13.9 C
București
joi, octombrie 10, 2024

Rostopasca, planta care te scapa de durerile de stomac si nu numai

Rostopasca, numita si calce-mare, crucea-voinicului, iarba-de-negi, negelarita, pleoscanita, iarba-randunelii, creste pretutindeni in tara noastra.

Se intrebuinteaza planta intreaga, care contine o serie de alcaloizi ( chelidonina, hemochelidonina, cheleritrina, sanguinarina, protopina ), cu actiune calmanta, antispasmodica, asemanatoare papaverinei.

Se foloseste pentru linistirea durerilor de ficat si cresterea secretiei biliare, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Dupa cum spuneam si mai sus, rostopasca intra in compozitia ceaiului hepatic, fiind recomandat in bolile de ficat. Se administreaza sub forma de pulbere, cate un varf de cutit de 4 ori pe zi, in cure de 3 saptamani, cu 7-10 zile de pauza. Este un remediu excelent, pentru persoanele cu afectiuni ale ficatului aparute in urma intoxicatiilor si a otravirilor, a infectiilor cu virusul hepatitei.

In cazul afectiunilor biliare (dischinezie biliara), se administreaza pulberea de rostopasca. Un varf de cutit luat de 3 ori pe zi. Acest tratament dureaza 1 luna, urmate de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Are o eficienta de neimaginat.

Ceaiul se prepara dintr-o jumatate de lingurita de planta, peste care se toarna o ceasca cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se bea cate 1-2 linguri la 3 ore. Acesta formeaza doza pentru o zi. In caz de dureri se repeta a doua zi aceeasi cantitate. Ceaiul de rostopasca se recomanda si in tusea spastica. Rostopasca, asociata cu sunatoare, coada-soricelului, menta, turita-mare, da un ceai cu efect curativ in boli de ficat.

Extern, planta se foloseste pentru cicatrizarea unor boli de piele (negi) si mai ales in tuberculoza pielii. Pentru acesta se amesteca 30 grame rostopasca facuta pulbere cu 15 grame lanolina si 15 grame vaselina, la care se adauga 10 picaturi de acid fenic. Se unge rana si se lasa pansamentul 2-3 zile, dupa care se schimba, repetandu-se pana la vindecare. Studiile nu au confirmat inca eficienta acesteia in tratarea negilor, insa adeptii medicinei naturiste ii garanteaza eficienta.

De asemenea, rostopasca amelioreaza dermatita atopica, studiile dovedind ca simptomele dermatitei, precum inflamatia si pruritul, sunt calmate de compresele cu rostopasca. Vezi si: Beneficiile uleiului de rostopasca. Ce poti trata cu aceasta planta puternica

In prezent, extractul de rostopasca este folosit in continuare pentru tratarea sau ameliorarea multor afectiuni, iar oamenii de stiinta fac si acum studii pentru a verifica eficienta pe care rostopasca o are in tratarea cancerului. Substantele chimice care se regasesc in rostopasca pot incetini multiplicarea celulelor canceroase, dar totodata pot fi daunatoare pentru celulele normale.

seva de rostopasca

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole