19.4 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Uleiul din seminte de susan pentru cancerul la san

Semintele de susan sunt pline de grasimi nesaturate sanatoase, fiind totodata o sursa excelenta de omega-3 si omega-6. De asemenea, furnizeaza fibre solubile, fitochimice, care pot proteja impotriva multor boli, inclusiv cancer. Semintele de susan contin minerale si fitoestrogeni utili care ajuta la reglarea productiei de estrogen a organismului. Mai mult, sunt cunoscute pentru a impiedica producerea si raspandirea anumitor celule tumorale. Iata de ce sunt bune semintele de susan in prevenirea cancerului de san.

Uleiul din seminte de susan are proprietati antioxidante puternice

Semintele de susan sunt o sursa dietetica abundenta in cupru si fier si, de asemenea, contin calciu, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc si mai multe vitamine B. Semintele de susan au proprietati antimicrobiene, iar uleiul de susan s-a dovedit a avea proprietati antioxidante, antihipertensive, anti colesterol si alte lipide, dar si proprietati de scadere a glucozei in plasma. S-a demonstrat ca un consum regulat de seminte de susan imbunatateste sanatatea oaselor.

Semintele de susan contin, de asemenea, lignani (sesamolin si sesamol) care s-au dovedit a avea proprietati anti-cancer. Lignanul este un tip de fitoestrogen gasit in principal in tesuturile lemnoase sau fibroase ale unei varietati de alimente, inclusiv seminte, produse din cereale integrale si unele fructe si legume. S-a dovedit ca sesamolul inhiba sinteza melaninei in celulele melanomului de soarece, ducand la viabilitatea redusa si la proliferarea celulelor.

S-a dovedit ca glucozidele de sesaminol inhiba carcinogeneza leziunilor premaligne ale colonului de sobolan in laborator. Un studiu coreean a descoperit ca un consum frecvent de ulei din seminte de susan a fost asociat cu riscul redus de cancer la stomac.

Semintele de susan protejeaza impotriva cancerului la san

Un studiu a aratat ca semintele de susan, bogate in Lignan, protejeaza impotriva cancerului de san. Acest studiu a determinat efectele interactive ale semintelor de susan bogate in lignan si TAM asupra cresterii tumorii la ssn MCF-7, responsabile de estrogen si a sanatatii oaselor la soarecii atimici ovariectomizati in conditii simulate de premenopauza.

Un studiu al femeilor chineze a descoperit o reducere a riscului de cancer la san in randul femeilor care au folosit ulei de susan pentru gatit, comparativ cu cele care nu au facut-o. Semintele de susan contin niveluri relativ ridicate de cupru, care ar putea contribui la angiogeneza si metastaza cancerului de ssn, in special la femeile cu cancer inflamator de san (IBC) sau triplu negativ (ER- / PR- / HER2-).

Incorporarea uleiului de susan intr-o dieta bogata in legume ar putea reduce riscul de cancer de san prin cresterea biodisponibilitatii carotenoidelor si prin actiunile chemopreventive ale lignansului de susan.

Folositi alternative sanatoase daca nu va place uleiul din seminte de susan

Uleiul de susan puternic rafinat este mai putin de dorit decat uleiul de susan extra-virgin sau presat la rece, deoarece rafinarea reduce foarte mult continutul de lignina din ulei. Uleiul de susan presat la rece, obtinut din seminte de susan crud, este aproape incolor.

Pentru cei carora nu le place gustul uleiului de seminte de susan, exista alternative. Tahini este facut din seminte de susan prajite si macinate si, prin urmare, are un gust cu totul diferit de uleiul pur. Tahini contine, de asemenea, aproximativ 33 mg de lignani per lingurita (sau 5 grame), astfel incat doar o cantitate mica este suficienta.

O dieta variata in alimente este intotdeauna o idee buna si acelasi lucru este valabil si pentru spulimentarea cu lignani. Studiile au legat direct consumul de seminte de susan si de ulei de seminte de susan cu riscul de cancer de san mai mic. O alternativa simpla este consumul de ulei de seminte de susan prin gatirea humusului acasa pentru asigurarea administrarii de lignani.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole