Propolis brut. Actiuni si indicatii terapeutice

Propolis brut

Propolisul se recolteaza de pe marginea superioara a ramelor sau de la podisorul din stup. Inaintea aplicarii, se inmoaie acest propolis brut in apropierea unei surse de caldura pana la consistenta pastoasa moale. I se da forma de turtita sau foita si se poate aplica cat este cald pe locul afectat.

Iata mai jos ce actiuni si indicatii terapeutice are propolisul brut:

Actiuni terapeutice propolis brut:

  • in aplicatii externe, propolisul actioneaza ca un dezinfectant excelent in tratarea plagilor pielii sau mucoaselor, eczemelor, a micozelor (ciupercilor) pielii
  • impotriva bataturilor
  • a cicatricilor urate si dureroase, facandu-le sa dispara
  • are actiune si impotriva negilor si a unora din petele colorate ce apar pe piele
  • ajuta la retragerea umflaturilor aparute dupa traumatismele tesuturilor (lovituri, umflaturi, entorse, luxatii, dureri musculare)
  • actioneaza si ca un antidot impotriva veninului de albine si de aceea se foloseste imediat aplicat pe intepatura

Indicatii terapeutice ale propolisului brut:

Bogatia de actiuni a propolisului brut ii explica varietatea de indicatii in tratamentele chirurgicale ale plagilor sau mucoaselor, grabindu-le vindecarea si oprind infectiile, in tratamentul arsurilor, al degeraturilor, bataturilor, entorselor, luxatiilor, intinderilor musculare sau ligamentare, etc.

In afectiuni dermatologice da rezultate foarte bune in: infectii cu microbi diferiti, in diferite micoze, eczeme, pitiriazis, psoriazis (in faza de inceput), in acnee, zona zoster, herpes, etc.

Propolisul s-a dovedit util si in tratamentul unor papiloame benigne (negi) ale pielii si mucoaselor.

Se recomanda a nu se prelungi peste 30 de zile aplicarea unui tratament cu propolis.

Propolisul isi pierde actiunile terapeutice utile in 6-12 luni de la scoaterea lui din stupi. O parte fiind volatita, inchiderea lui imediata in vase ermetice la scoaterea din stup se impune.

Vezi si:

Tinctura de propolis. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Sirop de propolis. Leacul care te apara de bolile respiratorii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...