Humus facut in casa. Reteta rapida si simpla

humus-facut-in-casa

Este perioada postului si tot mai multa lume prefera sa isi faca acasa cele mai bune preparate. Humusul este un deliciu care se gaseste in toate magazinele, insa nu este la fel de sanataos ca cel preparat in casele noastre. Azi va prezentam cum sa faceti rapid humus acasa. Nu mai este cazul sa va cumparati humus in plastic cu diferiti conservanti nesanatosi. Nu exista uleiuri sau aditivi nesanatosi in aceasta reteta.

Nautul este benefic pentru sanatatea digestiva, asigurand aproximativ 15 g de fibra la o cană, cu 75% fibre insolubile, care ajuta la eliminarea scaunului. Este o sursa excelenta de proteine ​​vegetale, oferind 15 grame de proteine ​​la o cana.

Alte beneficii ale nautului pe care trebuie sa le stiti:

  • Nautul este aliment de baza pentru cei care au renuntat la consumul de carne, el contine multe proteine si da o senzatie de satietate rapida, ceea ce il face perfect pentru cine doreste sa se mentina;
  • Nautul contine vitaminele B6 si B9, fibre si multe minerale, precum mangan, acid folic, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc;
  • Fiind plin de antioxidanti, precum miricetina sau kaempferol, nautul ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi;
  • Nautul, datorita continutului mare de fibre, reduce pofta de alte mancaruri si ajuta la scaderea colesterolului LDL, regland totodata nivelul zaharului din sange;
  • O cana de naut boabe fiert contine 269 de calorii, 15 grame de proteine, 12 grame de fibre, 8 grame de zahar, 45 carbohidrati.

Usturoiul ajuta la scaderea nivelului de colesterol atunci cand este consumat zilnic si s-a dovedit ca prezinta proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii.

Alte beneficii ale usturoiului:

  • usturoiul intareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiilor respiratorii. Iarna, usturoiul este ideal de consumat deoarece tine la distanta raceala si gripa (un remediu popular spune sa mananci un catel de usturoi inmuiat in miere inca de la primul simptom de raceala);
  • usturoiul poate ajuta si la prevenirea mai multor tipuri de cancer (cancerul de vezica urinara, cancer de prostata, cancer de san, cancerul de colon si cancerul de stomac);
  • tine sub control diabetul. Usturoiul regleaza zaharul din sange, deoarece mareste nivelul de insulina in sange;
  • usturoiul are efecte benefice si asupra pielii. Consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata.

Patrunjelul are numeroase beneficii pentru sanatate si se recomanda consumul cat mai des in salate, in sucuri si in mancarurile gatite. Conform cercetatorilor efectuate de-a lungul anilor, frunzele si radacina de patrunjel sunt foarte benefice pentru rinichi. Administrat sub forma de suc, cate 50 ml zilnic din fiecare, previne si combate nefrita, pielo-nefrita si cistita. De asemenea, patrunjelul mareste diureza, previne formarea calculilor renali si ajuta la eliminarea celor existenti.

Cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa refac pofta de mancare si activeaza digestia, fiind un bun remediu si in caz de anorexie sau greata. De asemenea, si radacina de patrunjel este un garant al bunei digestii, deoarece stimuleaza producerea de sucuri gastrice, stimuleaza miscarile musculaturii netede a tubului digestiv, are efecte carminative, prevenind formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale.


Ingrediente reteta de humus facut in casa

  • 2 catei de usturoi
  • 1 – 1/2 cani (1 cutie, scurse) de boabe de naut fierte
  • 2 linguri tahini
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 3 linguri suc de lamaie stors proaspat (de la 1 lamaie)
  • 1/2 lingurita de boia de ardei
  • 1/4 lingurita sare roz, sau mai mult dupa gust
  • 2 linguri de patrunjel, tocate marunt

Cum se prepara: Adaugati usturoiul intr-un blender cu viteza mare si amestecati cateva secunde pentru a il toca bine. Adaugati nautul, tahini, uleiul de masline, sucul de lamaie, condimentele si patrunjelul. Amestecati pana obtineti o crema moale si neteda. Se transfera apoi intr-un castron si se serveste alaturi de snack-ul preferat.

You may also like...