Top 5 cele mai sanatoase fructe uscate. Vitaminele din timpul iernii

Fructele uscate sunt o sursa nepretuita de energie pe timpul iernii. Acestea au, in general, aceleasi beneficii ca si cele proaspete, astfel continutul de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti ramane aproape intact dupa uscare.

Trebuie stiut ca fructele uscate sunt recomandate tuturor, de la copii, adolescenti, femei insarcinate, sportivi si pana la varstnici sau persoane aflate in convalescenta, deoarece ele ii furnizeaza rapid organismului o cantitate importanta de energie.

Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai sanatoase fructe uscate si beneficiile acestora:

1. Cele mai sanatoase fructe uscate – STAFIDE

Stafidele se obtin din ucarea strugurilor fara samburi. In compozitia acestora se regasesc vitaminele C, E, K, un complex de vitamina B si minerale, precum acid ascorbic, niacina piridoxina, fier, potasiu, mangan, sodiu, zinc si fosfor. Totodata, aceste fructe uscate contin si foarte multi antioxidanti: flavonoide si fenoli. Cele mai importante beneficii ale consumului de stafide sunt:

  • stafidele ajuta la reducerea aciditatii gastrice, prevenindu-se, astfel, riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace
  • reduc tensiunea arteriala
  • continutul bogat de fier si complexul de vitamina B ajuta la ameliorarea anemiei
  • stafidele ajuta la intarirea sistemului imunitar
  • ajuta la reducerea febrei si distrugerea bacteriilor si a virusurilor, astfel incat ne protejeaza de raceli sau de alte viroze respiratorii
  • antioxidantii din stafide protejeaza vederea de radicalii liberi, diminuand riscul de afectiuni oculare degenerative, cum este cataracta
  • stafidele contin acid oleanoic, substanta esentiala pentru pastrarea sanatatii dintilor
  • continutul mare de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal si la eliminarea mai rapida a toxinelor din corp
  • reduc riscul aparitiei cancerului de stomac si de colon
  • au un indice glicemic mediu spre scazut, sunt foar­te bogate in fibre si faciliteaza digestia, ajutand la slabit
  • stafidele normalizeaza nivelul glicemiei si al coleste­rolu­lui, si le tin sub control (pot fi consumate chiar de diabetici, in cantitati mici)

2. Cele mai sanatoase fructe uscate – CURMALE

Curmalele uscate contin toate vitaminele (in afara de E si H), fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan. Se considera ca o curmala reprezinta necesarul minim pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Cele mai importante beneficii ale consumului de curmale uscate sunt:

  • au efect laxativ, ajutand la evacuarea intesti­nala
  • protejeaza organismul impotriva infectiilor respiratorii, a racelilor
  • contribuie la intarzierea imbatranirii
  • reprezinta un aliment excelent in cazurile de astenie si de convalescenta, anemie, efort fizic, sarcina sau pentru varstnici
  • previn cancerul abdominal

3. Cele mai sanatoase fructe uscate – SMOCHINE

Smochinele uscate contin potasiu, magneziu, fier, vitamina K. Arabii le considerau un leac uni­versal, si le includeau in majoritatea preparatelor culinare. Cele mai importante beneficii ale consumului de smochine uscate sunt:

  • smochinele uscate au proprietati diuretice, laxative si emoliente
  • sunt hranitoare si tonifiante (recomandate persoanelor aflate in convalescenta, batranilor si copiilor)
  • sunt recomandate pentru sustinerea efortului intelectual
  • reprezinta un remediu eficient pentru inflamatiile si secretiile in exces ale aparatului respirator
  • datorita magneziului, smochinele ajuta la o mai buna functionare a sistemului nervos
  • intaresc imunitatea
  • sunt benefice în cazurile de astenie
  • fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor

4. Cele mai sanatoase fructe uscate – PRUNE

Prunele uscate reprezinta o sursa bogata de vitamine -A, C si vitaminele din grupul B, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. Prunele au in compozitia lor resveratrol, o substanta considerata ca fiind cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Cele mai importante beneficii ale consumului de prune uscate sunt:

  • datorita continutului mare de fibre si sorbitol, prunele sunt un puternic laxativ natural
  • prunele uscate ajuta la prevenirea osteoporozei
  • reduc infla­matiile tubului digestiv, decongestioneaza ficatul
  • ajuta la pre­veni­rea bolilor de inima
  • fibrele alimentare continute de aceste fructe previn aparitia diferitelor cancere, in special a celui de colon

5. Fructe uscate sanatoase – CAISE

Caisele uscate contin vitamina A, C, B si beta-caroten. Cele mai importante beneficii ale consumului de caise uscate sunt:

  • combat lipsa de vitamina A si anemia
  •  ajuta in cazurile de con­sti­patiei, stimuland activitatea sto­macului, a ficatului si a metabolismului
  •  sunt un bun stimulent pentru imunitate
  •  ajuta in starile depresive

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...