1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Tinctura de propolis. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de propolis. In urma unor studii de specialitate, s-a observat ca propolisul brut reuseste sa distruga in jur de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri, eficienta sa fiind demonstrata in aproximativ 200 de afectiuni.

Propolisul este adunat de albine de pe mugurii arborilor si contine aproximativ 50% rasina, 30% ceara, 10% uleiuri eterice aromate si aproape 10% diferite corpuri straine (polen, componente bogate in vitaminele A, B, D, E, PP, aminoacizi, enzime, microelemente si hormoni).

Propolisul este administrat mai ales sub forma de tinctura. Aceasta este un foarte bun fortifiant, fiind folosit cu succes in medicina naturista pentru intarirea sistemului imunitar. Vezi si articolul Sirop de propolis. Leacul care te apara de bolile respiratorii

Trebuie sa stii ca dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de propolis:

Ai nevoie de:

  • 1 litru alcool 70 grade
  • 350 g propolis brut de calitate superioara
  • 1 borcan cu capac etans

Se marunteste bine propolisul, se amesteca cu alcoolul in vasul de sticla pregatit anterior, se agita bine si se inchide etans. Apoi, se depoziteaza borcanul la loc intunecos timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic, de mai multe ori, pentru a usura diluarea propolisului in alcool. La final, se filtreaza tinctura printr-un tifon si se depoziteaza tot in loc intunecat si racoros, in sticlute mici, de culoare inchisa (de preferat cu picurator), pentru a nu permite accesul luminii.

Pentru filtrare, trebuie sa lasi sa se depuna un timp suficient pentru decantarea materialului brut care nu s-a dizolat si sa extragi atent tinctura (daca nu aveti resursele necesare, tinctura se poate achizitiona de la orice magazin naturist).

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are:

Tinctura de propolis are efect analgezic, antiinflamator, anestezic, antimicrobian (față de bacteriile Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus mutans, Haemophylus influenzae, Enterococcus faecalis, Clostridium sp., Bacteroides sp.), antimicotic (față de Candida albicans), antiviral (față de virusul Herpes simplex), antiamoebian (fata de Giardia lamblia), cicatrizant, imunomodulator, antioxidant, antiagregant plachetar, antitumoral, etc.

Tinctura se poate folosi si extern, avand efect analgezic, antiinflamator, antimicrobian, anestezic si cicatrizant.

Iata mai jos ce indicatii terapeutice are tinctura de propolis:

-Tinctura este eficienta in toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile. Se administreaza cate 30 picaturi pe zi.

-Este recomandata in dureri de gat si viroze. Se pun 4-5 picaturi de tinctura de propolis pe o felie de paine, sau intr-o cana cu ceai. In caz de gripa, angina sau faringita, se adauga 30 de picaturi de tinctura de propolis intr-un paharel cu apa sau lapte si se consuma de 3 ori pe zi, cu 1 ora inainte de masa. Solutia se poate face si mai concentrata, pentru a face gargara cu ea.

-Este eficienta in bronsita acuta. Se iau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, inainte de masa, intr-un paharel cu apa sau lapte cald.

-Tinctura de propolis in caz de laringita cronica. Se iau cate 20 de picaturi de tinctura, inainte de masa, intr-un pahar cu lapte cald.

-Tinctura de propolis se foloseste si in cazul TBC-ului pulmonar. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate 30 picaturi intern, si saptamanal, de 3 ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura la 1 litru de apa fierbinte.

-In caz de herpes, se tamponeaza regiunea afectata cu tinctura de propolis.

-Tinctura de propolis este indicata in gastrita hiperacida si ulcer gastroduodenal. Se administreaza cate 40 de picaturi de tinctura, pe stomacul gol, cu 1 litru de lapte cald.

-In cazul durerilor de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura in 100 ml apa. De asemenea, tinctura este recomandata si in cazul parazitozelor intestinale.

-Daca suferi de inflamarea rinichilor si a ficatului, se administreaza zilnic, de 2 ori pe zi, cate 40 picaturi, puse intr-un pahar cu 100 ml apa calda.

-Tinctura de propolis este indicata in nefrita cronica. Se administreaza cate 40 de picaturi de tinctura, intr-un pahar cu 100 ml de apa calda, de 2 ori pe zi, cu 1 ora inainte de masa.

-La inflamarea prostatei, se administreaza zilnic cate 30 de picaturi cu tinctura.

-Daca ai dureri de masele, se pune o vata imbibata cu tinctura de propolis. Aceasta alina durerea si impiedica aparitia infectiei.

-La menopauza, se recomanda ca timp de 1 an sa se administreze cate 10 picaturi zilnic de tinctura de propolis.

-In caz de dermatomicoza, se frectioneaza, de 2 ori pe zi, zonele afectate cu tinctura de propolis. Afectiunile dispar repede.

-In caz de micoze si bataturi, se unge zona pielii afectate cu tinctură de propolis, de 2 ori pe zi, timp de 2 saptamani, apoi doar o data pe zi, alte 2 saptamani. Aceasta calmeaza pruritul si inlatura ciuperca.

Precautii si contraindicatii:

Tinctura de propolis se utilizeaza cu prudenta la persoanele astmatice si la cele alergice. Tinctura este contraindicata in sarcina.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole