Tinctura de nalba. Nalba este o floare minunata, dar si o planta ale carei proprietati terapeutice au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, in special pentru curatarea bronhiilor si protejarea mucoaselor. Toate partile acestei plante contin cantitati mari de mucilagii, avand proprietati emoliente.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de nalba:
Pentru a prepara tinctura de nalba, ai nevoie de 30 g nalba (frunze, tulpina si flori), 100 ml alcool de 70 de grade.
Plantele se pun intr-un borcan cu filet (nalba poate fi folosita si uscata). Deasupra se toarna alcoolul, borcanul se inchide ermetic, iar preparatul se lasa la macerat 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. Dupa aceasta perioada se filtreaza si se lasa la decantat, in frigider, inca 6 zile. La final, se filtreaza, iar tinctura rezultata se pastreaza in sticlute de culoare inchisa.
Pentru tratament, sunt indicate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Cura se tine 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia ori de cate ori este nevoie.
Iata in ce afectiuni este recomandata tinctura de nalba:
Tinctura de nalba are un puternic rol antiinflamator. Aceasta ctioneaza benefic asupra cailor respiratorii iritate, fiind un bun adjuvant in tratamentul bronsitei. De asemenea, preparatul actioneaza eficient si in cazul bolilor de rinichi, dar si a durerilor provocate de afectiunile gastrice. Vezi si: Dieta in caz de gastrita: ce sa mancati si ce sa nu mancati
Un preparat si mai puternic este tinctura de nalba combinata cu musetel si tei. Acest preparat are efect emolient (calmand organele iritate), este un dezinfectant natural de exceptie si cu rol de intarire a sistemului nervos. Se poate prepara si acasa, in felul urmator:
Ai nevoie de:
-20 g (o lingura cu varf) de flori si frunze de nalba uscata
-10 g (doua lingurite) flori de musetel uscat
-5 g (o lingurita) flori de tei, uscate si macinate groscior
-200 ml alcool alimentar de 70 de grade
Toate plantele enumerate mai sus se amesteca intr-un borcan, iar deasupra se toarna alcoolul. Pe parcursul procesului de preparare a tincturii se respecta procedura descrisa mai sus, la obtinerea tincturii de nalba. Este recomandat sa se administreze cate 20-30 de picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. O cura de 3 saptamani amelioreaza cu succes simptomele bronsitei cronice, tusei, dar si pe cele ale stomatitei si iritatiilor aparatului digestiv.
Acest preparat alunga microbii si bacteriile, alina durerile in gat si induce starea de liniste pentru refacerea organismului.
Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de Angelica, Tinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlagina, Tinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurda, Tinctura de papadie, Tinctura de ghimbir.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si articolul: Tinctura de nalba. Un remediu excelent in caz de bronsita si afectiuni gastrice […]