0.7 C
București
vineri, februarie 7, 2025

Taierea plantelor in februarie: Sfaturi esentiale pentru gradini spectaculoase in vara

Februarie este luna in care gradinarii isi pregatesc gradinile pentru primavara si vara, iar taierea plantelor este un pas esential in acest proces. De aceea, in aceasta perioada, multe dintre plantele perene, arbusti si arbori pot beneficia de o tundere corespunzatoare, stimuland o crestere sanatoasa si un aspect vibrant pe timpul verii. Prin urmare, taierea corecta este esentiala pentru ca plantele sa arate spectaculos in lunile mai calde, iar expertii recomanda cateva tehnici si plante de taiat in februarie. Hai sa le aflam si noi cat mai multe sfaturi despre taierea plantelor in februarie!

*Tineti cont de faptul ca aceasta activitate tine si de clima; va trebui sa asteptati pana cand riscul de inghet a trecut.

1. Trandafiri – pentru o florire abundenta

Trandafirii sunt printre cele mai iubite plante din gradini, iar taierea acestora in februarie este cruciala pentru a incuraja o florire viguroasa. La trandafirii pereni, taierea ar trebui sa fie una semnificativa, scurtand tulpinile la aproximativ 30-40 cm deasupra solului. Este important sa indepartati ramurile uscate sau deteriorate si sa faceti o taiere clara la fiecare tulpina pentru a promova o crestere sanatoasa.

*Sfaturi de la experti: Folositi unelte ascutite pentru a face taieturi curate si evitata taierea excesiva care ar putea slabi planta.

2. Arbusti de toamna, cum sunt hibiscusii sau lavanda – pentru o forma compacta si florile colorate

Arbustii care infloresc toamna, precum hibiscusul sau lavanda, trebuie taiati in februarie pentru a incuraja o crestere viguroasa si o inflorire abundenta pe parcursul verii. Lavanda, de exemplu, poate fi taiata la aproximativ 10 cm deasupra solului, iar hibiscusii pot fi taiati la jumatate pentru a stimula o ramificare bogata.

*Evitati taierea prea severa, deoarece acest lucru poate impiedica formarea florilor. Taierea usoara ajuta la mentinerea unui aspect compact si sanatos.

3. Arbustii cu flori de primavara – Forsythia (lemn galben) si spirea japoneza – pentru culori vibrante

Forsythia si spirea sunt doua dintre cele mai frumoase plante care pot adauga un colt de culoare in gradina inca din primavara. Aceste plante trebuie taiate in februarie pentru a incuraja o ramificare mai bogata si pentru a pastra un aspect ordonat. Taierea se face prin indepartarea ramurilor mai vechi si a celor deteriorate, lasand doar tulpinile tinere, care vor produce flori spectaculoase.

*Asigurati-va ca nu taiati ramurile florale formate pe lemn vechi, deoarece acestea sunt esentiale pentru inflorire. In schimb, concentrati-va pe curatarea ramurilor inutile.

4. Capsunile – pentru o recolta de top

Capsunile trebuie si ele curatate in februarie pentru a incuraja o recolta excelenta. Taierea presupune eliminarea frunzelor uscate si a plantelor deteriorate. De asemenea, indepartarea corecta a „lastarilor” ajuta la formarea unor tulpini mai sanatoase si la imbunatatirea productiei de fructe.

*Taiati frunzele uscate si lasati doar cele mai viguroase plante, astfel incat sa fie sustinuta o productie buna.

5. Coacazul negru

Taierea coacazului face ca tufa sa fie mult mai productiva. Fructele sunt produse in principal pe lemn care are doi si trei ani; orice tulpini mai vechi de trei ani isi pierd productivitatea.

Prin urmare, taierea implica indepartarea unei treimi din cele mai vechi tulpini si a oricaror tulpini slabe sau congestionate de la baza. Acesta permite mai multor tulpini mai tinere sa se dezvolte si sa le inlocuiasca. Rezultatul dupa taiere ar trebui sa fie un tufis de coacaze negre in forma de calice, cu un centru deschis, care permite o buna circulatie a aerului si usureaza recoltarea.

6. Zmeurul

Zmeurul se taie in februarie pentru a stimula o productie mai mare de fructe. Este esential sa eliminati ramurile vechi si bolnave, care nu vor mai da roade, si sa lasati doar tulpinile tinere. De asemenea, se recomanda taierea ramurilor de anul trecut, care au rodit deja, pentru a da mai mult spatiu noilor lastari.

*Taiati ramurile vechi pana aproape de sol (pentru a incuraja formarea de lastari noi).
Lasati doar lastarii vigurosi, care sunt cei care vor rodi anul viitor.
Nu taiati ramurile tinere care au inceput sa creasca, deoarece acestea vor da roade in urmatorul sezon.

7. Arbustii de hortensie – pentru flori mari si colorate

Hortensiile, care sunt foarte populare in gradinile din Romania, necesita si ele taiere in februarie. In functie de tipul de hortensie, unele pot beneficia de o taiere severa (cum este cazul hortensiilor de tip „Paniculata” sau „Arborescens”), in timp ce altele trebuie doar curatate de ramurile moarte sau deteriorate.

*Pentru hortensiile care infloresc pe lemn nou, taiati-le aproape de sol. Pentru cele care infloresc pe lemn vechi, limitati taierea doar la ramurile uscate.

8. Vita de vie – pentru o recolta excelenta

Taierea vitei de vie este un proces important pentru a obtine struguri de calitate si o planta sanatoasa. In februarie, este momentul potrivit pentru o taiere severa, care va permite plantelor sa se concentreze pe cresterea unui numar mai mic, dar mai sanatos, de lastari.

Sfaturi de la experti:

  • Taiati tulpinile batrane si pastrati doar lastarii care au minimum 2-3 ochi (noduri). Acestea vor deveni viitoarele ramuri care vor produce struguri.
  • In functie de tipul de vie (de masa sau de vin), ajustati taierea pentru a incuraja productia de fructe.
  • Nu taiati prea aproape de baza, lasand suficient lemn vechi pentru a sprijini cresterea si fructificarea.

9. Iedera – pentru o forma controlata si sanatoasa

Iedera este o planta perena care poate deveni invaziva daca nu este controlata prin taiere regulata. In februarie, cand cresterea este redusa, este un moment excelent pentru a inlatura ramurile uscate sau deteriorate, dar si pentru a modela planta.

Sfaturi de la experti:

  • Taiati ramurile care au crescut excesiv, pentru a evita ca planta sa ocupe prea mult spatiu.
  • Eliminati lastarii uscati si deteriorati, dar nu taiati prea mult din ramurile sanatoase pentru a nu afecta aspectul general.
  • Taierea regulata ajuta la mentinerea unei forme compacte si a unei cresteri echilibrate.

10. Glicina (wisteria) – pentru o floare spectaculoasa

Glicina este o planta cu flori abundente, dar pentru a obtine o inflorire spectaculoasa in vara, este important sa o taiati corespunzator. Februarie este momentul ideal pentru a face o taiere severa, mai ales daca plantati glicina pentru a acoperi un suport sau pergola.

Sfaturi de la experti:

  • Taiati ramurile vechi si prea lungi pentru a stimula o ramificare mai bogata si o floare mai abundenta.
  • Reduceti lastarii pana la aproximativ 3-4 ochi, pentru a incuraja o inflorire spectaculoasa.
  • Nu uitati sa indepartati lastarii care nu au rodit sau care sunt prea subtiri si slabi.

Incepeti, asadar, sa planificati din timp si sa aveti grija de plantele dumneavoastra din februarie, pentru a avea o gradina de vis pe tot parcursul sezonului cald!

Vezi si: Flori care se seamana in februarie. Pentru cei care abia asteapta sa gradinareasca

Vezi si: Ingrijirea lavandei in luna februarie. Cat de importanta este tunderea

Vezi si: 3 plante medicinale, benefice organismului, care pot fi culese in februarie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole