7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Tinctura de mesteacan. Cum se poate prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de mesteacan. Din remuri stravechi, mesteacanul era folosit in tratarea multor afectiuni, incat pe drept cuvant i se spunea „arborele vietii”. De la mesteacan se intrebuinteaza frunzele, mugurii, coaja si seva, administrandu-se in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, s-a dovedit ca tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

Mesteacanul are actiune diuretica (cu eliminare de acid uric), antilitiazica (dizolva calculii urinari), antibacteriana, diaforetica, febrifuga, hipocolesterolemianta, antiinflamatoare, antiseptica, tonic capilar si  stimuleaza cresterea parului. Vezi si articolul Seva de mesteacan, remediul miraculos care iti fortifica organismul

Iata mai jos cum se poate prepara tinctura de mesteacan si in ce afectiuni este recomandata:

Tinctura din scoarta de mesteacan

Reteta: ai nevoie de 20 g scoarta uscata si maruntita si 100 ml alcool 40 de grade. Acestea se adauga intr-un borcan cu capac si se lasa la macerat timp de 1 saptamana. La final, se filtreaza si se administreaza cate 20-30 de picaturi diluate in 50 ml apa, de 2-3 ori pe zi, pe o durata de 20-30 de zile.

Indicatii:

  • tinctura din scoarta de mesteacan este excelenta in rani, plagi atone sau plagi infectate – ranile se dezinfecetaza cu tinctura si apoi se aplica cataplasme cu frunze de mesteacan.
  • tinctura din scoarta de mesteacan se poate administra si in bolile de rinichi si de vezica, inclusiv in cazuri de insuficienta renala. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura, de 4 ori pe zi, in cure de 2 luni.
  • de asemenea, tinctura de mesteacan ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi, mareste diureza, combate infectiile rinichilor (nefrita) si ale vezicii urinare (cistita).
  • ajuta la purificarea intregului organism, fiind folosita intern, pentru tratarea gutei si a reumatismului, precum si a unor boli de piele.

Tinctura din matisori (inflorescente) 

Reteta: ai nevoie de doua treimi de matisori si alcool de 70 de grade. Intr-un bor­can, se adauga matisorii, iar peste ei se toarna alcoolul pana se umple. Apoi, se inchide ermetic borcanul si se lasa la macerat pentru 2 sapta­mani, intr-un loc calduros, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, continutul se fil­treaza si se administreaza de 3 ori pe zi, intre 20 de picaturi si o lingurita, cu 15 minute inainte de masa.

Indicatii: tinctura din matisori amelioreaza bolile de inima, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, dar si eczemele si furunculele.

Tinctura din frunze de mesteacan

Reteta: ai nevoie de 50 g de frunze uscate si maruntite si 250 ml alcool de 70 de grade. Pulberea se pune intr-un borcan, peste care se toarna alcoolul, apoi se inchide ermetic si se agita bine, dupa care se lasa la macerat, la temperatura camerei, timp de 2 saptamani, agitand borcanul de mai multe ori pe zi. La sfarsit, preparatul obtinut se filtreaza, iar tinctura se pastreaza in recipiente din sticla, inchise la culoare. Se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, diluata in 100 ml de apa plata.

Indicatii: tinctura din frunze de mesteacan este indicata in caz de matreata, caderea parului, edeme, litiaza urinara, guta, cistita, nefrita, febra, reumatism, artrita, scade nivelul colesterolului, inflamatii renale, normalizeaza tensiunea arteriala, combate obezitatea si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Extern, se frictioneaza pielea capului cu tinctura de 2-3 ori pe saptamana. Intern, cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar) de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.

Sfat! In cazul infectiilor urinare se recomanda combinarea cu tinctura de ienupar, in proportii egale.

Contraindicatii:

Tinctura de mesteacan este contraindicata in sarcina si alergie la mesteacan.
In doze mari (peste 300 ml de tinctura) mesteacanul este toxic, producand tulburari digestive (dureri abdominale, inflamatii intestinale si anorexie).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

18 COMENTARII

  1. […] Acestea sunt doua dintre cele mai semnificative proprietati ale uleiului de mesteacan. Componentele responsabile pentru aceste proprietati sunt acidul salicilic si salicilatul de metil, doi germicizi bine cunoscuti, precum si bactericide din lumea medicinei. Acestea protejeaza pielea atat de infectiile bacteriene, cat si de cele fungice. Vezi si: Tinctura de mesteacan. Cum se poate prepara si in ce afectiuni este recomandata […]

  2. Great ?V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole