26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

6 beneficii ale semintelor de canepa dovedite prin studii stiintifice

Canepa (Cannabis sativa) este o planta cultivata din vremurile stravechi, care a constituit solutia pentru o serie de nevoi umane. Uneori, aceasta este confundata cu marijuana. Totusi, canepa, contine doar urme de THC, principala substanta chimica din planta de marijuana. Planta a fost folosita ca sursa de fibre, pentru ulei si ca sursa importanta de nutritie de mii de ani. Totodata, atunci cand vine vorba despre nutritie, trebuie sa stii ca semintele de canepa sunt cea mai importanta parte a plantei.

Semintele de canepa nu provoaca reactii psihotrope, ci ofera beneficii semnificative pentru sanatate datorita continutului de acizi grasi si a aminoacizilor esentiali.

Semintele de canepa sunt o sursa mare de proteine

Multi oameni pun carnea in topul listei atunci cand vine vorba de continutul de proteine. Ei bine, trebuie sa stii ca exista multe plante care contin proteine, iar una dintre ele este si canepa. De fapt, in greutate, semintele de canepa ofera cantitati similare de proteine ​​ca si carnea de vita si miel – 30 g seminte de canepa sau 2-3 linguri ofera aproximativ 11 g proteine.

Semintele de canepa sunt considerate o sursa completa de proteine, deoarece au toti cei 20 de aminoacizi esentiali. Corpul nostru nu poate produce acesti aminoacizi singur. Acestea contin un numar mare de uleiuri comestibile si o varietate de grasimi esentiale din organism, inclusiv omega 3 si o forma rara de omega-6 numita GLA (acid gamma linoleic). De asemenea, semintele contin cantitati mari de proteine ​​​​albumina, aceeasi proteina care da oualor gloria lor. Doar prin adaugarea a 2-3 linguri de seminte de canepa in dieta ta, vei indeplini cerintele alimentare zilnice. Nu este uimitor?

Conform bazei de date nationale privind nutrientii USDA, semintele de canepa contin niveluri ridicate de zinc, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, mangan si vitamina E.

Semintele de canepa – Beneficii pentru sanatate

1.Imbunatatesc sanatatea inimii

Semintele de canepa sunt deosebit de bogate in grasimi sanatoase, inclusiv acizi grasi omega-3 si omega-6, ambele cunoscute pentru imbunatatirea sanatatii inimii prin reducerea colesterolului, tensiunii arteriale si trigliceridelor.

Studiile pe animale au aratat ca uleiul din seminte de canepa sau semintele pot reduce tensiunea arteriala, scad riscul formarii cheagurilor de sange si pot ajuta inima sa se recupereze dupa un atac de cord.

Asadar, adaugarea a 1-2 linguri de seminte de canepa la un smoothie de dimineata poate ajuta la scaderea naturala a tensiunii arteriale, reducerea colesterolului LDL, cresterea colesterolului HDL si imbunatatirea trigliceridelor.

2.Reduc inflamatia din organism

Datorita continutului bogat in acizi grasi de grasimi omega-3 si GLA, semintele de canepa ajuta la reducerea nivelului de inflamatie, dar si la intarirea sistemului imunitar. De exemplu, cercetarile publicate in ACS Omega arata ca semintele au efecte imunomodulante, antioxidante si anti-imbatranire.

3.Semintele de canepa ajuta digestia

Semintele de canepa sunt o sursa minunata de fibre alimentare, atat insolubile, cat si solubile. Fibrele insolubile sunt cele mai bune pentru inmultirea scaunului si usurarea trecerii prin tractul digestiv, reducand astfel simptomele atat de diaree, cat si de constipatie. Pe de alta parte, fibrele solubile ajuta la incetinirea absorbtiei glucozei si cresterea sucurilor digestive si gastrice, care usureaza si mai mult trecerea intestinelor. (vezi AICI studiul)

3.Eficiente in caz de insomnie si anxietate

Semintele de canepa au un continutul ridicat de minerale, inclusiv magneziu, care creeaza o senzatie de linistite si relaxare in intregul corp. Totodata, magneziul are efecte stimulatoare asupra enzimelor si hormonilor care induc somnul. Potrivit unui raport publicat in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie, serotonina este eliberata atunci cand este administrat magneziu si ajunge la creier, unde se transforma in melatonina.

O singura portie de seminte de canepa contine aproape 50% din doza zilnica recomandata de magneziu, asa ca nu strica sa le consumi.

Totodata, aceste seminte sunt bogate si in fier, o parte integranta a constructiei globulelor rosii din corpul uman. Printre altele, s-a dovedita ca fierul ajuta si la reducerea stresului si a anxietatii. In plus, canabidiolul din aceasta samanta ajuta si el la imbunatatirea somnului si la reducerea anxietatii, conform unui studiu publicat in Permanente Journal.

4.Imbunatatesc sanatatea parului si a pielii

Uleiul din aceste seminte este utilizat pe scara larga in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii, datorita efectelor sale calmante asupra diferitelor afectiuni ale pielii (dermatita, eczema, inflamatia pielii, psoriazis etc.). De asemenea, acesta ajuta la eliminarea pielii uscate si descuamate si previne dezvoltarea matretii.

6.Regleaza simptomele menopauzei

Deoarece aceste seminte sunt bogate in GLA, mai multe studii au indicat ca acestea pot ajuta si la reducerea simptomelor menopauzei.

Simptomele menopauzei sunt foarte probabil cauzate de sensibilitatea la hormonul prolactina. Ei bine, acidul gamma-linolenic (GLA), gasit in aceste seminte, produce prostaglandina E1, care reduce efectele prolactinei. De exemplu, intr-un studiu efectuat pe femei cu sindrom premenstrual, administrarea a 1 gram de acizi grasi esențiali – inclusiv 210 mg de GLA – pe zi a dus la o scadere semnificativa a simptomelor.

Cum sa folosesti semintele de canepa?

Semintele trebuie pastrate intr-un loc racoros si uscat, deoarece sunt sensibile la caldura si lumina. Ele pot fi utilizate in numeroase moduri, ca de exemplu: adaudate in smoothie, salate, iaurt, cereale sau adaugate in diferite batoane energizante.

Atentie!!!

Exista o precautie care trebuie luata in considerare de catre cei care iau anticoagulante, deoarece semintele de canepa promoveaza trombocitele din sange si pot provoca un risc de sangerare.

Vezi si:

Inul. Ce beneficii au semintele uneia dintre cele mai vechi plante de pe pamant

Semintele de in. Proprietati si beneficii pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole