20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Nucile, un „aliment puternic” care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta

Nucile sunt cunoscute ca vindecatoare de multe boli inca de pe vremea lui Hipocrate, iar romanii le considerau un aliment de mare pret. Totodata, cercetarile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca nucile ne ofera nutrienti importanti si numeroase beneficii pentru sanatate.

Nucile au fost legate de efecte benefice asupra sanatatii inimii si intestinelor, tensiunii arteriale si chiar asupra fertilitatii masculine. In plus, datorita continutului nutritional, nucile iti pot mentine creierul sanatos si pot ajuta la prevenirea cancerului.

Iata ce proprietati au nucile:

Potrivit USDA Food Data Central, nucile sunt o sursa bogata de vitamina C, vitamine B (vitamina B6, tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic si acid folic), vitamina E, precum si minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu si zinc).

Nucile sunt 65% grasime (grasimi „bune”) si 15% proteine. Acestea au si o cantitate relativ mare de acizi grasi omega-3 (acid alfa-linolenic -ALA) si omega-6 (acid linoleic). In plus, nucile contin si alti nutrienti esentiali, cum ar fi beta-carotenul, luteina si zeaxantina, precum si fitosterolii. Sunt o sursa buna de fibre alimentare si antioxidanti (acid ellagic, catechina, melatonina si acid fitic). Toti acesti nutrienti benefici fac din aceste nuci un „aliment puternic”.

Nucile sunt un aliment medicament care contin foarte multa vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular si nu numai. In plus, nuca are putere calorica foarte mare la fel ca si carnea, dar mult mai sanatos. De exemplu, miezul de nuca este considerat unul din cele mai consistente si sanatoase alimente.

Exista un interes atat de mare pentru nuci incat, in ultimii 50 de ani, oamenii de stiinta s-au adunat anual la Universitatea din California, Davis, pentru o conferinta despre nuci care discuta cele mai recente cercetari privind sanatatea nucilor. Dar hai sa vedem care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de nuci.

Ce beneficii pentru sanatate au nucile:

1.Ofera energie

Nucile sunt pline de proteine, oferind energia de care ai nevoie. Alti compusi ai nucilor sunt coenzima Q10 si acizii grasi Omega3 – ambele fiind o buna sursa de energie. Asadar, atunci cand te simti obosit, letargic, poti manca cateva nuci. Iata si o reteta energizanta pe care sa o folosesti cu incredere:

-Reteta energizanta: Intr-un pahar cu suc natural se adauga o pasta obtinuta din 6-8 nuci macinate si o lingura de miere poliflora. Va rezulta un energizant de exceptie. Se consuma cu inghitituri mici.

Vezi si: Nucile pecan va incarca cu energie si ajuta la functionarea optima a creierului

2.Ajuta la intarirea imunitatii

Nuca are cel mai mare continut de cupru si zinc (dintre fructe). In plus, contine potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C, E. P. Miezul de nuca mai contine si melatonina, un hormon care regleaza ritmurile cronobiologice si un rebutabil antioxidant. Acestea o recomanda pentru intarirea sistemului imunitar.

Consumul regulat de nuci ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic, prevenind astfel aparitia multor boli. Totodata, nucile sunt o sursa bogata de antioxidanti, responsabila pentru acest beneficiu.

-Remediu pentru cresterea imunitatii (mai ales in cazul varstnicilor si al persoanelor istovite de o boala grea): La 300 g miere se adauga un pahar de miez de nuca pisata, stafide si caise uscate. Se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de masa.

3.Mentin inima sanatoasa

Nucile sunt benefice pentru inima. Un articol publicat in The Journal of Nutrition in 2014 a citat mai multe moduri in care nucile ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Doi dintre acesti factori majori de risc sunt lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, sau colesterol „rau”) colesterolul si hipertensiunea arteriala – iar nucile ajuta la scaderea acestora.

Un studiu publicat in revista Metabolism sugereaza ca un consum regulat de nuci a scazut semnificativ colesterolul LDL (rau) si a crescut nivelul de colesterol HDL (bun) la participanti. Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii din München, Germania, au descoperit ca acest fapt a redus si nivelul ApoB, un marker folosit pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare.

-Accidente vasculare. Consumul regulat de nuci intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 mieji de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere. Se amesteca bine, modelandu-se sub forma de bomboane si se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol.

-Infarct. Nucile reduc riscul de infarct. Antioxidantii continuti de miez regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in sange si implicit tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de sange si previne deteriorarea acestora, mai ales la varstnici. Datorita bogatiei de vitamina E, consumul de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord. Se amesteca miezul de la 3 nuci pisate cu o lingurita de polen si 2 lingurite de miere poliflora. Se ia cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol, timp de 30 de zile.

4.Nucile aduc beneficii creierului

Consumul de nuci poate ajuta la incetinirea declinului cognitiv, potrivit unui studiu din 2020 publicat in The American Journal of Clinical Nutrition. Cercetatorii au repartizat aleatoriu peste 600 de adulti in varsta fie la o dieta cu 15% din calorii din nuci, fie la o dieta de control fara nuci. In timp ce nucile nu au avut niciun efect asupra functiei cognitive a subiectilor sanatosi, RMN-urile cerebrale au aratat ca nucile au avut un efect mai mare asupra persoanelor cu risc mai mare, inclusiv asupra fumatorilor mai grei si asupra celor cu scoruri de baza la testele neuropsihologice mai mici.

De asemenea, polifenolicii din nuci reduc oxidantii si inflamatia in celulele creierului, ajutand la formarea de noi celule cerebrale, relateaza un studiu din 2014 publicat in The Journal of Nutrition. Totodata, o recenzie din 2020 publicata in Current Pharmaceutical Design, a raportat ca nucile ofera rezultate promitatoare in imbunatatirea memoriei.

5.Depresie

Nucile sunt considerate hrana pentru creier, deoarece reprezinta o sursa excelenta de acid esential Omega 3, un tip de grasime necesara celulelor creierului si bunei functionari a neurotransmitatorilor, venind astfel in ajutorul celor care sufere de depresie. De aceea se recomanda sa apelati la un amestec de nuci si mere.

Potrivit unui studiu din 2016 publicat in Nutrients Journal, atunci cand barbatilor sanatosi, nedepresivi, li s-a administrat nuci, s-a observat o imbunatatire semnificativa a starii lor de spirit. Suplimentarea dietei unui copil cu aceste nuci compenseaza deficitul de EFA si poate ajuta la atenuarea starii lor de spirit. Acest lucru este aplicabil chiar si persoanelor care sufera de tulburare de stres posttraumatic, care se lupta cu depresia si stresul dupa trauma.

6.Anemie

Datorita continutului mare in grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitate mare sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Astfel, cei care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este recomandat acest aliment.

Foloseste urmatoarea reteta energizanta – Ia un pumn de nuci taiate marunt si amesteca cu o lingura de miere, dupa care bea un pahar de suc de fructe. Datorita continutului bogat in cupru, aceasta reteta este indicata si persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special in tuberculoza osoasa si de asemenea la bolnavii cu sifilis si blenoragie. Continutul bogat in zinc recomanda aceasta reteta ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri in crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

7.Rahitism/Greutate corporala sub cea normala

Datorita continutului mare in grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitate mare sunt un ingredient de baza in curele de ingrasare. Astfel, persoanele care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este recomandat acest aliment.

8.Nucile ofera protectie impotriva cancerului

Nucile contin si multi alti potentiali compusi antitumorali, iar consumul constant de nuci poate produce efecte anticancerigene, potrivit unui studiu publicat in Toxins in 2018.

Pe baza studiilor anterioare pe animale, cercetatorii au evaluat efectele cresterii cancerului de san la femelele de gen cis, intr-un studiu din 2019 publicat in Nutrition Research. La finalul studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca nucile au modificat expresia a peste 450 de gene in tumori in moduri care ar putea suprima cresterea cancerului si ar putea imbunatati rezultatele de supravietuire.

Asadar, oamenii de stiinta de la Universitatea Marshall din Virginia de Vest spun ca persoanele care consuma 50 g nuci pe zi sunt mai protejate de riscul cancerului de san.

9.Nucile pot imbunatati fertilitatea masculina

Fertilitate masculina este mult imbunatatita de consumul de nuci datorita continutului bogat in seleniu si zinc al acestora.

Un studiu clinic efectuat pe 119 participanti care a analizat efectele consumului de nuci asupra functiei sexuale la barbatii sanatosi de gen cis a fost publicat in revista Nutrients in 2019. Cercetatorii au descoperit ca, in decurs de 14 saptamani, barbatii care au mancat aproximativ doua portii dintr-un amestecul de nuci zilnic, ca parte a unei diete in stil occidental, a cunoscut o crestere semnificativa a functiei orgasmice si a dorintei sexuale. Amestecul a fost format din 50% nuci, 25% migdale si 25% alune.

Se consuma 5 nuci zilnic, in cure de lunga durata sau se foloseste urmatoarea reteta – Ia un pumn de nuci taiate marunt si amesteca cu o lingura de miere, dupa care bea un pahar de suc de fructe.

Vezi si: Nucile caju – Beneficii si efecte secundare

10.Curata sistemul digestiv

Nucile ajuta la curatarea tractului digestiv intern, ajutand la detoxifiere prin eliminarea toxinelor si a deseurilor. De asemenea, vindeca constipatia. De exemplu, Lauri Byerley, un cercetatorul din Statele Unite, a spus in raportul sau de cercetare ca nucile ajuta intestinul si au proprietati prebiotice. Consumul zilnic de nuci creste Lactobacillus,  Ruminococcus si  Roseburia,  ceea ce inseamna ca imbunatateste functia intestinala.

Vezi si: Nucile verzi de iunie, un bun remediu pentru bolile de stomac si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole