14.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Isop – Utilizari in gastronomie, frumusete si aromaterapie

Pe langa folosirea in scop terapeutic, plantele medicinale si aromatice au numeroase alte utilizari. Acestea sunt foarte utile in bucatarie, in obtinerea de produse pentru igiena si infrumusetare, dar si in aromoterapie, datorita uleiuri eterice pe care acestea le contin.

Astfel, isopul sau „planta sfanta”, cum mai este cunoscuta, este un remediu excelent in tratarea multor afectiuni (ex: boli de plamani, tuse, astm, bronsita, purificator al sangelui, boli de ficat etc.), dar are si o valoare condimentara speciala.

Isop – Utilizari in gastronomie

Isopul ar trebui folosit cat mai des posibil, mai ales pentru gustul sau picant-aromat, usor amarui. Aceasta planta poate fi folosita la prepararea unor mancaruri simple, ca supa de cartofi sau fasole, precum si a unor mancaruri grase. Totodata, frunzele sale verzi pot fi adauga in salate, alaturi sau in loc de busuioc. Doar cateva frunze sunt suficiente pentru a da aroma unui preparat final. In plus, florile de isop pot fi si ele utilizate la ornamentarea salatelor.

Bucatarii renumiti spun ca frunzele proaspete, frecate cu sare, putina zeama de lamaie si unt sunt un delicios adaos pe fripturile la gratar, peste prajit sau legumele fierte natur (cartofi, fasole verde, morcovi).

Pentru impanarea fripturii la cuptor, foarte bine se preteaza isopul asociat cu usturoi. De asemenea, isopul se poate folosi si la prepararea branzei de casa, dar si ca prim ingredient la prepararea ceaiului sau a bauturilor alcooloce, de exemplu lichiorului de Chartreuse.

Vezi si: Sovarf – Utilizari in gastronomie, frumusete si aromaterapie

Isop – Utilizari in frumusete si aromaterapie

Uleiul esential de isop este foarte apreciat in parfumerie, aromoterapie si cosmetica. Acesta se utilizeaza in stare pura sau in compozitie cu uleiurile esentiale compatibile. Aceste compozitii se pot utiliza pentru imbogatirea produselor cosmetice, masaj, baie, dus-aromatic, comprese, aromatizoare pentru incaperi.

Uleiul de isop are efecte antimicrobiene si antiinflamatorii, ceea ce il fac o optiune de tratament pentru iritarea usoara a pielii (arsuri minore, taieturi mici, degeraturi, eczema, psoriazis etc.).

Parfumul sau se aseamana combinatia dintre busuioc, cimbru si geraniu. Astfel, in aromoterapie, isopul este indicat in starile de neliniste, stres, tristete, nervozitate si oboseala, avand rolul de a calma si echilibra starea emotional.

Vezi si: Anghinare – Utilizari in gastronomie si frumusete

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole