5.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Ce este dieta volumetrica?

Dieta Volumetrica a fost creata de dr. Barbara Rolls, cercetator in nutritie si obezitate la Universitatea Penn State, cu intentia de a pune accentul pe modele de alimentatie sanatoasa, nu pe una structurata si restrictiva.

Prin urmare, dieta Volumetrica pune accentul pe consumul de alimente cu densitate scazuta de energie si bogate in nutrienti, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale si lactatele cu continut scazut de grasimi.

Principiul de baza al acestei diete este ca volumul conteaza. Datorita consumului de alimente sanatoase si cu continut scazut de calorii, nu vei simti foamea ca in cazul altor diete.

Totodata, dieta Volumetrica imparte alimentele in patru categorii. Pentru a determina carei categorii apartine un aliment, imparte numarul de calorii per portie la greutatea sa in grame. Rezultatul este un numar intre zero si noua.

Daca urmezi aceasta dieta, este indicat sa mananci 1.400 de calorii pe zi. Majoritatea a ceea ce mananci intr-o zi ar trebui sa provina din categoriile unu si doi, dar ocazional, un mic rasfat din categoriile trei si patru sunt acceptate.

-Categoria unu (densitate calorica sub 0,6):

Aceasta categorie de alimente formeaza baza dietei. Datorita continutului lor ridicat de apa, aceste alimente ar trebui sa-ti ofere satietate. Exemple: fructe (banane, mere si grapefruit), legume fara amidon (broccoli, morcovi, sfecla si varza de Bruxelles), produse lactate fara grasimi (iaurt degresat sau lapte degresat – majoritatea inlocuitorilor de lapte neindulciti se incadreaza si ei in aceasta categorie) si supe.

-Categoria a doua (densitate calorica de la 0,7 la 1,5):

Aceasta categorie contine alimente sanatoase atunci cand sunt consumate cu moderatie. Exemple: pui si curcan fara piele si bucati slabe de porc sau vita, leguminoase (linte, naut si fasole uscata), legume cu amidon (porumb, cartofi si dovleac), cerealele integrale (orez brun, quinoa si farro).

-Categoria a treia (densitate calorica 1,6 pana la 3,9):

Aceasta categorie contine alimente care ar trebui consumate doar in portii mici. Exemple: carne si peste gras, produse lactate bogate in grasimi (inghetata, branza si laptele integral), carbohidrati rafinati (paste, paine alba si orez alb).

Categoria a patra (densitate calorica de la 4 la 9):

Aceasta categorie include alimente procesate, zaharoase si grase, care ar trebui consumate cu multa moderatie. Exemple: nuci si seminte, uleiuri, unt, fast-food, bomboane si chipsuri.

*Pe langa masurile dietetice, dieta Volumetrica recomanda sa faci 30-60 de minute de miscare pe zi.

Vezi si: Tine la distanta bolile si kilogramele in plus cu aceasta dieta. Cele mai alcaline alimente

*US News and World Report Best Diets claseaza Dieta Volumetrica pe locul cinci in cele mai bune diete generale si ii confera un scor general de 3,7/5. Dieta s-a clasat, de asemenea, pe locul unu pentru cea mai buna dieta de slabit si pe locul cinci pentru cele mai bune diete pentru o alimentatie sanatoasa.

Avantajele dietei Volumetrice

  • Promoveaza alimentatia sanatoasa pe termen lung.
  • Pierderea in greutate este pe termen lung. Dietele de scurta durata determina adesea greutatea in yo-yo inainte si inapoi. Deoarece dieta Volumetrica se doreste a fi o schimbare permanenta a stilului de viata, cei care urmeaza planul pot pierde in greutate putin mai lent, dar au o sansa buna de mentinere.
  • Niciun aliment nu este „interzis”. Desi trebuie sa limitezi cantitatea de alimente de categoria patru pe care o consumi, nimic nu este interzis.
  • Accesibil tuturor. Volumetria nu iti cere sa mentii un deficit caloric periculos de mare, sa elimini categorii intregi de alimente, nu trebuie sa gatesti mese separate pentru tine si copii.

Vezi si: Cum sa slabesti cu o dieta fara ulei. Mihaela Bilic crede ca se poate slabi garantat

Ce spun studiile despre Dieta Volumetrica:

Exista putine studii, dar cercetarile efectuate pana acum sugereaza ca principiile sale centrale ajuta la pierderea in greutate.

Selectarea alimentelor cu o densitate calorica mica este deosebit de eficienta. De exemplu, o revizuire a 13 studii efectuate pe 3.628 de persoane a legat alimentele cu o densitate calorica mai mica de o pierdere in greutate crescuta. In mod similar, un studiu de 8 ani pe peste 50.000 de femei a asociat alimentele cu densitate ridicata de calorii cu cresterea in greutate. In plus, aceasta dieta incurajeaza exercitiile fizice regulate, ceea ce ajuta la pierderea in greutate.

Vezi si: Ce este o dieta raw vegana? Avantaje si dezavantaje

Iata un plan de dieta pe 7 zile:

Ziua 1: Paine prajita din grau integral, oua fierte, fructe de padure; iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi cu mere taiate; salata cu piept de pui; supa de linte, broccoli la abur.

Ziua 2: Quinoa si legume la abur; branza de vaci cu continut scazut de grasimi; supa de legume cu chiftelute de curcan si rulada din cereale integrale; bol de orez brun si legume.

Ziua 3: Omleta de albus cu spanac si smoothie cu fructe si iaurt; bol de orez brun cu pui maruntit, fasole neagra, salsa; file de halibut, cartofi fripti, sparanghel.

Ziua 4: Smoothie cu iaurt de ovaz si mere si un ou fiert; legume crude si dip tzatziki; supa de rosii si sandvici cu ton facut cu iaurt grecesc; chili cu curcan macinat si fasole, cartofi copti.

Ziua 5: Albusuri de ou cu legume si paine prajita din grau integral; iaurt cu continut scazut de grasimi si parfait cu fructe; Sandvis cu salata de pui facut cu iaurt grecesc si salata secundara; dovlecei si lasagna de pui, fasole verde.

Ziua 6: Smoothie cu iaurt cu continut scazut de grasimi si fructe de padure; morcovi si hummus; salata de oua facuta cu iaurt grecesc pe paine integrala, salata laterala; friptura de legume si friptura slaba.

Ziua 7: Fulgi de ovaz, fructe; supa de pui, salata; branza de vaci si fructe de padure; taitei de dovlecel cu curcan macinat, fasole verde.

Iata cateva dintre dezavantajele programului:

Chiar daca majoritatea medicilor si dieteticienilor sunt de acord ca este o abordare solida, dieta Volumetrica nu este chiar perfecta.

  • Limiteaza consumul de grasimi sanatoase. Dieta Volumetrica nu face diferenta intre grasimile sanatoase si nesanatoase, asa cum fac alte planuri alimentare. Ca urmare, nucile si semintele ocupa aceeasi categorie ca si bomboane si fast-food.
  • Poate fi prea concentrata pe calorii. Calculul densitatii energetice este baza dietei Volumetrice, ceea ce inseamna ca numararea caloriilor este fundamentala pentru plan. Alimentele hranitoare, bogate in calorii, cum ar fi avocado, untul de nuci si ouale intregi, sunt limitate, in timp ce alimentele procesate, cu continut scazut de calorii, cum ar fi sosurile fara grasimi si inghetata dietetica, sunt permise datorita calitatii scazute.
  • Poate deveni plictisitoare.
  • Timp intens, cu putine resurse online. Dieta necesita investitii semnificative de timp si energie, ceea ce o poate face insuportabila pentru unii oameni. Pe langa gasirea retetelor, planificarea meselor si calcularea densitatii calorice, ar trebui sa iti pregatesti majoritatea meselor si gustarilor acasa. Acest lucru poate face dieta prea restrictiva pentru cei cu un stil de viata ocupat.

Vezi si: Top 8 ciuperci japoneze pe care ar trebui sa le introduci in dieta ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole