13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cultura cepei. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Ceapa (Allium cepa L.) se cultiva pentru bulbul sau uscat sau frunzele sale verzi. Cultura cepei este cunoscuta de circa 5-6 mii de ani inainte de Hristos. In Antichitate, ceapa era cunoscuta nu numai ca aliment, dar si ca un produs medicinal, datorita continutului in substante nutritive, energetice si catalitice, precum si in unele uleiuri eterice cu gust iute, cu actiuni bactericide, calmante, antiastenice, antiarterosclerotice s.a.

In prezent, ceapa se cultiv peste tot in lume, unde sunt intrunite conditiile
ecologice favorabile. Tarile cu cele mai mari culturi de ceapa sunt: China, India, Rusia, S.U.A., Brazilia, Turcia, Pakistan, Spania si Romania. Totusi, cele mai mari productii se obtin in China, urmat de India si S.U.A.

Cultivarea cepei este relativ simpla, daca sunt asigurate conditiile tehnice specifice. De exemplu, in Romania, cultivarea cepei din arpagic este una dintre primele culturi agricole din an care aduc venituri fermierilor.

Cultura cepei – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba:

-Infiintarea culturii de ceapa

In Romania, soiurile de ceapa de apa sunt bienale, iar soiurile de ceapa de arpagic sunt trienale.

In primul an de cultura, ceapa formeaza la suprafata solului frunzele si o tulpina falsa, iar in sol se formeaza bulbul. Pentru obtinerea bulbilor, ceapa se cultiva in camp, iar in functie de modul de infiintare, exista trei sisteme de cultura:

  • Cultura prin arpagic cu o perioada de vegetatie de 110-130 de zile;
  • Cultura prin semanat direct in camp (ceaclama) cu o perioada de vegetatie este de 130-150 de zile;
  • Cultura prin rasad (ceapa de apa) cu o perioada de vegetatie de 150 de zile.

Cultura cepei prin arpagic

In Romania, se obtin productii ridicate de ceapa din arpagic. Bulbii au o capacitate mare de pastrare peste iarna. Desi cultura prin arpagic este mai scumpa, totusi se mai practica, datorita sigurantei sale, respectiv a unui numar mai mic de factori de risc, deoarece sunt eliminate problemele legate de semanat, germinare si rasarire, precum si cele de atac al agentilor patogeni în faza de rasad sau de asigurare a densittii optime prin rarit. Cel mai mare dezavantaj al culturii cepei uscate prin arpagic este acela ca, prin realizarea sa, cheltuielile sunt mult mai mari ca la cultura de ceaclama. De asemenea, este necesar inca un an din ciclul ontogenetic, pentru
realizarea arpagicului: 1 ha arpagic asigura, în medie, materialul de plantat pentru 10 ha de cultura pentru bulbi.

Semanatul se face in perioada 10-20 martie, cu 7 randuri pe strat, distantate la 15 cm, folosind 80-100 Kg de samanta pentru 1 hectar, la o adancime de 1,5-2 cm. Procedeul se face cu masina de semanat seminte mici.

Pregatirea terenului pentru obtinerea bulbilor de consum se realizeaza in doua etape: toamna si primavara. Toamna se face discuitul pentru desfiintarea culturii anterioare si afanarea solului, nivelarea de intretinere, fertilizarea si erbicidarea.

Plantarea arpagicului este recomandat sa se faca din toamna pentru a avea loc inradacinarea, iar plantarea de primavara se face in perioada 10-20 martie. Arpagicul se face pe strat inaltat, la distanta de 28 cm intre randuri si la 3-4 cm pe rand, adancimea este de 2-3 cm

Dupa plantare, bulbii se acopera cu pamant si se uda bine pentru a prinde radacini. La 100 mp, se folosesc 8-9 kg arpagic.

Terenul unde se cultiva trebuie sa aiba un sol usor, bogat in elemente nutritive si lipsit de buruieni. Lucrarile de pregtire a terenului sunt asemanatoare cu cele pentru cultura de ceapa ceaclama, in varianta de infiintare a culturii primvara. Astfel, in toamna, se distrug sau se strang resturile vegetale. Terenul se las in acest stadiu 2-3 saptamani. Apoi, pana la aratul din toamna se realizeaz fertilizarea de baza care este exclusiv pe baza de ingrasminte minerale, pentru a preveni infestarea cu seminte de buruieni.

Infiintarea culturii. Samanta se pregteste ca la ceapa ceaclama, la care se mai pot aplica si alte tratamente suplimentare de stimulare a germinarii sau de protectie fitosanitar a semintei (de exemplu, 10 minute cu o solutie de sulfat de cupru 0,5%).

Perioada de infiintare a culturii trebuie sa fie cat mai devreme posibil, pana la 5-10 aprilie.

Cultura cepei prin semanat direct in camp (ceapa ceaclama)

Acest tip de cultura permite obtinerea bulbilor pentru consum intr-un singur an si se realizeaza cu cheltuieli mai mici. In conditii tehnice moderne, cultura poate fi complet mecanizata. De asemenea, cultura se poate realiza doar daca sunt asigurate cel putin urmatoarele conditii: soluri usoare si cu fertilitate ridicata, sistem de irigare prin aspersie, dotarea cu semantori de precizie, posibilitti tehnice de erbicidare.

Infiintarea culturii se face toamna tarziu sau primavara devreme (in ambele situatii, terenul se elibereaza de resturile culturii anterioare si se fertilizeaz cu ingramintele prevzute pentru fertilizarea de baza).

Semnatul de toamna se practic mai ales in zonele cu ierni blande, la mijlocul sau la sfaraitul lunii noiembrie, astfel ca semintele sa nu germineze pan la venirea iernii. Pentru a preintampina incoltirea semintelor din toamn si deci distrugerea lor prin inghet, in afara de semnatul efectuat tarziu, rezultate bune se obtin prin mentinerea semintelor inainte de insmantare, timp de 20 ore la temperatura 45-50 grade C, astfel incat continutul in apa al acestora sa scada la 10 %.

In cazul semnatului de primvara, perioada optima in care acesta se efectueaz este cat mai devreme posibil, intre 1 martie-10 aprilie, in functie de zona si de conditiile meteo. In mod obisnuit, pentru semnat, se folosesc
seminte uscate. Pentru a grabi insa rasrirea si a obtine o cultura cat mai
uniforma, se recomanda umectarea semintelor inainte de semnat sau chiar incoltirea acestora.

Aplicarea irigrii este o lucrare indispensabil realizarii unei culturi de
succes, mai ales in conditii de seceta. Primele udari se realizeaza cu norme mai mici si se aplic pentru asigurarea necesarului de apa in fazele de formare a sistemului radicular si a unui aparat foliar de 5-6 frunze. Normele de udare mai mari (300-400 m3 /ha) se aplica in perioada formarii si cresterii bulbului. In total, se aplic 4-6 norme de udare, din care doua cand plantele sunt tinere. Inainte de recoltare, cu circa o luna, este sistata irigarea, pentru a asigura o buna maturare a bulbilor si a preveni imbolnvirea acestora.

Lucrarile de ingrijire constau in masuri de retinere a zapezii, precum si evacuarea apei care balteste in zonele joase. O atentie deosebita la acest tip de cultura se acorda distrugerii buruienilor.

Cultura cepei prin rasad (ceapa de apa)

Acest tip de cultura se practica pe suprafete reduse, pentru consumul ei in stare cruda. Asadar, este un sistem de cultura cu o extindere limitata, datorita tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al fortei de munca.

Semanatul se face in martie-aprilie. Plantarea rasadurilor se face in intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrarile de ingrijire sunt aceleasi ca in cazul cepei de ceaclama.

-Cultura in camp

Se aseamana, partial, cu o cultura din arpagic obisnuit.

Infiintarea culturii se realizeaz in perioada 15-20 septembrie, astfel ca, pana la venirea iernii, bulbii sa porneasc putin in vegetatie, mai ales sa se inradacineze bine. In aceasta faza ei vor suporta cel mai bine conditiile de temperaturi scazute din timpul iernii.

Bulbii se pregatesc pentru plantare asemantor culturii obisnuite prin arpagic.

-Cultura cepei stufat în solarii

Scopul principal al acestei culturi este de a obtine recolte cat mai timpurii
din punct de vedere calendaristic. Cultura este relativ simpla, dar presupune unele cheltuieli suplimentare fata de cultura de camp.

Infiintarea culturii se face din toamna pe terenul din solar foarte bine
pregatit, cu un agrofond corespunzator (gunoi de grajd). Plantarea arpagicului stufat se executa in randuri echidistante la 15 cm, amplasate pe toata latimea traveei sau a solarului tunel, cu o banda de circulatie pe mijloc, de 40-50 cm. La solarul tunel, plantarea se poate realiza si pe trei benzi egale ca latime, desprtite cu poteci de 40 cm. Distanta dintre plante pe rand este cat mai mic posibil.

Consumul de material de plantat este de 2,0-2,5 kg/m2 arpagic stufat sau 1,5-2,0 kg/m2 arpagic de 14-20 mm diametru. Adancimea de plantare este de 3-4 cm.

In mod obisnuit, acoperirea solariilor se face ca in cazul oricaror altor culturi, imediat ce acest lucru este posibil, chiar in ferestrele iernii, daca solariile sunt astfel amenajate ca sa reziste caderilor de zapada. Daca solariile tunel pot rezista cderilor de zapada din timpul iernii, atunci acoperirea lor se poate face toamna, dupa plantare, inainte de venirea ingheturilor. In acest moment, arpagicul trebuie sa fie bine inradacinat.

In a doua jumatate a lunii ianuarie sau mai tarziu de aceasta data se
„provoaca” pornirea in vegetatie a culturii printr-o udare cu apa cald la 18-22 grade C.

Lucrarile de ingrijire se rezum la: reglarea factorilor de microclimat,
praitul sau plivitul, fertilizarea faziala. Factorii de microclimat trebuie sa asigure conditiile necesare cresterii plantelor: cel putin 10-14 grade C, o umiditate a stratului de sol pe o adancime de 15 cm de 75-80% din IUA. Aerisirea se va face tot timpul cand poate sa apar condensul in interiorul solarului. Temperatura din solar, in functie de conditiile meteo, poate sa aiba o variatie foarte mare, dar pentru cazul in care exista posibilitatea de inclzire tehnica suplimentar se recomand totusi temperaturi de peste 10 grade C.

De regula, udarea se efectueaza o dat sau de doua ori pe saptamana, astfel ca solul sa fie mereu umed in limitele mentionate.

Recoltarea se face esalonat, prin rarire, alegand cele mai dezvoltate plante.
Cand conditiile de mediu sunt corespunztoare, recoltarea poate incepe dupa 30-45 de zile de la plantare.

Vezi si: Arpagic/ceapa cioreasca. Ce beneficii si indicatii terapeutice are

Vezi si: Ceapa si usturoiul verde. Ce beneficii au vedetele incontestabile ale primaverii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole