19.1 C
București
duminică, martie 31, 2024

Cum sa faci prune deshidratate acasa si ce beneficii au

Prunele uscate sunt incarcate cu substante nutritive majore, cum ar fi carbohidrati, vitamina A, mai multi aminoacizi, complexul de vitamina B, potasiu, vitamina K, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, fibre dietetice si bor. Fibrele din aceste prune deshidratate includ o fractiune solubila care include hemiceluloza, pectina, lignine si celuloza. Procesul de uscare promoveaza totalul fibrelor alimentare.

Prunele au cantitati ample de antioxidanti polifenolici flavonoizi, cum ar fi criptoxantina, luteina, care ajuta la eliminarea radicalilor liberi care intra din cauza toxinelor din mediu si a obiceiurilor alimentare slabe. Aceasta duce la imbatranire prematura si cancer. Contin potasiu care ajuta la formarea celulelor rosii din sange, la reglarea tensiunii arteriale si a inimii si vitamina B6, niacina, vitamina K, aminoacidul si acidul pantotenic ar putea fi, de asemenea, gasite in el.

Zeaxantina si vitamina A care se gasesc in prune sunt bune pentru sanatatea ochilor datorita prezentei carotenoidului care se absoarbe in retina si filtreaza lumina ultravioleta. Vitamina C ajuta la protejarea colesterolului de daunele provocate de radicalii liberi si este utila pentru pacientii cu ateroscleroza si diabet.

Prune deshidratate – Cum sa le faci acasa

Prunele uscate acasa se fac in doua moduri rapide si simple, fie cu ajutorul unui aparat special numit deshidrator, fie direct la cuptor. Se folosesc prune sanatoase, aproximatix 1 kilogram, se spala bine, se lasa la zvantat si li se scot samburii. Vezi si: Top 5 cele mai sanatoase fructe uscate. Vitaminele din timpul iernii

Daca alegeti varianta cu deshidratorul, un aparat ieftin si usor de folosit, prunele se pun rasfirate pe tavita aparatului. In functie de puterea si de cantitatea fructelor, acestea ar trebui sa stea la deshidratat circa 4 ore pe o parte si alte 4 pe cealalta parte.

La cuptor, se asaza prunele in tava si se lasa la cuptor timp de 1 ora la 40 de grade C, inca o ora la 50, o ora la 60 si la final se lasa pana se deshidrateaza complet la 70 de grade Celsius, cam 2 sau 3 ore. In tot acest timp, prunele se intorc pe toate partile. Fie ca le deshidratati la aparat sau la cuptor, la final prunele se lasa la cuptor la 200 de grade Celsius timp de 3 minute. Prunele vor capata un luciu deosebit.

Prunele uscate se lasa la racit pe o tava, apoi se pun intr-un borcan sau intr-o cutie la loc racoros si intunecat. Se pot folosi inclusiv la anumite mancaruri, precum orez cu prune.

Beneficiile prunelor uscate

Previn Hepatita C

VHC este o infectie cu virusul hepatitei C care are ca rezultat afectiuni hepatice cronice. Terapiile standard au efecte secundare severe, costuri ridicate si dezvoltare a rezistentei. Acest studiu a fost realizat pentru a evalua fructele care sunt cunoscute pentru activitatile sale hepatoprotectoare pentru a cunoaste inhibitorii. Apoi s-a raportat ca Prunus domestica a actionat ca un nou inhibitor al intrarii VHC. Confirmarea si caracterizarea au fost efectuate prin analize spectrale RMN, LC-ESI-MS si IR. Rutina inhiba semnificativ HCV-LP prin legarea de celulele hepatomului si inhiba intrarea culturii celulare derivate din VHC in celulele hepatomului. Mai mult, rutina nu a fost toxica pentru celulele hepatomului. Inhiba stadiul incipient al ciclului de viata al VHC actionand direct asupra particulelor virale.

Sanatatea oaselor

Osteoporoza este o boala cronica legata de varsta, care caracterizeaza pierderea osoasa in calitate si masa si este, de asemenea, legata de cresterea sanselor de fracturi de fragilitate. Femeile aflate la postmenopauza au sanse mari de a dezvolta osteoporoza din cauza incetarii productiei de hormon ovarian care accelereaza pierderea osoasa. Factorii stilului de viata, cum ar fi exercitiile fizice si nutritia, scad, de asemenea, sansele de dezvoltare a osteoporozei si joaca un rol vital in sanatatea oaselor.

Pruna uscata intervine in prevenirea si inversarea pierderii structurale si a masei osoase la sobolani, precum si la femeile osteopenice aflate in postmenopauza. S-au furnizat dovezi pentru a demonstra eficacitatea prunelor uscate pentru a preveni si a inversa pierderea osoasa legata de deficitul hormonal ovarian la om si la modelele de rozatoare. Femeile aflate in postmenopauza care au consumat 100 g de prune uscate pe zi pastreaza densitatea minerala osoasa intr-o masura ridicata in comparatie cu cele care nu au primit. Mai mult, sunt evidentiate posibile mecanisme prin care compusii bioactivi gasiti in pruna uscata ofera efecte de protectie a oaselor. Rezultatele studiului si altele sugereaza ca pruna uscata este o terapie alimentara functionala eficienta pentru a preveni pierderea osoasa la femeile aflate in postmenopauza, cu efecte de protectie osoasa de lunga durata.

Tratament pentru obezitate

Dovezile arata ca interventiile nutritionale ajuta la tratamentul obezitatii si cele mai multe investigatii au utilizat numai carbohidrati nedigestibili. Pruna si piersica au un continut ridicat de polifenoli, compusi care au demonstrat efecte anti-obezitate. Un proces de baza trateaza obezitatea cu succes prin utilizarea polifenolilor care implica o modificare a microbiotei intestinale.

Probleme cardiovasculare

Prunele uscate au un continut ridicat de fitonutrienti cunoscuti sub numele de fenoli. Au si un continut ridicat de doi fitonutrienti unici, cum ar fi acidul clorogenic si acidul neoclorogenic. Studiile arata ca fitonutrientii ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor in oxidarea moleculelor de lipide din organism. Membranele celulare si celulele creierului sunt alcatuite din lipide care contin grasimi, care sunt fitonutrienti esentiali, necesari in dieta. Acesti compusi ajuta la inhibarea oxidarii colesterolului LDL in organism, ceea ce il face un factor esential pentru prevenirea bolilor cronice.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Cand fierbe, este bine sa stati langa gem, sa va asigurati ca nu se prinde de cratita. Gemul nu trebuie sa fiarba foarte mult, la aceasta cantitate, 40-45 de minute de fierbere la foc mediu este suficient. Daca vreti sa faceti o cantitate dubla, de exemplu, va trebui sa fierbeti gemul timp de 80-90 de minute si tot asa. Vezi si: Cum sa faci prune deshidratate acasa si ce beneficii au […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole