, ajutand astfel la pierderea in greutate.

4.Poate scadea tensiunea arteriala

Mai multe studii au aratat ca, in ciuda faptului ca are o cantitate semnificativa de cofeina, ceaiul verde poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea suprasolicitarii inimii. Totodata, Shinichi Kuriyama, MD, Ph.D., cercetator al Tohoku Scoala de Medicina a Universitatii din Japonia, a descoperit ca ceai verde a fost asociat cu o incidenta redusa a decesului din cauza bolilor cardiovasculare.

Prin urmare, acest lucru poate fi benefic pentru cei cu risc crescut de hipertensiune arteriala si alte boli cardiovasculare. 

5.Ar putea avea proprietati anticancerigene

Ceaiul verde Sencha este bogat in antioxidanti, care elimina radicalii liberi, ajutand astfel la prevenirea stresului oxidativ in organism. In plus, un studiu epidemiologic a sugereaza ca ceaiul verde poate avea proprietati anticanceroase la oameni. De asemenea, prezenta polifenolilor precum epigalocatechin galat (EGCG) poate ajuta la inducerea mortii celulare sau a apoptozei in celulele canceroase. 

De asemenea, aceasta cercetare sugereaza ca aportul de ceai verde poate reduce riscul de cancer de prostata. Totusi, exista si studii care nu arata dovezi clare a proprietatilor anticanceroase ale ceaiului verde. Din acest motiv, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma activitatea anticanceroasa a ceaiului sencha sau a ceaiului verde impotriva diferitelor tipuri de cancer.

6.Poate stimula creierul 

Ceaiul Sencha este cunoscut de mult timp ca un stimulent al creierului. Totodata, exista studii cara arata ca antioxidantii gasiti in acest ceai pot stimula caile neuronale si pot preveni stresul oxidativ din creier, care are ca rezultat depunerea placii. Prin urmare, consumul acestui ceai iti poate mentine mintea ascutita, chiar si pe masura ce imbatranesti. 

Cum se prepara ceaiul Sencha?

Ingrediente:

  • 2 lingurite frunze de sencha
  • 2 cani de apa

Mod de preparare:

*Se recomanda ca la infuzarea ceaiului Sencha sa se foloseasca apa adusa la temperatura de fierbere (nu trebuie lasata sa ajunga la punctul de fierbere, deoarece ceaiul rezultat va fi amar), care apoi sa fie racita pana la circa 72 – 82º C, inainte de a fi turnata peste frunze. Timpul general de infuzare este de aproximativ 1-2 minute.

Pentru a face ceai sencha, adaugati frunzele intr-o ceasca de ceai. Poti pune frunzele intr-o strecuratoare, dar in Japoniase lasa frunzele sa se inmuie liber, oferind o aroma mai bogata ceaiului. Toarna  apoi apa peste frunzele de ceai si lasa-le la infuzat timp de 1-2 minute.

Efecte secundare ale ceaiului Sencha:

Ceaiul Sencha are numeroase beneficii, dar consumat in exces poate duce la cateva posibile efecte secundare: palpitatii cardiace, ameteala, durere de cap, anxietate si iritabilitate.

Totodata, antioxidantii si compusii polifenolici gasiti in ceaiul sencha pot interfera cu absorbtia de catre organism a anumitor nutrienti, si anume fier, care poate duce la anemie si deficienta de fier daca bei in exces (se recomanda consumul a 1-2 cani pe zi).

Ceaiul Sencha este bogat si in taninuri care, desi au proprietati antioxidante, pot irita stomacul, ducand la diaree, greata, crampe si balonare (se recomanda consumul a 1-2 cani pe zi). De asemenea, trebuie stiut ca bauturile cu cofeina nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii.

Vezi si:

Ceaiul japonez Bancha. 9 beneficii impresionante pentru sanatate  

Gyokuro, cel mai scump ceai japonez. Ce il face atat de special

Genmaicha. Ce beneficii are ceaiul de orez brun

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole