21.2 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Compostul, „aurul negru” pentru gradina ta. Sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti imbogatesti gradina

Compostul este pur si simplu „aurul negru” pentru plantele din gradina ta. Compostul este de fapt materia organica descompusa si transformata in ingrasamant pentru intreaga gradina. Din pacate, multi au conceptii gresite despre compostarea acasa: ca este prea complicat sau ca miroase prea urat. Intr-adevar, aceste lucruri pot fi adevarate, dar doar daca nu urmezi pasii corecti.

Trebuie sa stii ca pentru compostarea corecta, se incepe cu un strat de materiale organice, dupa care se adauga un strat subtire de pamant si putina apa. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa astepti ca amestecul sa se transforme in humus. Cu compostul acesta iti poti imbunatati gradina de flori, gazonul, poti hrani legumele in crestere si multe altele. Totodata, odata ce ai inceput sa te ocupi de compost, vei descoperi ca este o modalitate usoara de a reutiliza resturile organice in ceva care poate ajuta plantele sa prospere.

Iata care sunt cele mai bune resturi organice pentru compost: resturi de fructe, resturi de legume, zat de cafea, coji de oua. iarba si taieturi de plante, frunze uscate, lemn tocat marunt si aschii de scoarta, ziar maruntit, paie si rumegus din lemn netratat.

Cititi si: Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari

Iata cateva dintre beneficiile compostarii atat pentru gradina ta, cat si pentru planeta:

  • Reducerea deseurilor – Compostarea transforma deseurile intr-o componenta utila a gradinii, reducand deseurile si scazand cantitatea de gaze cu efect de sera eliberate in atmosfera. 
  • Imbogatirea solului – Compostarea furnizeaza nutrientii corespunzatori pentru a crea un sol bogat. Materialele organice folosite pot ajuta la slabirea solului dens sau la aglomerarea solului liber. In plus, adaugarea de compost in gradina poate ajuta la echilibrarea pH-ului solului, producand plante puternice si sanatoase.
  • Retentie de apa – Compostul ajuta la cresterea retentiei de umiditate a solului prin cresterea porozitatii in timp ce scade scurgerea, permitand plantelor sa primeasca si sa retina suficienta apa.
  • Atrage organisme utile – Gramezile de compost pot atrage viermi si insecte benefice in culturile sau paturile de flori, ajutand la cresterea acestora.

Cititi si: Afacerea cu frunze uscate. Cum reuseste o firma din Oradea sa faca profit de zeci de mii de lei din resturile vegetale

Sfaturi si metode care te vor ajuta sa-ti imbogatesti gradina:

-Compost rapid – Metoda „fierbinte” care te ajuta sa faci compost in doua saptamani

Compostarea rapida sau „fierbinte”, cum se mai numeste, este o optiune excelenta daca nu vrei sa astepti 6-12 luni. Totusi, este nevoie de putina munca suplimentara. Iata cum se face:

  • Foloseste parti egale in volum de materiale verzi si maro pentru a oferi ratia de 30:1 de ingrediente bogate in carbon si azot. Materialele maro includ frunze moarte, crengute, aschii de lemn, pungi de hartie maro, ziare si cutii de carton. Materialele verzi ar fi iarba, flori uscate si resturi de bucatarie (fara carne sau produse lactate).  
  • Taie-le marunt. Acest lucru le ofera microbilor multa suprafata pe care sa se apuce de lucru. Un tocator ar putea fi necesar pentru lucruri mai dure, cum ar fi crengi si ramuri.
  • Stratifica verde si maro intr-o gramada de cel putin 1 metru inaltime. Ingramadeste materialele in straturi subtiri, alternand verdele si maro. Asigura-te ca hartia si iarba taiate nu se aduna. Folosirea unui cos cu capac ajuta la retinerea caldurii.  
  • Adauga apa. Materialele trebuie mentinute umede, dar nu ude. Daca devin ude, vor dezvolta un miros urat, iar daca sunt prea uscate, descompunerea va fi lenta sau nu va avea loc deloc. 
  • Intoarce gramada. Teancul ar trebui sa se incalzeasca in 24 pana la 48 de ore; daca nu, gramada este prea uda, prea uscata sau are nevoie de mai mult azot. Foloseste o furca sau o lopata pentru a intoarce gramada, mutand materialul din centru spre exterior. Acest lucru previne supraincalzirea gramezii si activeaza straturile exterioare. Daca gramada este intoarsa in fiecare zi, ar trebui sa dureze doua saptamani pentru a se descompune in compost maro inchis, cu miros proaspat, sfaramicios.

-Compostarea aeroba:

Aceasta metoda foloseste oxigenul pentru a ajuta la hranirea microorganismelor care descompun materia organica. Cosurile de compost in forma de pahar sau lazile deschise sunt adesea folosite pentru a ajuta la aerarea materialului, iar acest tip de compost va trebui rasturnat frecvent (si umezit, in functie de cat de mult aer trece).

-Compostarea anaeroba:

Aceasta metoda nu foloseste aer pentru a favoriza descompunerea materialelor, ci se bazeaza pe un mediu etans pentru a se inchide in materia in descompunere. Compostarea anaeroba are loc de obicei in gropile de gunoi si produce o cantitate mare de metan. 

-Vermicompostare

Aceasta metoda se bazeaza pe viermi si bacterii pentru a incuraja descompunerea. Ramele se reproduc rapid si isi pot creste numarul intr-o perioada destul de scurta, grabind procesul de compostare. Acestia mananca prin sol, creand mai multa aerare inainte de a excreta „turnare” bogate in nutrienti care pot reface solul.

Finalizare!!! 

Cand gramada de compost nu mai degaja caldura si devine uscata, maro si sfaramicioasa, este complet pregatita sa fie hrana pentru gradina ta. Adauga un strat de aproximativ 10 cm de compost in paturile de flori si un strat gros in partea de sus a ghivecelor la inceputul fiecarui sezon de plantare.

Cititi si: 5 moduri de a folosi bicarbonat de sodiu si lamaie la curatenia din gospodarie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole