Cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care sa le incluzi in dieta ta

alimente cu efect antiinflamator

Inflamatia cronica este legata de diverse boli (boli de inima, cancer, Chron, eczeme, astm, artrita etc.), iar o dieta pe baza de alimente antiinflamatoare poate ajuta la reducerea acestor inflamatii din corp si la imbunatatirea sanatatii.

O inflamatie cronica este ca un mic foc ce arde in interiorul corpului si care in timp este alimentat de alti iritanti, avand un impact grav asupra organismului prin deteriorarea celulelor, suprasolicitarea sistemului imunitar si crearea de dezechilibre care pot duce la probleme de sanatate pe termen lung.

Inflamatia este dificil de recunoscut, deoarece nu are simptome evidente, dar un lucru pe care cercetarile il confirma este ca poti preveni bolile viitoare si poti reduce inflamatia prin alegeri alimentare sanatoase.

Alimentele cu efect antiinflamator contin fitonutrienti, flavonoide si antioxidanti care s-au dovedit a reduce inflamatia din organism. Iata, asadar, cateva dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care ar trebui sa le adaugi acum in dieta ta:

-Turmericul, unul dintre cele mai bune condimente cu efect antiinflamator

Cunoscut mai ales in preparatele indiene, turmericul (curcuma) este un condiment de culoare galben-portocaliu, denumit si curcuma, cu un efect antioxidant puternic. Acesta poate reduce inflamatia corelata cu anumite boli, printre care artrita si diabetul. Anumite studii au aratat ca doar 1 gram de curcumin pe zi, combinat cu piperina, poate duce la o scadere drastica a markerului inflamator proteina C reactiva, mai ales la persoanele cu sindrom metabolic.

-Ulei de masline

Uleiul de masline, in special cel extravirgin, este asociat cu un risc scazut de aparitie a diferitelor afectiuni, inclusiv boli de inima, cancer si boli articulare si neurologice. Totul se datoreaza unui compus fenolic numit oleocanthal, care are caracteristici antiinflamatorii similare cu ibuprofenul.

-Nuci

Nucile reprezinta o sursa minunata de grasimi sanatoase, proteine, vitamina E, minerale si steroli (fitochimicale). In plus, au in componenta lor acizi grasi mononesaturati si acizi grasi omega-3, foarte buni pentru inima.

Potrivit unui studiu de la Scoala de Sanatate Publica Harvard TH Chan, persoanele care inlocuiesc grasimile saturate din alimente precum untul, lactatele bogate in grasimi si grasimile animale cu grasimi polinesaturate din alimente precum nucile, pestele gras si uleiul de masline pot avea un risc mai mic de boli de inima. Mai exact, studiul a aratat ca inlocuirea a 5% din caloriile din grasimi saturate cu aceeasi cantitate de energie din grasimi polinesaturate a fost asociata cu un risc cu 25% mai mic de boala coronariana, a declarat Chris Mohr, Ph.D., RD, un ambasador pentru California Walnuts.

-Rodie

Atat fructul in sine, cat si sucul de rodie ofera multiple beneficii pentru sanatate, ajutand la reducerea sanselor de a dezvolta diferite tipuri de boli cronice. Potrivit cercetarilor, unele dintre beneficiile pentru sanatate se datoreaza proprietatilor sale antiinflamatorii datorita compusilor precum elagitaninele. De asemenea, cercetarile sugereaza ca activitatea antioxidanta a rodiei este mai puternica decat vinul rosu sau ceaiul verde.

-Alimente antiinflamatoare – Legume crucifere (varza, broccoli, conopida etc.)

S-a demonstrat ca un consum regulat de legume crucifere ajuta la reducerea markerilor inflamatori, cum ar fi proteina C reactiva (CRP) si homocisteina. De exemplu, in urma unui studiu, participantii care au consumat o doza dubla din aceste alimente antiinflamatoare in fiecare zi au inregistrat cea mai mare imbunatatire (comparativ cu atunci cand au consumat o dieta fara fructe si legume, dar si cand au mancat o singura portie zilnica de legume crucifere) in unii markeri inflamatori. Specialistii sunt de parere ca beneficiile acestei familii de legume se datoreaza fibrelor si fitochimicelor cheie, precum glucozinolatii.

-Alimente antiinflamatoare – Fructe de padure

S-a demonstrat ca fructele de padure (afinele, capsunile, zmeura, murele si merisorul) ajuta la scaderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, dintre care inflamatia este un lider, dar si alti factori cheie de risc pentru, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Acestea contin, de asemenea, compusi antiinflamatori, precum antocianinele si elagitaninele. In plus, multi dintre ceilalti nutrienti ai lor – potasiu, vitamina C, vitamina E si acid folic – au, de asemenea, proprietati antioxidante care ajuta la reducerea inflamatiei daunatoare.

-Matcha

Matcha este ruda ceaiului verde cu aroma mai puternica, mai stralucitoare si mai pamanteasca. Totusi, matcha este mai puternic decat ceaiul verde, deoarece contine mai mult compus epigalocatechin-3-galat, care are puternice puteri antiinflamatorii.

-Fructe de mare bogate in omega 3

Cercetarile recomanda ca de cel putin doua ori pe saptamana sa te asiguri ca incluzi in dieta ta peste gras, cum ar fi somonul, tonul si sardinele , pentru grasimile lor puternice (si antiinflamatoare) omega-3.

De exemplu, somonul contine cantitati semnificative de acizi grasi omega-3 -mai mult decat orice alt tip de peste. Acesta este considerat unul dintre cele mai bune tipuri de peste cu rol antiinflamator.

-Cerealele integrale

Cerealele integrale (orezul brun, painea integrala, floricelele de porumb si fulgii de ovaz) sunt pline de antioxidanti, acid fitic, vitamina E si seleniu – toate acestea contribuind la a fi unele dintre cele mai bune alimente pentru inflamatie. In plus, cerealele integrale contin fibre, iar unele cercetari arata ca dietele bogate in fibre ajuta la combaterea inflamatiei.

Vezi si: Sucul de ceapa are proprietati anti-cancerigene, antiinflamatorii si antioxidante

Vezi si: Arnica, una dintre cele mai bune plante cu efect antiinflamator

Sursa foto: eatright.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...