Sulfina (Melilotus officinalis) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, inrudita cu lucerna si fasolea, cu tulpini inalte si flori galbene, frumos mirositoare se apar vara. O intalnim cam in toate regiunile tarii, de la campie si pana in zonele de munte.
In scop terapeutic, de la planta se recolteaza doar partile aeriene, in mai-august. In urma studiile sustinute de cercetatorii europeni s-a aflat ca sulfina are in compozitia ei numeroase substante active, ca de exemplu: cumarina (fluidifiant sanguin – anticoagulant), melilotina si taninuri, precum si pigmenti flavonoidici, augumenteaza permeabilitatea capilarelor sanguine si diminueaza coagularea sangelui. Astfel, planta este un remediu minunat pentru sistemul vaselor de sange si fluxul limfatic. Chiar si la migrena are un efect benefic.
Florile galbene, cu mirosul lor dulceag, sunt pline cu nectar, iar dupa recoltare, in timpul uscarii, sulfina dezvoltă un miros foarte puternic, datorita cumarinei.
Sulfina – Efecte terapeutice
- calmant
- anticonvulsivant
- antiinflamator
- expectorant
- digestiv
- hidratant
- efect de vindecare a ranilor
- astringent
Sulfina – Aplicatii terapeutice
- vindecarea ranilor, a vanatailor, ulceratiilor, echimozelor, furuncul
- vindecarea peretilor vaselor de sange
- imbunatatirea circulatiei limfatice, stimularea fluxului sanguin
- tromboza acuta
- insuficienta venoasa, varice, edem
- mancarime, umflaturi, roseata,
- contuzii
- flebita
- bronsita cronica
- dureri de cap, migrene, insomnii, neliniste
- dureri articulare, dureri reumatice, poliartrita reumatoida, entorse, crampe nocturne de picior, picioare obosite dureroase si grele
- tulburari legate de fiere si stomac
- glande tumefiate
- prevenirea de embolism
- hemoroizi – in acest caz, se foloseste uleiul de sulfina, care se aplica frecvent pe zonele afectate, dar si compres (se umezesc 5 lingurite de planta uscata cu aceeasi cantitate de apa fierbinte, apoi se pune intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona afectata).
Administrare si preparare:
De regula, sulfina este utilizata extern, sub forma de comprese, unguente, uleiuri si plasturi impotriva umflaturilor, inflamatiilor si ranilor. Intern, sulfina este administrata sub forma de ceai sau tinctura impotriva bronsitelor, tulburarilor circulatorii, migrenei si imbunatatirii circulatiei limfatice.
- Ceai: 1-2 lingurite planta uscata la 150 ml apa fiarta, se lasa 5-10 minute la infuzat. Se beau cate 2 cesti pe zi.
- Tinctura: seprepara din flori uscate cu alcool 40%. Se lasa 3-4 saptamani la macerat, intr- un loc rece si intunecat. Se iau cate 10-20 de picaturi, de doua pana la trei ori pe zi.
- Uleiul de sulfina: se prepara din 250 ml de ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui sau masline) si o mana de sulfina uscata. Se acopera planta cu ulei si se lasa 6 saptamani la macerat la un loc umbros, agitandu-se zilnic pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Acest ulei poate fi aplicat direct pe piele la inflamatii, contuzii, rani si reumatism, insuficienta venoasa, varice sau poate servi ca baza de unguent, mai ales pentru picioare grele. Acesta inhiba coagularea sangelui, previne tromboza si imbunatateste fluxul de sange.
Vezi si: Ghizdeiul, planta cu flori galben-aurii care linisteste sufletul
Precautii si contraindicatii sulfina
Efecte secundare – rareori apar dureri de cap si ameteala. De asemenea, in cazul persoanelor sensibile, chiar si cantitati mici de cumarina au un efect toxic asupra ficatului, dar daunele sunt reparabile de indata ce intrerupeti consumul.
Sulfina este contraindicata gravidelor si celor care alapteaza. De asemenea, atunci cand luati diluanti de sange (ex: aspirina), sulfina nu este recomandata.
Vezi si: Crema cu arnica pentru dureri musculare, varice si inflamatii articulare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sulfina, o planta medicinala cu multiple beneficii […]
[…] Vezi si: Sulfina, o planta medicinala cu multiple beneficii […]
[…] Vezi si: Sulfina, o planta medicinala cu multiple beneficii […]
[…] In cazul isteriei, se administreaza cate 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu sulfina. […]