4.6 C
București
luni, martie 25, 2024

Ingrijirea lavandei in luna februarie. Cat de importanta este tunderea

Lavanda este o planta perena, originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si aromatica. Plantarea ei se efectueaza atat toamna, cat si primavara si, daca are conditii optime (soare si apa), se poate dezvolta rapid, avand si o durata mare de viata, de cel putin 50 de ani.

Exista numeroase soiuri de lavanda, insa Angustifolia Lavandula (Lavanda Englezeasca) este considerat cea mai parfumata.

Inmultirea lavandei se poate face atat prin butasi, cat si prin seminte, dar cea mai rapida metoda este cea prin butasi. In cazul utilizarii lor, se recomanda eliminarea florilor si a bobocilor, pentru a ajuta butasul sa isi canalizeze energie pe procesul de inradacinare. Butasul plantat se va uda constant pana cand radacina se instareste, apoi planta reuseste sa reziste excelent si perioadelor secetoase.

Pentru ca este o mare iubitoare de soare si caldura, cea mai buna perioada de plantare a lavandei este primavara. Totusi, daca alegi toamna, trebuie sa ai grija ca butasii sa fie bine dezvoltati, pentru a putea trece cu bine de iarna.

Plantele de lavanda nu au nevoie de multe ingrasaminte si nici de multa apa, in schimb este esential sa aiba lumina din belsug. Dupa plantare, este suficient sa uzi plantele o data sau de doua ori pe saptamana.

Despre importanta tunderii lavandei

Tunderea tufelor de lavanda este o lucrare importanta. Daca taierea tufelor se face intr-un mod corect si la momentul potrivit, atunci se asigura sanatatea, vigoarea si ramificarea plantei pentru productia viitoare de flori. In scimb, daca lavanda nu este tunsa la timp si corect, aceasta se va dezvolta prea mult in lungimea tulpinii iar, cu timpul, forta de gravitatie, ajutata de ploi si zapada, vor dobori tulpinile la pamant.

Este adevarat ca florile traiesc si daca taierea nu are loc, insa rezultatul peisagistic nu va mai fi unul frumos. Astfel, pentru a te ajuta sa eviti acest tip de greseala, incearca sa urmezi pasii de mai jos:

  • Lavanda se tunde incepand cu al doilea an de crestere. Daca se taie din primul an, aceasta se va concentra pe o crestere a partilor aeriene si nu isi va dezvolta o radacina prea puternica.
  • Daca ai o exploatatie de lavanda, tunderea se va face primavara, la intrarea in vegetatie (se poate si toamna, dupa iesirea din vegetatie). Un alt sfat este acela de a tunde lavanda numai atunci cand este necesar, nu in fiecare an;
  • Daca ai o gradina cu cateva tufe de lavanda, trebuie sa acorzi ceva atentie pentru a taia pedunculii cu flori, pentru a scurta tulpina si pentru a-i da coroanei o forma circulara. Aceasta operatiune se face toamna, in octombrie-noiembrie. De asemenea, o alternativa recomandata pentru plantele mai tinere este tunderea de primavara care are loc undeva la sfarsitul lunii februarie-inceputul lui martie;
  • Nu trebuie sa iti fie frica sa tunzi tufele. Poti tunde chiar si 50% sa 60% din lungimea tulpinilor plantei mature. Planta nu va muri, ci va dirija energia de crestere in radacina pana cand noi lastari incep sa creasca. Chiar daca tunzi adanc, in vara vei avea o planta la fel de inalta ca in anul precedent, dar mai bogata in tulpini.
  • O tufa de lavanda tunsa corect trebuie sa aiba o forma sferica, de glob.
  • In cazul in care lavanda nu a fost tunsa timp de multi ani, pentru a-i facilita regenerarea se face o tundere radicala, dar o sa dureze ceva pana cand va ajunge la o forma ideala.
  • Dupa ce varsta plantei trece de 10 ani, daca este necesar, se poate efectua o taiere anti-imbatranire, adica se taie toate ramurile, lasand in acelasi timp doar segmente de aproximativ 50 mm lungime. Aceasta metoda poate fi facuta si in cazul arbustii tineri, daca acestia nu au o inflorirea prea abundenta.

Vezi si: Totul despre cultura de lavanda – Investitie de 10.000 de euro la hectar, se recupereaza dupa doar 3 ani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole