13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Mugurii de mesteacan. Calitati terapeutice si remedii

De sute de ani, oamenii foloseau mesteacanul ca remediu impotriva multor boli, folosindu-i atat mugurii si inflorescentele, cat si frunzele si seva. Printre cele mai importante proprietatile terapeutice se numara cele antiseptice, antimicrobiene si antibacteriostatice. De exemplu, s-a dovedit ca mugurii de mesteacan au in continutul lor 6% ulei eteric, acid ascorbic, zahar, fitoncide si sub­stante antibiotice, cu actiune bactericida puternica. Datorita acestor calitati, mugurii au numeroase calitati terapeutice pe care le veti afla in cele ce urmeaza.

Mugurii de mesteacan – Beneficii si remedii

Mugurii de mesteacan se recomanda in caz de:

  • intarirea organismului, infectii
  • boli respiratorii, tuse puternica
  • raceala, febra
  • alergii
  • afectiuni ale rinichilor, elimina toxine, vezica urinara
  • dureri reumatice, artroza
  • pentru par gras, mancarimi ale scalpului
  • transpiratie abundenta
  • vindecarea ranilor, eczeme, cosuri, acnee, rani cu puroi, mancarimi

In aceste afectiuni se prepara un ceai din 1 lingura de muguri maruntiti la 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se consuma. De asemenea, se recomanda si prepararea unei tincturi de mesteacan sau a unui ulei, pentru dureri de incheieturi si piele uscata/crapata.

Vezi si: Frasinul, un copac cu multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate

Remedii naturiste cu muguri de mesteacan

Remediu impotriva alergiilor – intr-o sticla, se adauga 8-10 linguri de muguri de mesteacan si 500 ml de alcool. Se lasa la macerat 1 luna. La final, se strecoala si se ad­ministreaza, timp de 2 saptamani, cate 1 lingurita de preparat, de 3 ori pe zi. Dupa o pauza de 2 sap­ta­mani, tratamentul se poate relua.

Remediu pentru afectiuni cardio-vasculare – 10 g muguri uscati de mestea­can se pun la fiert cu o cana de apa. Se lasa la foc mic 15 minute. La final, se strecoara si se adminis­treaza cate 1 lingura, de 3-4 ori pe zi.

Remediu contra durerilor articulare – Se prepara un unguent din: 350 g muguri de mesteacan, 700 g unt si 10 grame camfor. Intr-un vas emailat, se asaza intr-un strat de 1-2 cm mu­gurii de mesteacan si untul. Se inchide vasul ermetic si se da la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul si se lasa in cuptor sa se raceasca treptat, peste noapte. Se indeparteaza mugurii de mesteacan si se adau­ga camforul. Se amesteca bine si se pune intr-un loc pana la solidificare. Unguentul se aplica in strat subtire pe zonele dureroase.

Remediu contra parazitilor intestinali – Intr-o sticla de culoare inchise se adauga 20 g mu­guri de mesteacan si 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 3 sapta­mani, intr-un loc racoros si ferit de lumina, agitand ocazional. La final, se strecoara si se administreaza de 3 ori pe zi, cate 15-20 de pica­turi, inainte de masa.

Remediu impotriva ulcerului – intr-un borcan, se adauga 50 g muguri de mesteacan  si 500 ml alcool. Se lasa la macerat 10 zile. Se strecoara si apoi se administreaza cel mult o lingurita, cu 15 mi­nute inainte de masa. De asemenea, acest remediu este eficient si impotriva viermisorilor si cresterea apetitului.  

Remediu impotriva tuberculozei – ai nevoie de: 150 g muguri de mestea­can, 1 kg miere de tei, o cana de aloe vera (tocata marunt), 100 g ulei, 50 g flori de tei, 2 cesti cu apa. Intr-un vas, se fierb, timp de 2-3 minute, apa cu florile de tei si mugurii de mestea­can, apoi se strecoara si se lasa la racit. Separat, se topeste mie­rea pe baie de apa, dupa care se adauga si aloe vera. Se opreste focul si se lasa la racit. Cand mierea s-a racit complet, se adauga lichidul obtinut din tei si muguri si uleiul. Se amesteca bine si se toarna in sticle. Se agita inainte de utilizare. Se ad­ministreaza cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, inainte de masa.

 -Remediu pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange (diabetici) – se prepara un ceai din 2-3 linguri de mu­guri de mesteacan la 400 ml apa clo­cotita. Se lasa la infuzat 6 ore. Ceaiul obtinut se bea pe parcursul unei zile, in trei parti egale. Tratamentul trebuie urmat timp de 2 saptamani.

Sfaturi utile

Mugurii de mesteacan se recol­teaza primavara devreme, nu mai tarziu. Se taie din copaci, cu tot cu ramurele si se lasa la uscat in aer liber. Dupa uscare, se separa de crengute si se pastreaza in cutii inchise cu capac.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole