14.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Top 9 beneficii ale isopului

Isopul (Hyssopus officinalis) este o planta perena, cultivata frecvent in gradinile cu plante medicinale si ca ornament. De regula, planta prefera locurile stancoase, uscate si pietroase. Este o specie rezistenta si poate rezista la uscare. Apicultorii folosesc planta pentru a atrage albinele si pentru a produce o miere parfumata. Totodata, isopul are si beneficii pentru sanatate.

De-a lungul timpului, isopul a fost folosit in multe moduri diferite, inclusiv in scopuri culinare si medicinale (ceaiuri, ulei esential, tincturi).

Datorita continutului bogat de ulei esential si a diferitelor ingrediente active (tuyona, acid rosmarinic, acid cafeic, cineol si alti antioxidanti), isopul aceasta poate oferi o serie de efecte linistitoare si terapeutice.

!!!Cercetarile asupra isopului sunt inca in stadii incipiente, dar multe dintre ele sunt promitatoare.  

Beneficiile isopului

1-Amelioreaza afectiunile respiratorii (raceala, astm, bronsita)

Isopul are efect antispastic, adica amelioreaza spasmele din sistemul respirator si calmeaza tusea. In plus, este si un bun expectorant – elimina flegma care s-a depus in caile respiratorii. Aceasta proprietate ajuta la vindecarea infectiilor de la raceala comuna si ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi servirea ca remediu natural pentru bronsita. Cel mai bun mod de a calma gatul si sistemul respirator este sa bei ceai de isop sau sa adaugi cateva picaturi de ulei in gat.

2-Ajuta la eliminarea parazitilor din tractul gastrointestinal

Uleiul de isop are proprietati vermifuge, uleiul de isop elimina lucrarile parazitare, in special in intestine. Eliminarea acestora din organism este importanta, deoarece ei se hranesc cu gazda, perturband absorbtia nutrientilor si pot slabi sistemul imunitar.

3-Cresterea circulatiei, imbunatatind oxigenarea in intregul corp

Isopul imbunatateste circulatia datorita proprietatilor sale antireumatice. Prin urmare, planta poate functiona ca un remediu natural pentru guta, reumatism, artrita si umflaturi. Totodata, uleiul de isop este un bun remediu si pentru hemoroizi.

4-Ajuta la cresterea imunitatii

Isopul imbunatateste circulatia si digestia, in timp ce ucide bacteriile si parazitii, iar toate aceste beneficii stimuleaza sistemul imunitar sa functioneze corect.

5-Este eficient in tratarea durerilor musculare si a inflamatiei

Un studiu realizat la Departamentul de Farmacologie a Substantelor Naturale si Fiziologie Generala din Italia a constatat ca uleiul de isop are efect de relaxare musculara. Tratamentul cu ulei de isop inhiba contractiile si reduce amplitudinea miscarilor spontane. Prin urmare, proprietatile antispasmotice ale uleiului de isop pot ajuta la tratarea naturala a durerilor musculare si a crampelor.

6-Apara organismului de infectii

Uleiul de isopul dispune de proprietati antiseptice care lupta impotriva infectiilor si ucide bacteriile. De asemenea, planta ajuta si la vindecarea taieturilor profunde, a cicatricilor, a muscaturilor de insecte si este un bun remediu si in caz de acnee.

In plus, in urma unui studiu realizat la Departamentul de Virologie, s-a observat ca uleiul de isop lupta impotriva herpesului genital (o infectie cronica, persistenta, care se raspandeste eficient si tacut ca o boala cu transmitere sexuala). Studiul a constatat ca uleiul de isop a scazut formarea placii cu peste 90 %.

7-Eficient in afectiunile digestive

Uleiul de isop este un bun stimulent digestiv, astfel incat creste productia de secretii, cum ar fi bila, enzimele digestive si acidul. Totodata, acesta este de ajutor si in cazul gazelor intestinale, indigestie si pierderea poftei de mancare.

8-Calmeaza simptomele premenstruale (ex: schimbari bruste de dispozitie, crampe)

Datorita proprietatilor antispastice, planta calmeaza crampe extreme si durerea de pe parcursul perioadelor menstruale abundente.

9-Poate avea proprietati anti-cancer

O analiza din 2014 a observat ca plantele din familia Lamiaceae, inclusiv isopul, pot distruge celulele canceroase. Totodata, un studiu publicat in 2017 a ajuns la concluzia ca uleiurile si extractele de isop au potentialul de a ucide celulele canceroase de col uterin. Totusi, studiul a fost efectuat intr-un laborator si nu pe subiecti umani.

Efecte secundare

Planta este contraindicata in sarcina si alaptare. De asemenea, in unele cazuri rare, utilizarea uleiului de isop poate creste sansele de convulsii, in special la copii.De aceea, ca si in cazul oricarui remediu pe baza de plante, este indicat sa discuti cu un specialist inainte de a adauga planta in dieta ta.

Vezi si: Ceaiuri indicate si contraindicate in sarcina

Vezi si: Piperul. De ce este recomandat sa il incluzi in dieta ta zilnica

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole