Prunele uscate – 5 beneficii surprinzatoare pentru sanatatea ta

Conform cercetarilor efectuate in ultimul timp, prunele uscate sunt considerate un aliment delicios, dar si un medicament extrem de sanatos. Un consum regulat de prune uscate poate aduce o multime de beneficii pentru sanatate, datorita cantitatii imense de antioxidanti care se regasesc in aceste fructe delicioase.

Prune uscate – Proprietati:

Prunele uscate au un continut bogat de vitamine (A, C si grupul B), minerale (calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier) si fibre. De asemenea, culoarea inchisa a fructelor este data de resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant, care reuseste sa incetineasca inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca.

Prune uscate – Beneficii:

1.Prunele uscate ajuta la o digestie mai buna

Un consum regulat de prune uscate ajuta la imbunatatirea digestiei. Totodata, o digestie optima ajuta la slabit, asta daca nu se face abuz de ele, deoarece au un continut ridicat de zahar si calorii.

2.Prunele uscate ajuta la intarirea oaselor

Prunele sunt foarte benefice pentru oase. Acestea contin vitamina A, care ajuta la refacerea si cresterea oaselor. Totodata, consumate regulat, acestea ajuta la prevenirea osteoporozei.

Un studiu realizat recent la Universitatea din Berlin a aratat ca cei care consuma zilnic, timp de 3 saptamani, cate 6 prune uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

3.Prunele uscate combat anemia si oboseala

Totul se datoreaza actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, jucand astfel un rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive. De asemenea, aceste fructe uscate au proprietati energizante, care alunga oboseala si senzatia de stres. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, specialistii recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

4.Prunele uscate previn aparitia cancerului

In urma mai multor studii de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca prunele uscate au proprietati anti-cancerigene. Antioxidantii din ele neutralizeaza radicalii liberi care altfel ar deteriora ADN-ul celulelor si stimuleaza astfel convertirea lor in celule canceroase. De asemenea, s-a mai observat ca ca prunele uscate duc la un numar mai mare de bacterii intestinale benefice in intregul intestin si reduc astfel riscul de cancer de colon.

Studiile stiintifice au aratat ca alimentatia influenteaza atat metabolismul, cat si compozitia florei intestinale, motiv pentru care controlul compozitiei florei intestinale este facut tot mai mult, pentru prevenirea si terapia bolilor. Procesele inflamatorii recurente sau chiar permanente stimuleaza modificari canceroase. Asadar, specialistii sunt de parere ca prunele uscate pot proteja in mod evident impotriva cancerului colorectal.

5.Prunele uscate ajuta la o memorie mai buna

Datorita continutului mare de resveratrol (un antioxidant de 5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C), prunele uscate ajuta la eliminarea celulelor deteriorate care afecteaza memoria.

Atentie! Prunele uscata au numeroase beneficii, dar medicii avertizeaza ca nu sunt pentru toata lumea. Acestea nu sunt recomandate celor cu diabet zaharat, deoarece au o concentratie mare de glucide. Consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferinte renale, cum sunt pietrele la rinichi. De asemenea, nu este recomandat consumul pruneor uscate si afumate, deoarece contin substante care pot fi cancerigene.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...