3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Arpagic/ceapa cioreasca. Ce beneficii si indicatii terapeutice are

Acesta ceapa este o liliacee, ca si usturoiul, ceapa si prazul. Toate contin o esenta sulfurata, cat si numerosi alti constituenti, vitamine C, A B6, C, E si K, calciu, fier, magneziu, potasiu, selenium zinc, sodiu, fibre, grasimi, carbohidrati si apa.

De la arpagic, se consuma atat bulbul, cat si frunzele in scopuri culinare si medicinale.

Proprietati:

  • antiputrid
  • digestiv
  • anticanceros

Beneficii si indicatii terapeutice:

-Arpagicul este eficient in caz de depresii si fermentatii intestinale, declara fitoterapeutul francez Jean Valnet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”. Un studiu facut pe sobolani a dovedit ca 50 de mg de arpagic/ kg stimuleaza secretia de dopamina, care combate depresia. D asemenea, consumul de arpagic are un efect benefic asupra digestiei, eliminand bacteriile si micozele din tractul intestinal.

-Protejeaza inima. Studiile arata ca arpagicul ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece eliberează oxid nitric în fluxul sanguin.

-Previne apatritia cancerului (san, prostata, colon, pulmonar, ovare). Quercetina din arpagic previne instalarea cancerului, antioxidantii contribuie la reducerea impactului radicalilor liberi asupra organismului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase, iar zeaxantina si luteina au un impact pozitiv asupra cancerului bucal.

Detoxifica organismul. Acesta are efecte diuretice, cu efect detoxifiant asupra organismului.

Reduce inflamatiile si ajuta la reducerea stresului oxidativ.

-Datorita continutului mare de acid folic, arpagicul este indicat femeilor insarcinate, deoarece ajuta la dezvoltarea fatului si la prevenirea malformatiilor. Vezi si: Sucul de ceapa are proprietati anti-cancerigene, antiinflamatorii si antioxidante

-Ajuta la intarirea oaselor. Datorita conținutului de vitamina K, arpagicul este benefic pentru coagularea sangelui si mentinerea sanatoasa a oaselor.

Mod de folosire:

-In salata si aperitive.

Vezi si: Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole