20.5 C
București
miercuri, mai 1, 2024

Isopul, remediul natural de nadejde in tratarea bolilor de plamani

“Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati…” spune unul din Psalmii lui David. Isopul este considerata planta sfanta, ea este vesnic verde, florile plantei sunt in trei varietati de culoare, rosie, albastra sau alba. Pe langa valoarea terapeutica, planta isop are si valoare condimentala speciala. Iata remediul natural de nadejde in tratarea bolilor de plamani.

Isopul, remediu excelent pentru plamani

Isopul sau Hyssopus officinalis se foloseste in tratarea multor boli, dar este un remediu excelent pentru bolile de plamani, de la simpla tuse la infectii in gat, probleme ale sinusurilor, astm si bronsita. In plus, aceasta planta minunata actioneaza ca un purificator al sangelui. De asemenea, are efecte pozitive si asupra vaselor capilare, prin scaderea fragilitatii acestora.

Planta isi are originea in Orientul Mijlociu si Sudul Europei. Ea este foarte eficienta si in tratamentul bolilor de ficat, in hepatita, balonari, arsuri la stomac, leucoree, amenoree si reumatism cronic.

Citeste si: Isopul. Cele mai importante efecte terapeutice ale plantei sfinte.

Isopul, condiment valoros in mancaruri si bauturi

Planta isop face parte din familia mentei, dar florile semana cu cele ale lavandei si are un gust picant aromat, usor amarui. Se foloseste cu incredere si in prepararea mancarurilor, precum supa de fasole sau de cartofi, dar si in macaruri mai grase. Nu are o aroma puternica, de aceea se combina cu alte ierburi la fel de slabe in aroma.

Frunzele verzi de isop se pot adauga in salate, alaturi sau in loc de busuioc. Cateva frunze de isop dau savoare unui preparat final sau unei marinade. Iar frumoasele flori se pot folosi pentru ornamentarea salatelor.

Ca si condiment in mancaruri satioase, planta compenseaza efectul negativ asupra ficatului, impiedicand infiltrarea grasa a acestora, drenand si activand ficatul. Frunzele proaspete se freaca cu sare si putin otet sau zeama de lamaie, se amesteca cu unt si se adauga la fripturile la gratar, la peste prajit sau la legume fierte natur, precum morcovi, cartofi, fasole verde. Planta isop alaturi de usturoi taiati felii, merge excelent pentru impanarea fripturii la cuptor.

In Franta, isopul se foloseste pentru prepararea unei delicioase branze de casa, dar si in prepararea uleiurilor aromate. Se mai foloseste ca un ingredient de mare valoare in reteta lichiorului de Chartreuse, o bautura fina ce trebuie incercata. Mai mult, frunzele, tulpina si florile de isop sunt aromate, dand prin distilare o esenta foarte apreciata in parfumerie, aromaterapie si in cosmetica.

Planta isop in aromaterapie

Uleiul esential de isop se utilizeaza in stare pura sau in combinatie cu alte uleiuri compatibile, pentru imbogatirea produselor cosmetice. Se foloseste, de asemenea ca si ingredient de baza pentru masaj, baie aromatica, dusuri, comprese, aromatizoare pentru incaperi.

Parfumul sau in nota de mijloc este interesant, greu de descris, neasemanandu-se cu nicio alta esenta. Mai degraba este un amalgam de aroma de busuioc, geraniu si cimbru. Are gust fierbinte, amar si puternic asupra mintii, inlaturand imediat gandurile negative si dand o senzatie de voiciune, de claritate.

In aromaterapie, planta isop se foloseste pentru afectiunile sistemului nervos, in stari de neliniste, stres, nervozitate excesiva, oboseala. Este recunoscut pentru echilibrarea emotionala. Bulgarii efervescenti cu isop au efect calmant, revigorant, antiseptic. Sapunul cu isop curata, reimprospateaza si tonifiaza, fiind recomandat pentru toate tipurile de piele. Sarea de baie cu ulei esential de isop are actiune antibacteriana si cicatrizanta in afectiunile pielii, prevenind infectiile.

Planta isop amelioreaza tusea si alte simptome ale racelii

In medicina populara, isopul este folosit pentru ameliorarea simptomelor de raceala. Se stie ca reduce durerile de gat si amelioreaza tusea. Dar poate fi folosit si pentru a atenua boli respiratorii mai grave, precum astmul, potrivit unor studii facute pe animale.

Cerecetatorii au observat ca isopul ar putea avea o utilizare medicamentoasa viitoare, deoarece antioxidantii pot lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca stresul oxidativ. Stresul oxidativ este asociat cu boli precum diabetul de tip 2 si cancer.

Uleiul de siop poate actiona ca un antibiotic natural, in combaterea anumitor infectii. Acestea pot fi infectii respiratorii superioare, infectii ale tractului urinar si infectii ale pielii. De asemenea, efectele antimicrobiene si antiinflamatorii il fac excelent pentru iritarea usoara a pielii. Este foarte bun pentru arsuri minore, mici taieturi si chiar degeraturi.

Efecte secundare ale uleiului esential de isop:

  • Poate provoca reactii adverse;
  • Poate provoca reactii alergice: eruptii rosii, piele iritata, urticarie, uscaciune a pielii, umflatura a pielii, stranut;
  • Nu se foloseste intern, deoarece pot aparea: greata, diaree, durere abdominala, anxietate, tremur.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole