7.2 C
București
marți, martie 19, 2024

Cultura usturoiul. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Usturoiul (Allium sativum L. ssp. vulgare) este o planta de mare valoare, folosit atat ca aliment/condiment, cat si terapeutic. Datorita multiplelor sale beneficii, mai ales în reglarea presiuni sanguine, face ca usturoiul sa fie folosit si cultivat in aproape toate regiunile. 

Usturoiul se consuma atat in stare cruda/verde, cat si ca bulb/uscat. Acesta se folosete la prepararea, condimentarea sau aromatizarea mancarurilor, iar in comozitia sa se afla: 20-26% glucide, 6-7% protide, 0,6% lipide, 0,7% celuloza, 1,44% cenusa, 4-19 mg vitamina C/100 g produs proaspat. Valoarea energetica este de 135 kcal/100g. Cantitatea mare de cenusa arata rolul usturoiului ca mineralizant in urma consumului: macroelemente (P, Ca, Na, K) si microelemente (Mn, Cu, S, Fe etc.). In ce priveste vitaminele, usturoiul se evidentiaza prin continutul ridicat in complexul de vitamine B, vitaminele C si E. Uleiul eteric contine compusi pe baza de sulf – de aici si aroma specifica. Fitoncidele asigura un spor terapeutic deosebit, prin faptul ca distrug anumiti microbi, cum sunt cei ai febrei tifoide, difteriei, holerei etc. Totusi, articolul nostru de astazi nu presupune informatii despre beneficiile usturoiului (vezi AICI), ci informatii despre condițiile optime pentru plantarea lui.

Cultura de usturoi

Cultura se infiinteaza in camp si, eventual, in solarii. In Romania se cultiva foarte multe varietati locale de usturoi, dar in Catalogul oficial din anul 2018 sunt recomandate 3 soiuri: Ager, Claudiu si Eduard.

Perioada optima de plantare este toamna, in septembrie-octombrie, sau primavara, in martie-aprilie, in functie de zona (mai devreme in sudul tarii).

Cultura de usturoi presupune cheltuieli mari cu materialul pentru infiintare. In rest, lucrarile de ingrijire necesita cheltuieli ca pentru ceapa. Un handicap serios al acestei culturi il reprezinta productiile mici (5-6 t/ha), dar cerintele mari ale pietei, pe tot parcursul anului, si preturile avantajoase, asigura o buna rentabilitate economica.

Productii foarte mari la hectar se obtin in tarile cu climat deosebit de prielnic: peste 25 t/ha in Egipt, 22 t/ha in Liban, 17 t/ha in Sudan, 13,4 t/ha in Bangladesh (dupa Anuarul FAO, 1999). In SUA se obtin 12 t/ha, iar in Romania, desi conditiile naturale permit productii de 10-12 t/ha, nu se inregistreaza mai mult de 5-6 t/ha.

Planta este formata dintr-un bulb, care cuprinde mai multi bulbili sau ”catei de usturoi”, uniti de o tulpina. La exterior, bulbul este invelit cu tunici pergamentoase, iar fiecare bulbil este compus dintr-un disc propriu, o frunza carnoasa si un mugure. Pentru inmultirea usturoiului se folosesc bulbili.

Pentru infiintarea unei culturi de usturoi care sa ofere o recolta bogata si sanatoasa, trebuie respectate cateva cerinte referitoare la mediul in care usturoiul poate fi cultivat. Iata ce trebuie sa stii:

Care sunt conditiile optime pentru cultivarea usturoiului:

-Temperatura: usturoiul este o planta rezistenta la frig. Temperaturile preferate sunt cuprinse intre 18-30 de grade Celsius. In perioada de vegetatie, planta poate suporta o temperatura minima de 7 grade Celsius si cel mult 34 de grade Celsius. Daca planta este bine inradacinata la momentul plantarii, bulbii pot sa reziste pana la temperaturi de -20 de grade Celsius. Bulbii vor incepe sa vegeteze cand temperatura trece de 4 grade Celsius. In cazul in care bulbii sunt patrati la o temperatura de 20-24 de grade Celsius si sunt plantati primavara tarziu, nu se vor obtine bulbi. Daca bulbii au fost pastrati la temperaturi de 24-25 grade C, iar dupa plantare nu au parcurs o perioada cu temperaturi mai scazute, bulbilul nu mai evolueaza normal, formeaza un bulb mic, unimugural (unitar) sau vegeteaza continuu, fara a forma bulb.

-Lumina: este un factor la fel de important ca si la ceapa. Usturoiul nu
suporta semiumbra si este o planta de zi lunga. Plantarea tarzie pune tinerele plante sub incidenta unei perioade cu zile mai scurte, care inhiba formare bulbililor.

-Apa: usturoiul are pretentii variabile fata de apa. In general, cerinte mai mari se manifesta in prima parte a vegetatiei. Dupa aceea, este necesara asigurarea unui regim aero-hidric mai echilibrat, cu un nivel mai redus al apei, avand in vedere pretentiile mari ale sistemului radicular fata de aer, asemanatoare cu cele de la ceapa. In mod deosebit se vor evita sau se vor elimina baltirile, care determina asfixierea radacinilor.

-Solul trebuie sa fie usor si fertil sau mijlociu, dar bine structurat.

-Elementele nutritive: trebuie sa fie mai în abundenta fata de necesarul de
la cultura de ceapa. Cerinte mai mari sunt pentru azot si potasiu. Totusi, un exces de azot poate determina formarea bulbilor laterali, care îngreuneaza recoltarea, precum si reduce capacitatea de pastrare.

-Perioada de cultivare: cultura de usturoi poate fi cultivata toamna, de preferat in perioada septembrie-octombrie, sau la inceputul primaverii, in luna martie.

Tehnologia de cultivare

Alegerea terenului se face respectand aceleasi exigente ca la cultura de
ceapa, ba mai mult, solul trebuie sa aiba un agrofond mai bogat.

-Pregatirea terenului incepe din toamna, prin lucrari asemanatoare culturii de ceapa.

  • Daca infiintarea culturii se face din toamna, se are in vedere faptul ca perioada de plantare este intre 10-15 octombrie. In acest caz, pregatirea terenului incepe cel tarziu la 1 octombrie. Se distrug resturile vegetale si se efectueaza o lucrare cu grapa cu discuri, dupa care se aplica fertilizarea de baza, care, pe cat posibil, sa includa si aplicarea a 20-30 t/ha mranita, mai ales daca la cultura premergatoare nu s-a efectuat fertilizarea organica. Aratura de baza se face cu mare grija, astfel ca terenul sa nu fie bulgaros. Ca solutii in acest sens sunt: efectuarea la cateva zile dupa eventualele ploi sau dupa o udare de aprovizionare, practicarea aratului la o adancime diminuat. Imediat dupa arat se efectueaza doua lucrari cu grapa cu discuri, reglata pentru o grapare mai putin profunda, dar mai energica, prin reglarea unghiului de inaintare a bateriilor de discuri. Daca solul nu este corespunzator, se mai executa, suplimentar, 1-2 lucrari cu combinatorul. Lucrarea cu freza este prea scumpa, pulverizeaza solul, favorizand formarea crustei ulterior pregatirii terenului. Intre cele doua lucrari cu grapa cu discuri se pot administra, preventiv, unele insecticide. Pregatirea terenului se definitiveaza prin modelarea terenului in straturi inaltate, cu latimea la coronament de 94 (104) cm. Lucrarea de modelat se efectueaza exclusiv pentru evitarea baltirilor, precum si pentru zvantarea si incalzirea mai uaoara a terenului in primavara.
  • Daca infiintarea culturii se va realiza in primavara, pregatirea terenului in toamna se va realiza in mod obisnuit, finalizandu-se cu aratura de baza, care se lasa in brazda nelucrata.

Materialul de plantat îl reprezinta bulbilii, care trebuie sa fie de marime mijlocie, neprovenind nici de la exteriorul bulbului, pentru ca se consuma o cantitate prea mare de material biologic.

Deosebit de important este de cunoscut faptul ca, dupa recoltare, bulbii maturi se afla intr-un stadiu dormind, care este obligatoriu. Iesirea din starea dorminda se realizeaza prin pastrarea usturoiului de plantat la temperaturi de circa 7 grade C, timp de 2-3 luni (o parte din aceasta perioada, bulbii o petrec in camp, dupa plantare).

Plantarea bulbililor se face manual sau semimecanizat (prin deschiderea rigolelor de plantare). Plantarea mecanizata, des posibila, este mai putin recomandata pentru ca asigura mai greu uniformitatea adancimii si distantei de plantare. Prin plantarea manuala se realizeaza fixarea bulbilor in sol in pozitie verticala, care este cea mai favorabila pentru germinare si rasarire. Adancimea de plantare este 4-5 cm.

Schema de infiintare este de patru randuri pe stratul inaltat, la distante egale intre ele de 25-28 cm, cu o distanta intre plante (bulbili) pe rand de circa 5-7 cm, asigurand o densitate de 400-500 mii plante/ha, dupa literatura si practica de la noi din tara. Pentru realizarea acestei densitati, norma de plantare este de 400- 600 kg bulbili/ha. Surprinzator este faptul ca in Franta se practica densitati de 2-3 ori mai mici, desi cantitatea de bulbili este de 2-3 ori mai mare (1200 kg/ha), ceea ce presupune ca se folosesc bulbilii cei mai mari.

Infiintarea culturii in primavara se realizeaza respectand aceleasi recomandari ca la ceapa comun. Adancimea de plantare este mai mic (3-4 cm). Materialul de plantare este intr-o cantitate mai mica, deoarece realizarea densitatii nu mai este afectata de exigentele iernii. Plantarea se poate efectua cu prioritate in mod mecanizat, folosind aceleasi masini ca la plantarea arpagicului. Lucrarile de ingrijire sunt, in cea mai mare masura, asemanatoare cu cele de la ceapa din arpagic.

La culturile de toamna se va aplica o udare pentru a asigura inradacinarea bulbililor, daca nu au survenit precipitatii. La fel se poate proceda si la cultura infiintata primavara, mai ales daca aceasta a fost intarziata si survine o perioada lunga de seceta. In felul acesta se previne intarzierea culturii si intrarea sa sub incidenta zilelor mai scurte. Atentie deosebita se acorda aerisirii solului prin prasile si aplicarii fertilizarii faziale, mai ales cu azot (azotat de amoniu) sau cu azot si sulf (sulfat de amoniu sau azotat de amoniu si sulfat de potasiu). Prasilele repetate si aplicarea azotului sunt considerate elementele de succes ale culturii (mai ales in cazul atacului de nematozi si larve), care asigura regenerarea sistemului radicular si revigorarea plantelor.

-Recoltarea

Recoltarea se realizeaza in momentul cand bulbii sunt aproape de maturarea deplina si gatul plantelor s-a inmuiat si lasat pe o parte, iar frunzele incep sa se ingalbeneasc. Intarzierea recoltarii poate determina desfacerea cateilor de pe bulb in sol, repornirea in vegetatie („intoarcerea”) a bulbilor si imbolnavirea lor, in cazul aparitiei unor ploi.

Calendaristic, usturoiul de toamna se recolteaza in luna iunie, iar cel de primavara o luna mai tarziu. Productia este de 5-6 t/ha, dar potentialul soiurilor atinge, in conditiile de la noi din tara, pana la 10-12 t/ha.

Dupa recoltare, bulbii se asaza in benzi sau gramezi mici si se lasa la uscat, la soare, timp de 2-3 zile. Apoi, bulbii trebuie sortati si depozitati intr-un loc uscat, cu o temperatura cuprinsa intre 5-8 grade Celsius. Pentru depozitarea usturoiului pe o perioada indelungata, este recomandata o temperatura de maxim 3 – 4 grade Celsius.

Ajutor de stat pentru cultivatorii de usturoi – Subventia pentru usturoi

Din acest an, Guvernul Romaniei a aprobat schema de ajutor de minimis pentru aplicarea pro­gramului de sustinere a productiei de usturoi, valabila pana in 2021.

Acesta se acorda producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008, si persoanelor juridice cu activitate in agricultura. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa inscriptionata cu textul „Program sustinere usturoi“; sa valorifice o cantitate de usturoi de minimum 5.000 kg/ha, dovedita cu documente justificative; sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol; sa valorifice productia in perioada 1 iulie – 29 noiembrie.

Valoarea sprijinului financiar este de 4.650 lei/ha (1.000 euro/ha). Plata se acorda proportional cu suprafata efectiv cultivata. Cererile trebuie depuse la directiile agricole judetene pana la data de 15 mai.

Iata lista documentelor ce se depun impreuna cu cererea de inscriere la directiile agricole pentru Programul de minimis pentru usturoi:

a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoana fizica sau, dupa caz, imputernicire/procura notariala si copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, dupa caz, in cazul persoanelor juridice, precum si copie a B.I./C.I. al/a imputernicitului persoana fizica, dupa caz;
c) dovada cont activ banca/trezorerie;
d) adeverinta, in original, care sa ateste, conform inscrisurilor din registrul agricol, suprafata de teren utilizata de solicitant in anul de cerere, in baza oricarui act juridic care confera dreptul de folosinta asupra terenului in cauza;
e) declaratie pe propria raspundere;

Documentele prevazute la literele a) si b) trebuie prezentate in original si in copie, in vederea certificarii de reprezentantul directiei pentru agricultura judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, prin inscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul”.

In situatia in care cultivatorul de usturoi detine in exploatatie suprafete de teren care sunt situate in judete diferite, acesta poate formula cereri de inscriere in Program, care se depun la fiecare dintre directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde se gaseste suprafata detinuta.

Directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti inregistreaza cererile, le verifica impreuna cu documentele anexate si intocmesc Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a productiei de usturoi. Gestionarea Registrului unic se asigura de catre un functionar din cadrul directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, numit prin decizie a directorului executiv.

In situatia in care se constata ca solicitantul a depus cereri pe raza mai multor judete, reprezentantii directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, decid asupra solicitarilor formulate, urmand ca plata sa fie efectuata la nivelul structurii unde a fost solicitata suprafata cea mai mare, dupa transmiterea tuturor documentelor.

Vezi si: Arpagic/ceapa cioreasca. Ce beneficii si indicatii terapeutice are

Vezi si: Ceapa si usturoiul verde. Ce beneficii au vedetele incontestabile ale primaverii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole