Tinctura anason. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%. Preparatele se pun la soare, se agita zilnic si se lasa la macerat timp de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara foarte bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate si apoi se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Doza obisnuita: 5-15 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Extern, tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.
Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp. Vezi articolele Infuzie si pulbere de anason. Doua preparate benefice sanatatii noastre si Beneficiile ceaiului de anason stelat
Iata mai jos cum se prepara tinctura de anason:
Se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte, care se acopera cu alcool alimentar sau rachiu de 40-50 de grade, amestecand in continuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat, timp de 10-12 zile, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se poate pastra pana la 5 ani.
Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de anason:
Inca din secolul al XVIII-lea, tinctura de anason era considerata un adevarat panaceu în tara noastra.
-Tinctura de anason are un efect tonic digestiv, stimulent si tonic psihic (confera o stare de bine), fiind recomandat pentru reducerea intensitatii si a frecventei bufeurilor din perioada menopauzei.
-Datorita fito-estrogenilor din compozitia anasonului, tratamentul cu tinctura reuseste sa incetineasca evolutia osteoporozei.
Pentru afectiunile de mai sus, se administreaza cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, în tratamente de 1-3 luni, cu o pauza de 1 luna.
Atentie!
Anasonul se va administra cu prudenta in primele 3 zile de tratament, persoanelor care sufera de gastrita, enterita sau colita cronica. De asemenea, nu este recomandat sa se administreze in acelasi timp cu suplimentele de fier.
Vezi si articolele
Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de Angelica,
Tinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlagina,
Tinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurda,
Tinctura de papadie, Tinctura de ghimbir.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Tinctura de anason (1:4 in alcool 45°) – 5-10 picaturi de 3 ori pe zi, dupa mese. […]