20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Ghizdeiul, planta cu flori galben-aurii care linisteste sufletul

Ghizdeiul (Lotus corniculatus) este o planta erbacee vivace, cu o tija cataratoare de 30-40 cm, are frunze trifoliate si alterne, cu petiol scurt, si flori galben-aurii, penduculate; fructele sunt pastai mici. Planta este considerata ca facand parte din categoria leguminoaselor si inca din cele mai vechi timpuri a fost utilizata ca planta furajera.

Ghizdeiul – Proprietati

Ca uz terapeutic, se folosesc doar florile plantei care sunt considerate un adevarat leac in medicina populara, cu un real succes in tratamentul bolilor sufletului. Acestea contin compusi fenolici, substante glucide, flavonoide, compusi cianogenici, etc., fiind apreciate pentru efectul lor calmant, antispastic, febrifug, vermifug, tonic, carminativ, cardiotonic si antiinflamator.

La inceputul verii se culeg plantele intregi si se pun la uscat in manunchiuri. Dupa uscare, se dau prin rasnita electrica pentru a obtine o pulbere fina, din care se administreaza cate 1 gram, de 4 ori pe zi, recomandat la ore fixe.

Ghizdeiul – Beneficii

In virtutea proprietatilor calmante si sedative ale sistemului neurovegetativ, planta este utilizata ca antispasmodic si pentru a favoriza un somn linistit.

Ghizdeiul-marunt este considerat o planta a linistii, care pe timp de noapte ofera un somn usor, sunt un leac pentru trup, dar si pentru afectiunile psihice. Ghizdeiul are efecte calmante, regleaza activitatea inimii si normalizeaza pulsul, fiind de ajutor si in cazurile de nevroza cardiaca.

In caz de insomnie, tahicardie, depresie si stari de anxietate, se recomanda si tinctura de ghizdei-marunt. Se pun 15 linguri de flori uscate maruntite de ghizdei intr-un borcan de sticla, se adauga 400 ml alcool de 50 de grade, se amesteca bine si inchide ermetic borcanul. Se lasa la macerat 10 zile, apoi se filtreaza, iar solutia obtinuta se pastreaza in sticlute mici de culoare inchisa. Se ia cate 1 lingurita de tinctura de 3-4 ori pe zi, timp de 2 luni.

Cititi si:

Zmeura, fructul-minune care te infrumuseteaza. 6 remedii care merita incercate

Cand trebuie evitate anumite ceaiuri. Efectele adverse ale remediilor naturiste

Sulfina, floarea cu leac pentru sanatatea noastra

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole