Proteinele sunt o parte cheie a unei diete sanatoase. Atunci cand te gandesti la proteine, s-ar putea sa-ti vina in minte o bucata de friptura sau o omleta delicioasa. Dar trebuie sa stii ca proteinele nu provin doar din alimente de origine animala. Multe plante sunt, de asemenea, bogate in proteine.
Proteina este formata din lanturi de molecule cunoscute sub numele de aminoacizi si este esentiala pentru repararea celulelor deteriorate si construirea altora noi. Exista 20 de aminoacizi gasiti in natura pe care corpul nostru ii poate folosi pentru a construi proteine. Din acesti 20 de aminoacizi, 9 sunt considerati esentiali, ceea ce inseamna ca organismul nu ii poate produce singur, asa ca trebuie sa-i obtii din alimentatie. Restul de 11 sunt considerati neesentiali, deoarece corpul le poate produce din cei 9 aminoacizi esentiali.
In prezent, tot mai multi oameni sunt interesati sa urmeze diete vegetariene sau vegane sau sa reduca utilizarea produselor de origine animala. Acest lucru este imbucurator din motive de sanatate. In plus, alimentele potrivite pe baza de plante pot fi surse excelente de proteine si alti nutrienti, adesea cu mai putine calorii decat produsele de origine animala.
Veganii tind sa aiba indici de masa corporala (IMC) mai mici decat cei nevegani, ceea ce poate fi asociat cu un risc mai scazut de boli cronice in unele populatii. In plus, studiile sugereaza ca dietele vegane sunt mai eficiente in a ajuta oamenii sa piarda in greutate decat multe alte diete, inclusiv dieta mediteraneana. Totodata, o dieta vegana a fost legata si de un risc mai scazut de cancer, dar si de reducerea durerii cauzate de artrita, tensiune arteriala scazuta, niveluri de zahar din sange mai bine reglate si o inima mai sanatoasa. Din acest motiv, mai multe organizatii de sanatate recomanda cresterea cantitatii de proteine pe baza de plante.
Vezi si: Ce este dieta volumetrica?
Nota: Cantitatea de proteina consumata in fiecare zi depinde in mare masura de varsta si nivelul tau de activitate. Un adult sanatos si activ ar trebui sa consume intre 50 si 70 de grame de proteine pe zi sau aproximativ 0,4 pana la 0,9 grame de proteine pe kilogram de greutate corporala.
Iata cele mai bune surse de proteine vegetale
-Leguminoase
- Naut: 1 cana gatita contine 14,5 grame de proteine
- Linte: 1 cana gatita contine 17,2 grame de proteine
- Fasole: doar o jumatate de cana din orice varietate de fasole contine 6 pana la 9 grame de proteine - plus 6 pana la 8 grame de fibre.
- Mazare: 1 cana contine 15,1 grame de proteine
- Spanac: 100 de grame contin aproximativ 2,35 grame de proteine
- Broccoli: 100 de grame contin aproximativ 2,7 grame de proteine
- Varza: 100 de grame contine aproximativ 3,54 grame de proteine
- Fasole verde: 100 de grame contin aproximativ 2,35 grame de proteine
-Soia
- Lapte de soia: 1 cana contine 6,3 grame de proteine
- Tempeh: 1 cana contine 33,7 grame de proteine
- Tofu: 100 de grame contine 10,1 grame de proteine
-Nuci si seminte
- Arahide: 28 de grame contine 7 grame de proteine
- Migdale: 1 cana contine 29 de grame de proteine
- Caju: 1 cana contine 21 de grame de proteine
- Fistic: 1 cana contine 26 de grame de proteine
- Nuci: 28 grame contine 4 grame de proteine
- Seminte de in: 1 cana contine 30,7 grame de proteine
- Seminte de canepa: 100 de grame contin 30 de grame de proteine
- Seminte de chia: 100 de grame contin 15,4 grame de proteine
- Seminte de floarea soarelui: 100 de grame contin 11,67 grame de proteine
- Semintele de dovleac: 100 de grame contin 7 grame de proteine
Vezi si: Nucile, un „aliment puternic” care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta
-Cereale
- Paine integrala: O felie contine aproximativ 6 grame de proteine
- Paste din grau integral: 1 cana contine aproximativ 12 grame de proteine
- Quinoa: 1 cana contine aproximativ 8 grame de proteine
- Ovaz: 1/2 cana de ovaz crud contine 10 grame de proteine
-Bauturi pe baza de plante:
Unii inlocuitori de lapte, cum ar fi laptele de soia si laptele de mazare, au aproape la fel de multe proteine ca laptele de vaca.
-Drojdie inactiva:
Aceasta este ingredientul secret al multor sosuri de „branza” vegane. Drojdia inactiva este o sursa excelenta de proteine si vitamine B. O lingura presarata deasupra mesei adauga doua grame de proteine.
Vezi si: Cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care sa le incluzi in dieta ta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: