12.4 C
București
marți, februarie 20, 2024

Cum se face plantarea arpagicului in gradina ta

In orice anotimp ne-am afla, fara ceapa verde nu se poate, iar daca te si afli printre cei fericiti care au un petec de pamant, iti vom arata ce ai de facut pentru plantarea cepei de arpagic chiar in gradina ta.

Arpagicul se cultiva pentru bulbi si frunze, care se consuma ca atare sau la prepararea hranei, deoarece contin cantitati bogate de substante nutritive. AICI, gasesti si beneficiile arpagicului.

Iata care sunt pasii de care trebuie sa tii cont pentru o cultura buna de arpagic.

In conditiile climatice din Romania, e destul de usor de stabilit cand se planteaza arpagicul: semanatul cepei de arpagic se fata atat primavara, cat si toamna.

Unii specialisti spun ca plantarea arpagicului este recomandat sa se faca din toamna pentru a avea loc inradacinarea, iar plantarea de primavara se face in perioada 10-20 martie, cand a trecut orice pericol de inghet.

Vezi si: 13 sfaturi utile pentru plantarea pomilor fructiferi primavara

Arpagicul de cea mai buna calitate trebuie sa aiba diametrul de 1,25 cm; daca este mai mic, se dezvolta anevoios, iar daca este mai mare, planta face samanta.

In timpul vegetatiei, lucrarile de ingrijire constau in prasirea manuala, erbicidat, fertilizat, irigat si combaterea bolilor si daunatorilor. Buruienile impiedica patrunderea luminii, consuma resursele de apa si hrana si afecteaza productia.

Arpagicul are pretentii fata de cantitatea de lumina absorbita de frunze, aceasta avand o influenta decisiva asupra productivitatii. De aceea, aceasta leguma nu se cultiva in locuri umbrite.

Vezi si: Sfaturi utile pentru plantarea leusteanului

Cele mai bune soluri pentru cultura de ceapa sunt cele cu textura nisipo-lutoasa, cu o capacitate optima de retinere a apei.

Daca alegi plantarea de toamna, atunci trebuie sa stii ca arpagicul se baga mai adanc in pamant, la aproximativ 3-4 cm, pe un teren de preferinta tratat cu triticale de toamna. In acest fel, bulbii vor avea timp sa se inradacineze corespunzător. De asemenea, distanta recomandata intre randuri este de 15-20 cm, iar intre plante minimum 5 cm, pentru ca fiecare bulb in parte sa poata sa creasca in mod optim.

Dupa ce fiecare bulb este ingropat sub pamant, urmeaza batatorirea. In acest mod, arpagicul va fi izolat termic pentru o eventuala perioada cu temperaturi scazute. Un alt mod de a proteja arpagicul de inghet este turnarea unui strat subtire de compost sau ingrasamant natural.

Trebuie sa tii contca toamna poate fi uneori si secetoasa, iar in aceasta situatie, trebuie sa stropesti cu un furtun plantatia de ceapa, pentru a asigura un minim nivel de umiditate arpagicului.

Recoltarea se face treptat, primavara se culeg frunzele, iat vara bulbii.

Vezi si: Sfaturi utile pentru plantarea pomilor toamna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole