27.9 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Vitaminele si rolul lor in sanatatea organismului

Vitaminele sunt componente importante alimentatiei noastre, ce ne ajuta sa fim sanatosi. De asemenea, cuvantul vitamine provine din latinescul „vita” (viata) care te face sa te gandesti la indispensabilitatea lor. Vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in alimente, iar lipsa lor poate duce la adevarate patologii de nutritie (hipo sau avitaminoze).

Trebuie sa stiti ca exista doua categorii de vitamine: hidrosolubile si liposolubile.

  • Vitaminele hidrosolubile (se dizolva in apa). Organismul nu le poate stoca, iar excesul este eliminat prin urina, fapt ce duce la necesitatea de a le ingera intr-o cantitate mai mare si cu o frecventa mai ridicata. Din aceasta categorie fac parte: complexul B si vitamina C.
  • Vitaminele liposolubile (se dizolva in grasimi). Acestea sunt stocate in tesutul adipos si la nivelul ficatului si rezista in corp zile intregi si chiar luni. Din aceasta categorie fac parte: vitaminele A, D, E, K.

Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obtinute din alimentatie.

Exista multi terapeuti, dar si nutritionisti constienti de importanta remediilor naturale provenind din alimente. Astfel este si cazul lui Jean Valnet, un medic francez care vreme de decenii a urmarit tratarea pacientilor sai folosind in prescriptiile sale plante medicinale, legume, fructe, cereale, miere.

Vezi si: Vitamina K2, o vitamina importanta in preventia Covid-19

Iata lista cu vitamine si rolul lor in sanatatea organismului:

VITAMINA D

Se pare ca singura vitamina ce poate fi sintetizata de catre organism este vitamina D, lucru ce are loc prin actiunea soarelui la nivelul pielii transformand 7-dehydrocholesterol in forma de D3 a vitaminei D.

Care este rolul vitaminei D: aceasta ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente. Totodata, la varstnici, o doza zilnica de vitamina D ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor, iar la copii ajuta la dezvoltarea sistemului osos si la prevenirea rahitismului.

Principalele surse de vitamina D sunt: soarele (15 minute pe zi sunt suficiente), pestele (somon, macrou, ton, sardine, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.

Deficitul de vitamina D duce la urmatoarele probleme: dureri de oase, slabire musculare, oboseala si sete exagerata. La polul opus, un exces de vitamina D duce la: constipatie, reducerea poftei de mancare, deshidratare, astenie, iritabilitate si varsaturi.

Vitamina A:

Aceasta este cunoscuta ca fiind un bun nutrient pentru sanatatii ochilor, prevenind inflamarea acestora si reducand riscul aparitiei cataractei. Totodata, vitamina A ajuta la cresterea imunitatii, pastreaza pielea stralucitoare, fara riduri si alte semne ale imbatranirii si este un factor important in mentinerea sanatatii parului, danturii si gingiilor.

Principalele surse de vitamina A sunt: ficatul, lactatele, galbenusul de ou, fructe si legume verzi (broccoli, spanac), galbene (pepene galben, cartofi), portocalii (morcovi) si rosii (ardei gras, rosii).

Deficitul de vitamina A duce la: modificari degenerative ale ochilor si ale pielii, epitelii traheale, bronsice, ale tractului urinar, ductelor pancreatice, uterului si glandelor salivare; se poate inregistra si o scadere a imunitatii. Totusi, primul semn al deficitului este hemeralopia (pierderea acuitatii vizuale in lumina slaba). La polul opus, excesul de vitamina A duce la: piele uscata, voma, alopecie, hipercalcemie, demineralizari osoase, adenopatii, hiperlipidemie, amenoree, cresterea tensiunii intracraniene cu edem papilar, fibroza hepatica cu hipertensiune portala.
Toate manifestarile intoxicatiei cu vitamina A sunt reversibile dupa incetarea aportului excesiv.

Vitamina E:

Aceasta mai este cunoscuta si ca vitamina fertilitatii, datorita rolului pe care il are in procesul fertilitatii.

Care este rolul vitaminei E: datorita actiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomanda in tratarea urmatoarelor afectiuni: scaderea imunitatii, lupus eritematos diseminat, afectiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiaza biliara, dismenoree, fibrom uterin, astm bronsic, ascita, epilepsie, Parkinson. De asemenea, aceasta vitamina reduce riscul aparitiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigura protectia organismului impotriva dioxidului de azot, a radiatiilor, chimioterapicelor si a fumului de tigara. Si, nu in ultimul rand, mareste fecunditatea, stimuland la barbati formarea spermatozoizilor si asigurand buna desfasurarea a sarcinii la femei.

Surse de vitamina E: cereale integrale, germeni de grau, uleiuri vegetale, avocado, galbenus de ou, seminte (nuci, arahide, alune, migdale), ficat.

Deficitul de vitamina E duce la amemie hemolitica, afectiuni neurologice cu evolutie lent progresiva, caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilitatii proprioceptive si vibratorii, distrofii musculare, cresterea cantitatii de colesterol si instalarea aterosclerozei. La polul opus, excesul duce la oligospermie, azoospermie in cazul barbatilor, iar la femei involutie ovariana si tulburari ale ciclului menstrual, scade absorbtia de vitamina K si creste astfel riscul producerii de hemoragii.

Vitamina K:


Numita si “vitamina antihemoragica”, aceasta ajuta la coagularea sangelui, iar in lipsa unui aport suficient chiar si o mica taietura ar putea cauza sangerarea continua.

Astfel, rolul acestei vitamine este acela de prevenire a hemoragiilor, afectiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruatii abundente si dureroase, impiedica formarea pietrelor la rinichi, va poate feri de greata, stari de voma, osteoporoza, artrita si alte afectiuni ale oaselor si favorizeaza refacerea epidermei dupa interventiile chirurgicale.

Surse de vitamina K: spanacul, broccoli, salata, varza, fenicul, patrunjel, naut, germenii de grau, uleiul de rapita si masline, ficat de vita, ceai verde.

Un deficit de vitamina K poate duce la o slaba coagulare a sangelui, sangerari ale gingiilor, hemoragii nazale, sange in urina sau in scaun, sangerare abundenta la menstruatie, o durata de sangerare mai mare cand te tai, vanataile fara motiv, anemie, precum si un risc crescut al hemoragiilor interne si o anume fragilitate osoasa. La polul opus, excesul poate duce la aparitia anemiei, din cauza distrugerii globulelor rosii din organism, dar si la intoxicatii la nivelul ficatului.

VITAMINA B1 (Tiamina):

Aceasta mai este cunoscuta si ca „vitamina bunei dispozitii sau a performantei intelectuale”, fiind astfel indispensabila sanatatii fizice si psihice, cu efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Surse de vitamina B1: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vita, tonul, tiparul, taratele si painea din cereale integrale, orezul brun, seminte ( floarea-soarelui, nuci, alune), fasole, linte si cartofi.

Un deficit de vitamina B1 duce la afectiuni cardiace, afectiuni cerebrale, anorexie, anxietate, astenie, confuzie mintala, depresie, diminuarea memoriei, gastrita, insuficienta hepatica, lipsa de coordonare motorie, nevralgii, polineuropatii, scaderea imunitatii, scaderea tonusului muscular, tulburari ale vederii, tulburari psihice severe.
Excesul de vitamina B1 se elimina rapid prin urina.

VITAMINA B2 (Riboflavina):

Numita si riboflavina, aceasta participa activ in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii, precum si a celulelor rosii ale sangelui. Rolul sau este de a stimula cresterea organismelor tinere si participa alaturi de vitamina A in procesul vederii.

Surse de vitamina B2: drojdie de bere, carnea de pui, ficat, lactate, oua, peste, legumele cu frunze verzi, migdale, ciuperci, soia.

Deficitul de vitamina B2: senzatie de arsura si mancarime in jurul ochilor, cataracta, fotosensibilitate, par gras, lipsit de luciu, unghii casante, buze crapate, scaderea rezistentei la efort si la infectii, retard de crestere, dermatite si inflamatii ale limbii. Excesul de vitamina B2 se elimina rapid prin urina.

VITAMINA B3 (niacina)

Aceasta face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile. Acestea contribuie la sanatatea ochilor, a pielii si a parului, dar si la functionarea normala a sistemului nervos.

Vitamina B3 este una dintre vitaminele cu cea mai mare stabilitate. Aceasta este rezistenta la expunerea la caldura, lumina, aer, fiind totodata rezistenta si in mediu acid si alcalin.

Principalul rol al acestei vitamine este acela de a transforma alimentele consumate in energie, prin stimularea activitatii enzimatice.

Principalele surse de vitamina B3 sunt: seminte (dovleac, arahide, migdale), alimentele de origine animala (ficat, carnea de pui, carnea de curcan, ton, macrou, sardine, oua, branza, lapte), fasole, ciuperci.

Vitamina B3 este bine absorbita la administrarea pe cale orala si nu poate fi stocata in organism si utilizata mai tarziu. Din acest motiv, aportul sau este foarte important.

Deficitul acesteia duce la urmatoarele afectiuni: dermatita, dementa si diaree. Intrucat excesul de vitamina B3 este eliminat prin urina, nu exista riscuri cu privire la aportul marit.

VITAMINA B5 (acidul pantotenic):

Cunoscuta si ca “vitamina antistres” si „elixirul tineretii”, pe langa faptul ca joaca un rol important in descompunerea grasimilor si a carbohidratilor pentru producerea de energie, grabeste vindecarea ranilor si operatiilor chirurgicale, fiind eficienta in acnee, artrita reumatoida, reduce durerile articulare si inflamatiile, reduce depresia si anxietatea si mentine sanatatea sistemului nervos, previne imbatranirea prematura, reduce pigmentarea tenului si aparitia ridurilor, reduce oboseala, previne aparitia matretii si a candidozei.

Surse de vitamina B5: drojdia de bere, ficat, alune, ciuperci, ovaz, germeni de grau, broccoli, orez brun, ardei iuti, avocado, conopida.

Deficitul de vitamina B5: starile de oboseala, insomnia, caderea parului, greata, contractii musculare, depresie, dureri de cap. Excesul duce la aparitia diareei, sensibilitate dentara si risc crescut de sangerare.

VITAMINA B6 (piridoxina):

Aceasta ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu si potasiu din organism, cat si la producerea globulelor rosii din sange. Este legata de imunitatea fata de cancer si ajuta la combaterea formarii homocisteinelor. De asemenea, contribuie si la normalizarea schimbarilor hormonale la femei si la sistemul imunitar.

Surse de vitamina B6: carne de pui, ficat de porc, peste (somon, ton, hering, sardine), lapte, oua, nuci, alune, porumb, semintele de floarea soarelui, germenii de grau, cerealele si painea integrala, dovlecei, banane, spanac, pastai verzi, cartofi, mango si avocado.

Deficitul de vitamina B6 duce la slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala, piele uscata, pierdere in greutate, tulburari neurologice, inflamatii ale limbii. Excesul apara foarte rar, dar cand apare, persoana se poate confrunta cu fotosensibilitate, arsuri stomacale, greata, tulburari senzitive si motorii.

VITAMINA B7 (biotina):

Aceasta are rolul de a interveni in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi amanati si a glucozei. Vitamina B7 impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si ale vezicii biliare.

Surse de vitamina B7: drojdie de bere, carne, creier, inima, ficat si rinichi, galbenus de ou, produse lactate, lapte, anumite legume, cerealele integrale, porumbul, melasa, papadie, nuci, ciuperci, spanac, rosii, morcovi. Totodata, trebuie sa stii ca aceasta vitamina mai este sintetizata partial si de flora intestinala.

Deficitul de vitamina B7: anorexie, greata, caderea parului, reactii inflamatorii ale limbii, dermatita la nivelul pielii sau reactii inflamatorii cutanate, unghii casante, anemie, dureri musculare, disconfort al pielii, probleme cardiace, cresterea nivelului de colesterol in sange, scaderea tensiunii arteriale, stari depresive, mialgie, oboseala severa, halucinatii, paloare, fragilitatea unghiilor, sensibilitate la infectii, iritatii, performanta scazuta si lipsa de concentrare. Excesul de vitamina B7:
Intrucat excesul de vitamina B7 este eliminat prin urina, nu exista riscuri cu privire la aportul marit.

VITAMINA B9 (acid folic):

Aceasta joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos si osos al fatului, imbunatateste fertilitatea, reduce riscul de infarct miocardic, ajuta la cicatrizarea ranilor, intareste firul de par si unghiile si este foarte important in procesul de crestere rapida.

Surse de vitamina B9: legumele cu frunze verzi, fasole, mazare, linte, galbenus de ou, drojdie de bere, lactate si branzeturi fermentate, cereale, seminte, carne de pasare si organe, fructe in coaja lemnoasa (nuci, migdale), citrice, banane.

Deficitul de acid folic: scaderi in greutate, tulburari digestive, inflamatii in corp, palpitatii, gingivita, dureri de cap, schimbari bruste de dispozitie, oboseala, eczeme si paloare. Excesul pe termen lung poate duce la reducerea capacitatii organismului de a absorbi unele minerale si poate agrava afectiunile colonului.

Vitamina B12 (ciancobalamina):

Este necesara pentru functionarea normala a sistemului nervos si a creierului, pentru sinteza hemoglobinei (substanta responsabila de transportul oxigenului in sange), metabolismul normal al lipidelor si proteinelor, dezvoltarea normala a tubului neural la fat, este responsabila de sinteza de energie in organism, ajuta la arderea grasimilor si este foarte importanta pentru sanatatea creierului.

Surse de vitamina B12: carne (vita, porc), ficat si rinichi, lactate, oua, peste (hering, macrou, ton, somon, fructe de mare).

Deficitul de vitamina B12: constipatie, pierderi de memorie, dificultati in mersul pe jos, anemie, tulburari ale starii de spirit, amorteala, inflamarea limbii, dezorientare, dementa. Excesul poate creste riscul de dezvoltare a anumitor celule canceroase in stadiu latent iar pentru persoanele diagnosticate cu cancer, hipervitaminoza poate duce la extinderea celulelor tumorale si un risc crescut de crize de astm bronsic.

VITAMINA C (Acidul ascorbic):

Aceasta reprezinta un bun antioxidante ce contribuie la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile, vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Din acest motiv, trebuie sa o procuram din alimente sau din alte surse.

Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor, incetineste procesul de imbatranire, previne aparitia astmului si a alergiilor, are proprietati antiinfectioase remarcabile, accelereaza vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor, participa la sinteza fibrelor de colagen, a cartilajelor si oaselor, precum si la sinteza hormonilor cortico-suprarenalieni. De asemenea, aceasta scade colesterolul sangvin, protejeaza organismul fata de substantele cancerigene si creste si mentine randamentul fizic.

Surse de vitamina C: legume (cartof, rosii) si fructe (citrice, capsuni, ananas, kiwi). Vezi mai multe AICI.

Deficitul de vitamina C duce la scorbut (deficit de vit.C), oboseala, dureri osteoarticulare, edeme, gingivita, hemoragii. Excesul de vitamina C nu provoaca neplaceri, ea se elimina rapid prin urina, pe cand carenta sa produce scorbut.

Vezi si: Care este timpul de digerare al alimentelor. Tabel util sanatatii tale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole