Propolis brut. Actiuni si indicatii terapeutice

Propolis brut. Actiuni si indicatii terapeutice

Propolisul se recolteaza de pe marginea superioara a ramelor sau de la podisorul din stup. Inaintea aplicarii se inmoaie propolisul in apropierea unei surse de caldura pana la consistenta pastoasa moale. I se da forma de turtita sau foita si se poate aplica cat este cald pe locul afectat. Iata mai jos ce actiuni si indicatii terapeutice are propolisul brut:

Actiuni terapeutice propolis brut:

  • in aplicatii externe, propolisul actioneaza ca un dezinfectant excelent in tratarea plagilor pielii sau mucoaselor, eczemelor, a micozelor (ciupercilor) pielii
  • impotriva bataturilor
  • a cicatricilor urate si dureroase, facandu-le sa dispara
  • are actiune si impotriva negilor si a unora din petele colorate ce apar pe piele
  • ajuta la retragerea umflaturilor aparute dupa traumatismele tesuturilor (lovituri, umflaturi, entorse, luxatii, dureri musculare)
  • actioneaza si ca un antidot impotriva veninului de albine si de aceea se foloseste imediat aplicat pe intepatura

Indicatii terapeutice propolis brut:

Bogatia de actiuni a propolisului brut ii explica varietatea de indicatii in tratamentele chirurgicale ale plagilor sau mucoaselor, grabindu-le vindecarea si oprind infectiile, in tratamentul arsurilor, al degeraturilor, bataturilor, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare sau ligamentare, etc.

In afectiuni dermatologice da rezultate foarte bune in: infectii cu microbi diferiti, in diferite micoze, eczeme, pitiriazis, psoriazis (in faza de inceput), in acnee, zona zoster, herpes, etc.

Propolisul s-a dovedit util si in tratamentul unor papiloame benigne (negi) ale pielii si mucoaselor.

Se recomanda a nu se prelungi peste 30 de zile aplicarea unui tratament cu propolis.

Propolisul isi pierde actiunile terapeutice utile in 6-12 luni de la scoaterea lui din stupi. O parte fiind volatita, inchiderea lui imediata in vase ermetice la scoaterea din stup se impune.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.