18 C
București
joi, mai 2, 2024

Top 10 plante medicinale pe care sa le cultivi in gradina ta

Cultivarea plantelor medicinale in propria gradina poate fi o modalitate minunata de a avea acces la remedii naturale si de a aduce beneficii sanatatii tale si a familiei tale. Plantele medicinale sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice si pot fi folosite in tratarea diverselor afectiuni.

Cultivarea plantelor medicinale acasa reprezinta o modalitate excelenta de a economisi niste bani si de a te bucura de aromele lor delicioase. Parfumul lor va atrage, de asemenea, albinele si fluturii in gradina ta. Deoarece nu ai nevoie de spatiu foarte mare, de un sol imbunatatit sau de mult timp, cultivarea acestor plante este ideala pentru un gradinar incepator.

Trebuie doar sa stii ca aceste plante au nevoie doar de lumina soarelui, de o udare regulata mai ales pe vreme calda si de un drenaj bun. Recoltarea continua le va mentine in forma si va incuraja o noua crestere. Unele soiuri vor continua sa creasca pe tot parcursul iernii, iar cu plantele anuale, vei putea sa colectezi semintele si sa le replantezi primavara urmatoare.

Vezi si: Beneficiile gradinaritului si importanta plantelor pentru sanatate

Iata, asadar, o lista cu top 10 plante medicinale pe care le poti cultiva in gradina ta si care iti vor aduce atat bucurie, cat si beneficii pentru sanatate:

1-Musetel (Matricaria chamomilla):

Musetelul este una dintre cele mai populare plante medicinale si este apreciat pentru proprietatile sale calmante si antiinflamatorii. Infuzia de musetel este excelenta pentru tratarea insomniei, a problemelor digestive si a iritatiilor pielii.

Vezi si: Compostul, „aurul negru” pentru gradina ta. Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti imbogatesti gradina

2-Menta (Mentha):

Menta este o planta aromatica, cu un parfum placut si cu proprietati digestive si antispasmodice. Poate fi utilizata in ceaiuri, comprese sau uleiuri, pentru a trata durerile de stomac, migrenele si problemele respiratorii. Totodata, trebuie sa stii ca menta este o planta foarte usor de cultivat, dar iti va pune stapanire pe gradina daca nu esti atent. Necesita doar putina apa si potrivita atat pentru soare, cat si pentru umbra.

3-Busuioc (Ocimum basilicum)

Una dintre cele mai aromate ierburi de cultivat acasa este busuiocul. Acesta creste bine din seminte atunci cand este plantat in plin soare. Prefera solul umed, dar bine drenat si va necesita taiere frecventa pentru a incuraja o noua crestere.

4-Lavanda (Lavandula angustifolia):

Lavanda este apreciata pentru aroma sa relaxanta si efectele sale calmante. Uleiul de lavanda poate fi folosit in aromaterapie pentru a reduce anxietatea si stresul, iar florile pot fi utilizate in diverse amestecuri de ceaiuri sau in bai de relaxare.

Cultivarea plantelor medicinale, mai ales a lavandei, este destul de usoara si, totodata, incurajeaza albinele sa intre in gradina ta. De asemenea, lavanda prefera soarele plin si plantarea intr-un ghiveci bine drenat sau intr-un pat de gradina. Cand este plantata in locul potrivit, levantica va creste rapid, asa ca va trebui sa o taiati frecvent pentru a o mentine sub control.

5-Aloe Vera (Aloe barbadensis):

Aloe Vera este o planta suculenta cunoscuta pentru proprietatile sale de hidratare si vindecare a pielii. Gelul de Aloe Vera este eficient in tratarea arsurilor solare, a iritatiilor cutanate si a altor afectiuni ale pielii.

6-Ginseng (Panax ginseng):

Ginsengul este o planta cu proprietati adaptogene, utilizata in medicina traditionala chineza de secole. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a creste nivelul de energie, de a stimula sistemul imunitar si de a spori capacitatea de concentrare.

7-Sunatoare (Hypericum perforatum):

Sunatoarea este o planta cu flori galbene, apreciata pentru proprietatile sale antidepresive si de echilibrare emotionala. Uleiul de sunatoare poate fi utilizat in tratarea depresiei usoare si a anxietatii.

8-Rozmarin (Rosmarinus officinalis):

Rozmarinul este o planta aromatica cu multiple beneficii pentru sanatate. Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Asadar, daca esti in cautarea unei plante dure care necesita putina atentie, aceasta este rozmarinul. Va supravietui in cea mai mare parte numai cu apa de ploaie si poate rezista cativa ani buni.

9-Cimbru (Satureja hortensis)

O alta planta comestibila grozava pentru gradina ta este cimbrul. Acesta se descurca bine si intr-o oala, dar si ca acoperire a solului formand aglomerari mari in gradina pe care te poti plimba. Cimbrul prefera sa fie plantat intr-o pozitie adapostita in plin soare.

Este disponibil in mai multe soiuri, cum ar fi cimbru lanos si lamaie si poate fi recoltat in orice moment al anului.

10-Oregano (Origanum vulgare)

Iubitor de soare plin pana la umbra partiala, oregano este o planta dura care se va descurca bine plantata in gradina, ca acoperire de sol sau intr-un ghiveci. Nu va necesita multa apa si cu cat recoltezi mai mult, cu atat va creste mai repede si mai des.

Vezi si: Ce arbusti si plante perene sa plantezi daca vrei sa ai o gradina medicinala

Vezi si: Ce legume nu ar trebui să lipsească dintr-o grădină

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole